Την απάντησή του έδωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός σχετικά με το επίμαχο σήμα του Λιμεναρχείου Ραφήνας στις 19.08 το απόγευμα της 23ης Ιουλίου, κατά τη διάρκεια των φονικών πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική.
Ο κ. Σαντορινιός ανέφερε πως η σχετική αναφορά του λιμεναρχείου περιγράφει όλα τα συμβάντα που ακολούθησαν εκείνη την ημέρα, καθώς και τα σκάφη που έλαβαν μέρος στην επιχείρησηΜιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Σαντορινιός διευκρίνισε πως το σήμα του λιμενικού σώματος αναφορικά με την επιχείρηση διάσωσης ατόμων και την ανεύρεση σορών στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή στο Μάτι Αττικής, αναφέρει ως ώρα έναρξης των επιχειρήσεων διάσωσης την 19.08.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση, όπως δήλωσε ο υφυπουργός εξελίχθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας μέχρι τα ξημερώματα, και όχι, όπως λανθασμένα ερμηνεύτηκε, ως ώρα ανεύρεσης σορών.

Ο κ. Σαντορινιός ανέφερε πως η σχετική αναφορά του λιμεναρχείου περιγράφει όλα τα συμβάντα που ακολούθησαν εκείνη την ημέρα, καθώς και τα σκάφη που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση, κάτι που σημαίνει ότι όλα αυτά τα σκάφη δεν είχαν φθάσει πριν από τις 19.08 το απόγευμα, όταν και ξεκίνησε η περισυλλογή των πληγέντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο υφυπουργός Ναυτιλίας πρόσθεσε επίσης ότι το σήμα του λιμενικού σώματος γράφτηκε την Τρίτη στις 24/07 στις 18.30 το απόγευμα, μια μέρα μετά τα γεγονότα, έχοντας πια τη συνολική εικόνα της κατάστασης.

Τι ανέφερε το δημοσίευμα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» η πληροφορία για εντοπισμό σορών θυμάτων από τις φονικές πυρκαγιές φέρεται να είχε δοθεί από τις 19.08.

Η εφημερίδα μετέδωσε πως το σήμα από ημερολόγιο του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας προς το Θάλαμο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος, εξεδόθη στις 19.08 το απόγευμα και ανέφερε ότι «πραγματοποιήθηκαν συνεχείς ροές διασωθέντων στο λιμένα Ραφήνας καθώς και ανευρεθέντων σορών ατόμων από την περιοχή έξωθεν λιμένα Ραφήνας έως και Ν.Ο. Μάτι Αττικής καθώς και της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής».

Από το ίδιο «ημερολόγιο» αποκαλύπτεται ότι στις 22:30, είδαν ή άκουσαν για τις σορούς των θυμάτων ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Χρήστος Λαμπρίδης, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Σταμάτης Ράπτης και ο Β’ υπαρχηγός Αθανάσιος Ντούνης.

σήμα-ημερολόγιο του Λιμεναρχείου Ραφήνας αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Περί 22:30, προσέλευση πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας ΥΝΑΝΠ (κ.κ. υφυπουργού, κ.κ. ΓΓΛΛΠ, κ.κ. Α/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, κ.κ. Β’ Υ/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ)».

Ουσιαστικά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και η φυσική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής, τόνιζε το δημοσίευμα, γνώριζαν από τις 19:08 την ύπαρξη νεκρών στο Μάτι, σχεδόν 4,5 ώρες πριν από την σύσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, και στις 22:30 είχε πιστοποιήσει το «αληθές» της πληροφορίας.

Επισημαίνεται ότι σε αυτή τη σύσκεψη δεν συμμετείχαν εκπρόσωποι του υπουργείου Ναυτιλίας ή αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης