Συνάντηση διάρκειας μιας ώρας είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό. Η συζήτηση των δύο ξεκίνησε λίγο πριν τις 16.00 (ώρα Ελλάδας).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση των δύο αξιωματούχων διεξήχθη σε εποικοδομητικό και θετικό κλίμα. Στη συζήτησή τους καταγράφηκαν τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν γίνει από την προηγούμενη συνάντησή τους στο Βερολίνο μέχρι σήμερα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πηγές, ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να ισχύσει η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου που προβλέπει μια πρώτη ενδιάμεση συμφωνία μέχρι τέλους Απριλίου.

Η ‘Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε στον Αλ. Τσίπρα ότι για να αποφευχθεί μια καταστροφική χρεοκοπία, πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη λήψη συγκεκριμένων και κοστολογημένων μέτρωνΕυρωπαίοι αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, δήλωσαν ότι η κα. Μέρκελ μετέφερε στον Έλληνα πρωθυπουργό το μήνυμα ότι η ίδια επιθυμεί να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και να αποφευχθεί μια καταστροφική χρεοκοπία, ωστόσο για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην λήψη συγκεκριμένων και κοστολογημένων μέτρων, ώστε να είναι βιώσιμα τα δημοσιονομικά της χώρας.
 
Εν όψει της συνάντησης, το Μέγαρο Μαξίμου διέψευσε δημοσιεύματα που έφεραν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έτοιμο να θέσει το τελεσίγραφο «συμφωνία τώρα ή εκλογές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, τα εν λόγω δημοσιεύματα δεν έχουν καμία απολύτως βάση. «Η ελληνική κυβέρνηση όπως δεν δέχεται τελεσίγραφα έτσι και δεν θέτει», τονίζεται από το Μαξίμου.

Αναφορικά με τις προσδοκίες από το τετ α τετ των δύο ηγετών εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε πως ό,τι συμβάλει στην καλύτερη προετοιμασία της αυριανής συνεδρίασης του Εurogroup στη Ρίγα της Λετονίας είναι χρήσιμο.

Υπενθυμίζεται ότι στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Τσίπρας θα συναντήσει και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Η προσέλευση στη Σύνοδο Κορυφής

Nωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσήλθαν στη Σύνοδο Κορυφής που έχει κύριο αντικείμενο συζήτησης το μεταναστευτικό ζήτημα. Η συνεδρίαση πραγματοποιείται στον απόηχο του τραγικού ναυαγίου της Κυριακής στη Λαμπεντούζα, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 900 άνθρωποι.

Η τραγική κατάσταση στη Λαμπεντούζα υπογραμμίζει την ανάγκη η Ε.Ε. να δράσει άμεσα όσον αφορά στη μετανάστευση, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής.

Όπως είπε, δεν υπάρχει περιθώριο για χάσιμο περισσότερου χρόνου, ενώ τόνισε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να επικαλείται την υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής, αν δεν κινητοποιηθεί για να σταματήσει αυτή τη συνεχιζόμενη τραγωδία. 

Για πραγματική καταστροφή στη Μεσόγειο έκανε λόγο η Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην πρόσφατη τραγωδία την Κυριακή ανοιχτά της Λιβύης.

«Πρέπει να δούμε πώς θα μπορέσουμε να ανακοπούν οι δουλειές των δουλεμπόρων» σημείωσε, προσθέτοντας πως «πάνω από όλα πρέπει να σώσουμε ζωές ανθρώπων» είπε προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής.

Από πλευράς του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν από από τις ευρωπαϊκές χώρες συντονισμένες επιχειρήσεις εντοπισμού και περισυλλογής μεταναστών ούτως ώστε να αποφευχθούν στο εξής περιστατικά σαν αυτό της Λαμπεντούζα.

Πρέπει να κινητοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις, πρέπει να σώσουμε τις ζωές αθώων ανθρώπων και να αντιμετωπίσουμε τους διακινητές, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης