Με τη συμμετοχή υπουργών Εξωτερικών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων από επτά ευρωπαϊκές και επτά αραβικές χώρες, (Αλβανία, Βουλγαρία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρο, Σλοβακία και Αίγυπτο – Αλγερία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Λίβανο, Λιβύη και Τυνησία) ξεκινά αύριο στη Ρόδο, σταυροδρόμι πολιτισμών, η πρώτη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα.

Πρόκειται για μία διάσκεψη, όπου για πρώτη φορά κράτη της Νοτιανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν τα προβλήματα της Ανατολικής Μεσογείου, μίας νευραλγικής περιοχής γεωπολιτικής σημασίας, που χειμάζεται από πολέμους και μία κρίση με παγκόσμιες διαστάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρωτοβουλία ανήκει στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, υπέρμαχο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, του διαλόγου και της συλλογικής διαχείρισης των προκλήσεων μέσω της ανάπτυξης συνεργασιών στους τομείς της οικονομίας, των μεταφορών, της ενέργειας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, ικανές να οικοδομήσουν ένα στέρεο έδαφος, να γεφυρώσουν τις διαφορές και να δημιουργήσουν ένα δίχτυ ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, αποκαθιστώντας τη λειτουργικότητα της περιοχής. Γι’ αυτό φιλοδοξία της ελληνικής διπλωματίας είναι η Διάσκεψη να αποκτήσει θεσμικό χαρακτήρα.

Εξάλλου, η Ελλάδα, λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της, αφενός ως χώρα των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης με ιστορικά καλές σχέσεις με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, κράτος-μέλος της ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα χώρα με γεωγραφική ταυτότητα βαλκανική και μεσογειακή, αναλαμβάνει ρόλο «γεφυροποιού» σε μία περιφερειακή συγκυρία αστάθειας με την ανάληψη πρωτοβουλιών συνεργασίας.

Μία στρατηγική της ελληνικής διπλωματίας που άρχισε να «ξεδιπλώνεται» σταδιακά εδώ και έναν χρόνο με τριμερή σχήματα συνεργασίας της Ελλάδας και της Κύπρου με Αίγυπτο και Ισραήλ, Ιορδανία και Λίβανο, που καλύπτουν, πλέον, στην περίπτωση των δύο πρώτων, το σύνολο των υπουργείων και πάρα πολλούς τομείς, από τον τουρισμό και τη γεωργία μέχρι τις μεταφορές, επιτυγχάνοντας ουσιαστική εμβάθυνση και ποιοτική αναβάθμιση των τριμερών σχέσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη, από σήμερα έχουν αρχίσει να φθάνουν στη Ρόδο οι αξιωματούχοι των συμμετεχόντων χωρών, ενώ αξιοσημείωτο είναι το ενδιαφέρον για κάλυψη της Διάσκεψης από τα διεθνή ΜΜΕ που έχουν διαπιστευθεί.

Τα μέτρα ασφαλείας στο νησί είναι ανάλογα της περίστασης. Ήδη, από χθες βρίσκεται στη Ρόδο ο αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, γενικός επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδας της ΕΛΑΣ, ο οποίος θα είναι επικεφαλής του συντονισμού ασφάλειας. Επίσης, στο νησί βρίσκονται περίπου 300 αστυνομικοί από διάφορα μέρη της Ελλάδας, οι περισσότεροι από την Κρήτη, οι οποίο μαζί με τις αστυνομικές δυνάμεις της Ρόδου θα είναι επί ποδός. Θα υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι στις εισόδους και εξόδους του νησιού, αεροδρόμιο και λιμένα, και αυξημένα μέτρα ασφαλείας και από πλευράς του Λιμεναρχείου Ρόδου στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης