Σε κοινές δηλώσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ προχώρησε, το βράδυ της Δευτέρας, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, πριν το δείπνο εργασίας στο Παρίσι και λίγη ώρα μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει την ασφυξία στην ελληνική οικονομία, κρατώντας αμετάβλητο το όριο του ELA, δίνοντας επί της ουσίας ελάχιστο χρόνο στους ηγέτες της Ευρωζώνης για συμφωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως οικοδεσπότης, ο κ. Ολάντ μίλησε πρώτος και ανέφερε ότι «έχουμε Σύνοδο Κορυφής για να εξετάσουμε ελληνικές προτάσεις. Δεν υπάρχει πολύς χρόνος πια. Η Ευρώπη δεν είναι μόνο οικονομικό οικοδόμημα, έχει θεμελιωθεί πάνω σε αξίες. Υπάρχει η αλληλεγγύη και η ευθύνη».

Υπάρχει μια «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Ευρώπη και για την Ελλάδα», σημείωσε ακόμη ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Λαμβάνοντας τον λόγο, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι «δεχόμαστε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μιας δημοκρατικής χώρας. Πρέπει να δούμε πώς βλέπουν το αποτέλεσμα οι υπόλοιπες 18 χώρες της Ευρωζώνης. Η πόρτα των συνομιλιών παραμένει ανοιχτή, γι’ αυτό πραγματοποιείται και η Σύνοδος Κορυφής. Ο χρόνος πιέζει και θέλουμε αυτήν την εβδομάδα την πρόταση στο τραπέζι για να μπορέσουμε να δώσουμε λύση. Χρειαζόμαστε υπευθυνότητα και αλληλεγγύη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Έχουμε δείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα, αλλά οι προτάσεις του κ. Τσίπρα πρέπει να παρουσιαστούν αυτή την εβδομάδα. Ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του, είπε ακόμη η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ξεκαθάρισε δε ότι «οι αναγκαίες προϋποθέσεις για να αρχίσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις δεν πληρούνται σήμερα».

Η ίδια, μιλώντας για το πακέτο των σκληρών μέτρων Γιούνκερ, τόνισε ότι «η τελευταία πρόταση ήταν η πιο γενναιόδωρη», αν και απορρίφθηκε από τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη και το κυβερνητικό επιτελείο.

Η συνάντηση διεξήχθη προκειμένου να αξιολογηθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα και να καθοριστούν οι περαιτέρω ενέργειες εν όψει της Συνόδου Κορυφής.

Δείτε το βίντεο των δηλώσεων:

Ο Ντράγκι παρατείνει το θρίλερ…

Τη διατήρηση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες στα ίδια επίπεδα με αυτά της 26ης Ιουνίου και την αναπροσαρμογή του “κουρέματος” (haircut) στα collateral που είναι αποδεκτά από την Τράπεζα της Ελλάδας για την παροχή επείγουσας ρευστότητας, αποφάσισε το Δ.Σ. της ΕΚΤ.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ επιβεβαιώνει τη θέση της διοίκησής της να μην προκαταλάβει τις αποφάσεις των πολιτικών «κλείνοντας» την κάνουλα του ELA για τις ελληνικές τράπεζες.

Τα επόμενα 24ωρα οι συναντήσεις τόσο του Eurogroup όσο και της Συνόδου Κορυφής αναμένεται να κρίνουν την πορεία της σχέσης της Ελλάδας με την Ευρωζώνη. Στα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων θα στηριχθούν οι νέες αποφάσεις της ΕΚΤ είτε προς το καλύτερο είτε προς το… χειρότερο.

Πολιτικοί αρχηγοί: Κοινή ανακοίνωση τεσσάρων σημείων

Τη δέσμευση των πολιτικών αρχηγών, πλην του Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ζήτησε και έλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την επτάωρη συνεδρίαση του συμβουλίου, ώστε να κομίσει την ενιαία πρόταση της Ελλάδας στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί την Τρίτη.

Κοινός στόχος των πολιτικών αρχηγών είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:

• Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.
• Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.
• Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.
• Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Διαβάστε επίσης:

Οι πρώτες ώρες του Γιάνη Βαρουφάκη μετά την παραίτηση
, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2015, 20:40

Λευκός Οίκος: Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2015, 20:37

Έως την Τετάρτη η τραπεζική αργία-Την ίδια ημέρα θα επανεξεταστεί η παράταση, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2015, 19:40

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης