«Σήμερα, η Περιφέρεια έχει γίνει γνωστή, έχει καταγράψει σημαντικές πρωτιές σε επίπεδο κοινωνικών παρεμβάσεων, υποδομών, πολιτιστικών πρωτοβουλιών. Θα έλεγα ότι έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο, να θεωρείται η Περιφέρεια υπεύθυνη για όλα, και να υποκαθιστά την κυβέρνηση», τόνισε μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, στην εκπομπή του Open, «Τώρα, ό,τι συμβαίνει» με τη δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη.

Η ίδια, αναφερόμενη στην εθνική τραγωδία στην Ανατολική Αττική και τη στάση της αντιπολίτευσης, παρατήρησε ότι «ο κ. Μητσοτάκης, η κα Γεννηματά και βουλευτές της περιοχής που εκλέγονται για πολλά χρόνια, επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν το πένθος των συμπολιτών μας, για να επηρεάσουν την κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την τραγωδία της Μάνδρας, η Περιφερειάρχης θύμισε ότι «με απόλυτο σεβασμό στη Δικαιοσύνη, προσήλθα μόνη μου και ζήτησα την απόδοση και τον επιμερισμό των ευθυνών, σε αντίθεση με το πρότυπο άλλων πολιτικών, που διαμαρτύρονται ότι τους διώκουν και απειλούν τη Δικαιοσύνη».

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της Περιφερειάρχη:

«Αισθάνομαι ευλογημένη επειδή το 2014, μια γυναίκα 39 ετών επελέγη από τους πολίτες της Αττικής να ηγηθεί της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας. Ενός φορέα σχετικά άγνωστου στους περισσότερους μέχρι τότε. Θυμάμαι μάλιστα, που με ρωτούσαν τι ήταν ο θεσμός της Περιφέρειας, και γιατί επέλεξα να παραιτηθώ από τη βουλευτική μου έδρα», είπε η ίδια χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Περιφερειάρχης, αναφερόμενη στο έργο που υλοποιείται σήμερα στην Αττική, επισήμανε: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο λεκανοπέδιο 360 ανοιχτά εργοτάξια. Έχουμε διαθέσει 71 εκατομμύρια ευρώ για τον τομέα του Πολιτισμού. Προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, και διορθώσαμε την κατάσταση που παραλάβαμε, με τις 7 ανεξέλεγκτες χωματερές, ώστε να σταματήσουν τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλαξε η εικόνα στο Πεδίο του Άρεως, που τα προηγούμενα χρόνια ήταν χώρος εμπορίας ουσιών, ενώ προχωρήσαμε ακόμη με το Αττικό Άλσος και το Πάρκο Τρίτση».

Ερωτηθείσα σχετικά με την τραγωδία στη Μάνδρα, η Περιφερειάρχης τόνισε: «Με απόλυτο σεβασμό στη Δικαιοσύνη, προσήλθα μόνη μου και ζήτησα την απόδοση και τον επιμερισμό των ευθυνών, σε αντίθεση με το πρότυπο άλλων πολιτικών, που διαμαρτύρονται ότι τους διώκουν και απειλούν τη Δικαιοσύνη.

Τη συγγνώμη την απηύθυνα στους πολίτες που δοκιμάστηκαν με το πένθος, χωρίς να πάρω μαζί μου τις κάμερες. Όχι στον κ. Μητσοτάκη, την κα Γεννηματά, τον προηγούμενο Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο Αμαρουσίου.

Είχα πει: Αβελτηρία ή αδράνεια υπηρεσιακού παράγοντα, ευθιξία πολιτικού προϊσταμένου, παραίτηση. Ανάληψη πολιτικής ευθύνης έγινε. Πρακτικά, αυτό κάνουμε στην Περιφέρεια Αττικής από τη στιγμή που αναλάβαμε το 2014, ενώ δεν γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Δυο ανεξάρτητα πορίσματα εμπειρογνωμόνων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, όχι μόνο δεν υπήρξε αβελτηρία των υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά θα έπρεπε να επιβραβευτούν για την ταχύτητα με την οποία λειτούργησαν.

