Σε Αθήνα και Άγκυρα θα βρεθεί σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας (Heiko Maas), με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο να βρίσκεται στο επίκεντρο των επαφών με τους ομολόγους του.

Η επίσκεψη γίνεται μία ημέρα μετά την τοποθέτηση της γερμανικής κυβέρνησης για την παράταση της παράνομης NAVTEX, σύμφωνα με την οποία, μεταξύ άλλων, «η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο επιβαρύνει τη σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και ενδεχόμενη κλιμάκωσή της θα έχει ακόμα βαρύτερες συνέπειες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Λυπούμαστε για αυτή την ανακοίνωση της Τουρκίας. Από τη δική μας σκοπιά, η παράταση των σεισμολογικών ερευνών του τουρκικού πλοίου εκεί αποτελεί στην παρούσα κατάσταση βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση, διότι αυτό που τώρα χρειαζόμαστε είναι μηνύματα αποκλιμάκωσης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παράταση της NAVTEX από την πλευρά της Άγκυρας μέχρι τις 27 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία πραγματοποιείται στο Βερολίνο το Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Σήμερα η ατζέντα των συζητήσεων του κ. Μάας με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια περιλαμβάνει τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας και την κατάσταση στη Λιβύη, ενόψει της άτυπης συνάντησης «Gymnich» των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 27 και 28 Αυγούστου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 11:30 στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια, στις 12:00, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Η συνάντηση με τον κ. Δένδια στο Υπουργείο Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί στις 12:40, ενώ αργότερα θα  πραγματοποιηθούν δηλώσεις στον Τύπο. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Το ταξίδι του στην Άγκυρα έχει προγραμματιστεί να γίνει σήμερα το απόγευμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης