Κάθε συνεργασία της με την κυβέρνηση διακόπτει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μέχρι να ανακληθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία επιτάσσονται εκτάσεις γης στα νησιά για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Με το ψήφισμα λοιπόν καταδικάζεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου ως αντιδημοκρατική ενέργεια, γίνεται γνωστή η προσφυγή εναντίον της στα αρμόδια δικαστήρια, και ζητείται να ξεκινήσει άμεσα ο απεγκλωβισμός και η αποσυμφόρηση των νησιών από όλους τους αιτούντες άσυλο που διαμένουν σε αυτά. Επίσης, αποφασίστηκε η ενημέρωση των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωκοινοβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος με το ψήφισμα στηρίζονται οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των δήμων του Βορείου Αιγαίου, με τα οποία, εκτός της αποσυμφόρησης, ζητείται να κλείσουν όλες οι δομές φιλοξενίας στα νησιά και να μην δημιουργηθεί καμία νέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι άμεση ήταν η αντίδραση του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης σχετικά με τις επιτάξεις γης.

«Οι αποφάσεις που έχουμε λάβει μιλάνε για καμία νέα δομή και κλείσιμο των υφιστάμενων. Τούτο έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις που έχουμε πάρει. Η κοινωνία θα αντιδράσει. Εμείς σεβόμαστε τη βούληση της τοπικής κοινωνίας και ως μηχανικός έχω διδαχθεί ότι όταν η τοπική κοινωνία δεν θέλει ένα έργο αυτό δεν γίνεται. Με σωφροσύνη, χωρίς να εξάπτουμε τα πάθη, στο πλαίσιο της νομιμότητας θα κάνουμε αυτό που πρέπει», δήλωσε ο κ. Μουτζούρης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τη σημερινή απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, υποστηρίζεται επίσης η προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας όλων των νησιωτών της Αθήνας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας.

ΟΗΕ: Εκκενώστε άμεσα τη Μόρια 

Την έντονη ανησυχία της για τις συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια εκδήλωσε η Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες, εισηγούμενη την επίσπευση των κυβερνητικών σχεδίων για μεταφορά χιλιάδων αιτούντων ασύλου από τα νησιά στην ενδοχώρα.

Σε δηλώσεις του, τις οποίες φιλοξενεί ο Guardian, o εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Andrej Mahecic σημειώνει: «Περισσότεροι από 36.000 αιτούντες άσυλο διαμένουν πλέον σε κέντρα υποδοχής σε πέντε νησιά ενώ η αρχική πρόβλεψη ήταν για 5.400 ανθρώπους. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η περιορισμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας όσων βρίσκονται στα Κέντρα Υποδοχής, γεγονός που επιδεινώνεται από τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης», αναφέρει.

Ενώ ο ίδιος προσθέτει: «Η Ελλάδα έχει υπάρξει γενναιόδωρη και έχει δείξει συμπόνια στους πρόσφυγες, παρά την ιδιαίτερα περίπλοκη και δύσκολη κατάσταση και τα νησιά του Αιγαίου έχουν σηκώσει ένα εξαιρετικά δυσανάλογο βάρος και ευθύνη. Είναι ζωτικής σημασίας άλλες περιοχές της Ελλάδας να ενισχύσουν την αλληλεγγύη τους  και να δεχθούν τη μεταφορά αιτούντων άσυλο με το άνοιγμα των νέων χώρων υποδοχής».

Ο εκπρόσωπος καταλήγει: «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει την εφαρμογή των σχεδίων της για τη μεταφορά χιλιάδων αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα». 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης