Σε δημόσια διαβούλευση η διαχείριση της βιοποικιλότητας

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014, 12:30
Σε δημόσια διαβούλευση η διαχείριση της βιοποικιλότητας
«Σήμερα, 14 χρόνια μετά την πρώτη προσπάθεια εκπόνησης στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα -η Ελλάδα που διαθέτει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο και την Ευρώπη- αποκτά ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στρατηγικών δράσεων» δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης.

Από σήμερα και έως τις 20 Ιανουαρίου τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, μέσω της ιστοσελίδας του ΥΠΕΚΑ, η Εθνική Στρατηγική για τη βιοποικιλότητα της χώρας.

«Στόχος που τίθεται για τα επόμενα 15 χρόνια είναι η ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας και της υποβάθμισης των οικο-συστημικών υπηρεσιών, από τις οποίες εξαρτιόμαστε» εξήγησε ο υπουργός ΠΕΚΑ.

Με την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης πρόκειται να ακολουθήσει η εισήγηση της Εθνικής Στρατηγικής στο υπουργικό Συμβούλιο, η υιοθέτηση και η έγκρισή της, βάσει του νόμου για τη βιοποικιλότητα.

Από το ΥΠΕΚΑ τονίζεται ότι, με τις συγκεκριμένες εθνικές προτεραιότητες, η Ελλάδα ανταποκρίνεται ταυτόχρονα και στις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από τη Διεθνή Σύμβαση για τη Βιολογική Ποικιλότητα. Η διατήρηση του βιολογικού πλούτου στην Ελλάδα αποτελεί όχι μόνο βασική υποχρέωσή της χώρας ως κράτος- μέλος της ΕΕ αλλά και σημαντική συμβολή της στις πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες προσπάθειες αποτροπής της απώλειας της βιοποικιλότητας.

Ο Γιάννης Μανιάτης, στη δήλωσή του, προσκαλεί όλους τους φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους να συμμετάσχουν ενεργά στον σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των δράσεων για τη διατήρηση και ορθολογική διαχείριση του βιολογικού πλούτου.

«Γιατί το φυσικό περιβάλλον και οι προστατευόμενες περιοχές μας αποτελούν ένα τεράστιο δυναμικό και τον καταλύτη για ένα νέο, αειφόρο μοντέλο ανάπτυξης που χρειάζεται η πατρίδα μας» πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014, 12:33