Ραγδαία η αύξηση των φαινομένων κερδοσκοπίας στα καύσιμα

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2010, 17:49
Ραγδαία η αύξηση των φαινομένων κερδοσκοπίας στα καύσιμα
Την ενίσχυση της κερδοσκοπίας, κατά τις τελευταίες μέρες, είχε ως αποτέλεσμα η προαναγγελία αύξησης του φόρου στα καύσιμα. Αυτό δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό είναι σύνηθες φαινόμενο σε ανάλογες περιπτώσεις.

«Πάντοτε στο παρελθόν η αναγγελία τέτοιου είδους μέτρων είχε άμεση εφαρμογή, ακριβώς για να αποφευχθεί αποθεματοποίηση καυσίμων από κερδοσκόπους, οι οποίοι αγοράζουν τα καύσιμα με τις σημερινές τιμές και τα μεταπωλούν στη συνέχεια μετά την επιβολή των νέων αυξημένων τελών.

Τις τελευταίες μέρες έχουν ενταθεί οι καταγγελίες ότι σε εγκαταστάσεις που δεν υπάρχει ο αντίστοιχος τελωνειακός έλεγχος, έχει αυξηθεί μια τέτοιου είδους αποθεματοποίηση υγρών καυσίμων. Η απλή προαναγγελία του μέτρου χωρίς αντίστοιχη εφαρμοστική διάταξη ευνοεί τους κερδοσκόπους, ενώ αποστερεί από το δημόσιο έσοδα τα οποία προσδοκά με την αύξηση τελών. Είναι ένα ακόμα, δυστυχώς, παράδειγμα ερασιτεχνισμού της κυβέρνησης.

Μια ακόμα απόδειξη πως η απλή περιγραφή μέτρων δεν αρκεί για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται σήμερα λόγια, χρειάζεται συγκεκριμένη και συγκροτημένη πολιτική», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

«Η θέση της Νέας Δημοκρατίας εναντίον της αύξησης του φόρου των καυσίμων είναι γνωστή, ιδιαίτερα μετά την αύξηση που είχε επιβληθεί πέρυσι το καλοκαίρι. Η κυβέρνηση ωστόσο, για δικούς της λόγους, προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε σχετική αύξηση αλλά η απλή προαναγγελία, χωρίς την άμεση θέση σε ισχύ αντίστοιχης ρύθμισης, ενίσχυσε την κερδοσκοπία στην αγορά τις τελευταίες μέρες», επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2010, 19:04