“Σε ολόκληρη την Αττική υπάρχουν σήμερα ανοιχτά 360 εργοτάξια”

Στη Μάνδρα βρήκαμε μια περιοχή ανοχύρωτη. Υπήρχαν πιστώσεις 60 εκατομμυρίων ευρώ για 57 έργα, και εμείς υλοποιούμε 168 αντιπλημμυρικά έργα, με 514 εκατομμύρια ευρώ. Η Μάνδρα είναι ένα απέραντο εργοτάξιο, για να διορθωθεί το πρόβλημα που ξεκίνησε το 2003, όταν εξαφανίστηκαν τα ρέματα και επετράπη στους πολίτες να χτίσουν. Παράλληλα, επαναχαράξαμε και τον δρόμο.

Στην ανεπάρκεια και την αβελτηρία των προηγούμενων διοικήσεων ήρθε να προστεθεί και η κλιματική αλλαγή. Δεν είχαμε απλά μια έντονη βροχόπτωση, αλλά μια θεομηνία, για την οποία διεθνή ερευνητικά κέντρα αφιέρωσαν μεγάλο χρονικό διάστημα για να την εξηγήσουν».

«Σε ολόκληρη την Αττική υπάρχουν σήμερα ανοιχτά 360 εργοτάξια, που ενισχύουν την τοπική οικονομία και δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Ως διοίκηση, διαλέξαμε τον δύσκολο δρόμο, να δώσουμε προτεραιότητα σε αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία δεν έχουν εγκαίνια, και όχι σε αναπλάσεις πλατειών».

Αναφορικά με την εθνική τραγωδία στην Ανατολική Αττική, η Περιφερειάρχης επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Πέραν της προσπάθειας που καταβάλλαμε για να οργανώσουμε ένα κοινωνικό δίκτυο, στηρίξαμε με παρεμβάσεις την τοπική κοινωνία. Πρόσφατα χορηγήσαμε 10 εκατομμύρια ευρώ στον ενδιάμεσο φορέα για την επιχειρηματικότητα, προκειμένου να ενισχυθούν οι επιχειρηματίες της περιοχής, και να στηριχτεί η τοπική αγορά. Και δεν πρόκειται για μια λογική χυδαίας ανταποδοτικότητας, αλλά για ουσιαστική παρέμβαση.

Η πατρίδα μας χρεοκόπησε, μεταξύ άλλων, επειδή υπάρχει πολύ γραφειοκρατία, η οποία «ταΐζει» τη διαφθορά.

Εστιάσαμε σε έργα και υποδομές ουσίας, αντί να κάνουμε εγκαίνια και να χορεύουμε με αρνιά το Πάσχα.

‘Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να πέσει η Αττική στα χέρια εκείνων που άσκησαν διοίκηση για πολλά χρόνια, και μας άφησαν απροστάτευτους απέναντι σε τέτοιες τραγωδίες’

Ο κ. Μητσοτάκης, η κα Γεννηματά και βουλευτές της περιοχής που εκλέγονται για πολλά χρόνια, επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν το πένθος των συμπολιτών μας, για να επηρεάσουν την κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να πέσει η Αττική στα χέρια εκείνων που άσκησαν διοίκηση για πολλά χρόνια, και μας άφησαν απροστάτευτους απέναντι σε τέτοιες τραγωδίες».

Ερωτηθείσα για τα προσωπικά της σχέδια, η Περιφερειάρχης, απάντησε: «Δεν σκέφτομαι με πρόγραμμα καριέρας. Ασχολούμαι με τα κοινά, χωρίς απαραιτήτως να κατέχω κάποια αιρετή θέση. Μεγάλωσα σε μια σπουδαία οικογένεια όπου οι γονείς μου, παρόλο που δεν ήταν ιδιαίτερα μορφωμένοι με παρότρυναν να διαβάσω Αριστοτέλη που έλεγε ότι η ευγενέστερη έκφραση της ανθρώπινης ζωής είναι να ασχολείσαι με τα κοινά».

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης