Δίκες-εξπρές των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς ετοιμάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Πρόκειται για αδικήματα που διέπραξαν επωφελούμενοι της ιδιότητάς τους και δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές τους ως υπουργοί.

Με ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, μέσα σε 12 μήνες θα δικάζονται τα πολιτικά πρόσωπα ( υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί και ειδικοί γραμματείς και διοικητές δημοσίων οργανισμών) για υποθέσεις διαφθοράς που δεν σχετίζονται με την άσκηση των καθηκόντων τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως εξήγησε ο κ. Καστανίδης, αδικήματα που δεν υπάγονται στις ρυθμίσεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών, όπως ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και δωροδοκία, και πρόκειται για κακουργήματα και πλημμελήματα που διαπράττονται από δόλο, θα εκδικάζονται μέσα σε λίγους μήνες.

Η προκαταρκτική εξέταση θα διενεργείται από έμπειρο εισαγγελέα και θα ολοκληρώνεται σε 2 μήνες. Καταργείται το στάδιο της προανάκρισης και η υπόθεση θα ανατίθεται σε έμπειρο ανακριτή και θα πρέπει να ολοκληρώνεται μέσα σε 4 μήνες. Οι κατηγορούμενοι θα παραπέμπονται με απευθείας κλήση στο ακροατήριο, αφού καταργείται η διαδικασία του βουλεύματος. Για την επιτάχυνση της έρευνας, θα διατίθενται εμπειρογνώμονες και ό,τι άλλο κρίνεται απαραίτητο.

Καταργείται η διαδικασία για την έκδοση βουλεύματος σχετικά με την άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου και δεν θα υπάρχουν αναβολές. Σε περίπτωση που η ανάκριση «ωριμάσει» για κάποιο πολιτικό πρόσωπο, διαχωρίζεται η υπόθεση και συνεχίζεται η διαδικασία για τα μη πολιτικά πρόσωπα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κομβικό θέμα για την εφαρμογή του νομοθετήματος του υπουργείου, που μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ, γιατί είναι δικονομική διάταξη, είναι ο διαχωρισμός από τη νομολογία των αδικημάτων που εμπίπτουν στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Σε μια τέτοια περίπτωση, θα μπορεί να έχει εφαρμογή στις υποθέσεις της Siemens, Tσοχατζόπουλου κ.τ.λ..

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης