Η ζώνη του ευρώ πήρε την τύχη της στα χέρια της, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, επικεντρώνοντας στη συμφωνία για τη δημιουργία μηχανισμού διαχείρισης των κρίσεων στην Ευρωζώνη.

Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι η συμφωνία είναι ένα μεγάλο βήμα για την ευρωζώνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, όπως είπε, αυτή η συμφωνία αναγκάζει την Ευρώπη να επαναθεωρήσει τους μηχανισμούς οικονομικής και δημοσιονομικής επαγρύπνησης που διαθέτει, ώστε τέτοιες κρίσεις να μην επαναληφθούν ποτέ.

Κατά τον κ. Σαρκοζί, βασικός στόχος είναι να μη χρησιμοποιηθεί ο μηχανισμός, καθώς όλοι αναμένουν ότι οι συνθήκες των αγορών που ισχύουν για την Ελλάδα, σταδιακώς, θα εξομαλυνθούν.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, ο μηχανισμός μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο σε έσχατη ανάγκη, ενώ εξασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να θέσει σε ισχύ τις θαρραλέες μεταρρυθμίσεις που έχει υιοθετήσει, χωρίς να απειλείται από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια και τις παράλογες συμπεριφορές των αγορών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Σαρκοζί απέφυγε να προσδιορίσει το συνολικό ποσό του μηχανισμού, καθώς και τους όρους λειτουργίας του, για να μη δώσει έδαφος, όπως δήλωσε, στην ανάπτυξη κερδοσκοπικών παιχνιδιών. Είπε, επίσης, ότι τα κριτήρια για την ενεργοποίηση του μηχανισμού δεν θα είναι μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά.

«Οι αγορές γνωρίζουν εφεξής ότι τόσο η ζώνη του ευρώ όσο και του ΔΝΤ βρίσκονται πλέον στο πλευρό της Ελλάδας και, εάν χρειαστεί, θα την ενισχύσουν».

Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή του ΔΝΤ στο σχέδιο αρωγής προς την Ελλάδα, ο Νικολά Σαρκοζί τόνισε ότι δεν ήταν επιλογή της Γαλλίας, αλλά σημείωσε ότι η Ευρώπη με αυτό τον τρόπο οικοδομείται, δηλαδή με συνεχείς συμβιβασμούς.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας έκανε επίσης γνωστό ότι η χθεσινή συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνκγελα Μέρκελ, δεν ήταν δική του επιλογή, αλλά απαίτηση της Γερμανίδας καγκελαρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης