Ο νέος εκλογικός νόμος θα περάσει μέσα από τις στενωπούς του κόμματος. Το Μαξίμου γνωρίζει πολύ καλά ότι ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας οι ισορροπίες είναι και λεπτές και επικίνδυνες και οι ζυμώσεις θα είναι έντονες ώστε η τελική απόφαση να μην επιφέρει εσωκομματικούς τριγμούς.

Οι αποφάσεις για τον εκλογικό νόμο σε συνδυασμό με τη συνταγματική αναθεώρηση ενδέχεται να οδηγήσουν σε εσωκομματικό αντάρτικο στον ΣΥΡΙΖΑΟι φωνές που ακούγονται για καθιέρωση της απλής αναλογικής προβληματίζουν το Μαξίμου. «Πρόκειται για δημιουργική συζήτηση, στην οποία χωρούν όλες οι απόψεις» έλεγε στο zougla.gr κυβερνητικός παράγοντας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, η ανησυχία είναι έκδηλη καθώς η ανοχή έχει στερέψει και οι αποφάσεις για τον εκλογικό νόμο σε συνδυασμό με τη συνταγματική αναθεώρηση ενδέχεται να οδηγήσουν σε εσωκομματικό αντάρτικο δύσκολα ελεγχόμενο από την κυβέρνηση.

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ πρόκρινε τη λύση της απλής αναλογικής καθώς «η χώρα έχει ανάγκη από βαθιές δημοκρατικές τομές και ο εκδημοκρατισμός του πολιτικού συστήματος, η ουσιαστική κατοχύρωση της λαϊκής κυριαρχίας, η επανεκκίνηση του ελληνικού κράτους δημιουργούν το πλαίσιο για μία νέα μεταπολίτευση».

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν άνοιξε τα χαρτιά του. «Είναι ώριμο να γίνουν αλλαγές μετά από τόσα χρόνια μνημονίων που διαλύθηκαν τα πάντα. Δεν θα αιφνιδιάσουμε κανέναν» είπε στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αποφάσεις του θα ληφθούν μετά τις επαφές που θα επιδιώξει με τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να επιτύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, να διασφαλίσει τις 200 ψήφους που απαιτούνται για να περάσει από τη Βουλή ο νόμος και να μην επωμιστεί μόνος του το πολιτικό κόστος και, βεβαίως, αφού συνεκτιμηθούν όλες οι προτάσεις.

Από τη μία πλευρά εξετάζεται η απλή αναλογική, την οποία υποστηρίζουν πολλά κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Βούτσης, ο Πάνος Σκουρλέτης,  και από την άλλη πλευρά ένα αναλογικότερο σύστημα με μικρότερο μπόνους περίπου 30 εδρών και συνασπισμούς κομμάτων. Πρόταση που τουλάχιστον εσωκομματικά δεν κερδίζει έδαφος παρά την επιμονή του υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος υποστηρίζει ότι μόνο ένα τέτοιο εκλογικό σύστημα θα οδηγήσει σε κυβερνησιμότητα τη χώρα.

Σύγκλιση φαίνεται να υπάρχει στην τήρηση του πλαφόν του 3% για την είσοδο στη Βουλή, με αρκετά στελέχη πάντως να προτείνουν μείωσή του. Συμφωνία υπήρξε στο θέμα της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών, ενώ ο διάλογος δεν επικεντρώθηκε στη ψήφο στα 17.

Το κίνημα των 53+ βρέθηκε και πάλι απέναντι ζητώντας απλή και άδολη αναλογική, εκφράζοντας ενστάσεις για τον χρόνο που άνοιξε η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση και δηλώνοντας αντίθετο στην άμεση εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η κριτική που δέχθηκαν για τον τρόπο που δημοσίευσαν τις ενστάσεις τους -χθες βράδυ με non paper- ήταν έντονη και οι ίδιοι αποδέχθηκαν ότι δεν ήταν η πλέον ενδεδειγμένη.

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας

«Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλε καθοριστικά στη συγκρότηση ενός μεγάλου πολιτικού ρεύματος δημοκρατικής ανατροπής που οδήγησε τη χώρα στην αμφισβήτηση της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής εκδοχής και στην ρήξη με το παλιό σύστημα διαπλοκής και λεηλασίας του εθνικού πλούτου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε σε κίνηση τη διαδικασία για τη θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους. Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης αποτελεί το πρώτο δείγμα γραφής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αφήσει αποτύπωμα διεκδίκησης μεγάλων αλλαγών στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς, γιατί δεν θέλουμε να γίνουμε κομμάτι του παλιού.

Είναι ανάγκη να περιγράψουμε το καινούριο που πρέπει να έρθει, έχοντας αποσαφηνίσει το πως έχει μέχρι σήμερα επιδράσει η οικονομική κρίση στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα.

Η χώρα έχει ανάγκη από βαθιές δημοκρατικές τομές.

Ο εκδημοκρατισμός του πολιτικού συστήματος, η ουσιαστική κατοχύρωση της λαϊκής κυριαρχίας, η επανεκκίνηση του ελληνικού κράτους δημιουργούν το πλαίσιο για μια νέα μεταπολίτευση.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει στην Κ.Ε.:

α) Την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση συστήματος απλής αναλογικής, που θα διασφαλίζει την ελεύθερη και ανόθευτη έκφραση της λαϊκής βούλησης,

β) Το άνοιγμα μιας πλατιάς διαδικασίας διαλόγου για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, με στόχο ένα νέο Σύνταγμα και με ορίζοντα το 2021».

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έδωσαν το παρών οι Γιάννης Δραγασάκης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Γιώργος Κατρούγκαλος και Χριστόφορος Βερναρδάκης.

 Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να οριστικοποιήσει την πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση κατά τη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 και 26 Ιουνίου.


Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης