Η πορεία του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης, η τραπεζική ένωση και η κατάσταση στην Ουκρανία ήταν τα κύρια ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια της άτυπης συνεδρίασης του Eurogroup στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε αρχικά την ικανοποίησή του για τη σημαντική βελτίωση των δημοσιονομικών στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει 8,3 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό θα αξιοποιηθεί για την κάλυψη των υποχρεώσεων της χώρας το προσεχές χρονικό διάστημα. Ειδικότερα, ανέφερε πως η πρώτη δόση ύψους 6,3 δισ. ευρώ θα καταβληθεί στα τέλη Απριλίου. Θα ακολουθήσει η εκταμίευση 1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και ακόμη ενός δισ. τον Ιούλιο, με την κυβέρνηση να καλείται να υλοποιήσει έξι προαπαιτούμενα ανά δόση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, σημειώνοντας πως η Ελλάδα θα βοηθηθεί μέσω στρατηγικής που θα βασίζεται στην ανάπτυξη.

«Μέσω ανάπτυξης μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Θα υποστηρίξουμε την Ελλάδα στην κατανομή του κοινωνικού μερίσματος» είπε, διευκρινίζοντας όμως πως «η Ελλάδα πρέπει να εξηγήσει τις επόμενες εβδομάδες τις προθέσεις και τα σχέδιά της για την οικονομία».

Όσον αφορά στο ζήτημα της σύναψης νέου δανείου, ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση αισιοδοξεί πως δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο, με την Ευρωζώνη πάντως να τηρεί στάση αναμονής μέχρι το καλοκαίρι, όταν και θα εξεταστεί εκ νέου το συγκεκριμένο θέμα.

«Στο τέλος του προγράμματος, το καλοκαίρι, θα επανέλθουμε στο ζήτημα ενός τρίτου πακέτου για την Ελλάδα. Είναι πολύ νωρίς να εκτιμήσουμε εάν η Ελλάδα θα το χρειαστεί. Θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή του προγράμματος» τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής του Eurogroup έδωσε έμφαση και στο θέμα των προϋπολογισμών της Αυστρίας, της Γερμανίας και του Λουξεμβούργου, όπου υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες, οι οποίες πρέπει να διευθετηθούν, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο σχέδιο εξόδου της Πορτογαλίας από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας, ζήτημα το οποίο θα έχει εξεταστεί πριν από τις 5 Μαΐου.

«Έγιναν τεράστιες προσπάθειες από την Ελλάδα»

Από τη μεριά του ο αρμόδιος επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Όλι Ρεν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσήλωση των χωρών που έχουν συνάψει δανειακές συμβάσεις στο «συμμάζεμα» των οικονομικών τους, κάνοντας -φυσικά- αναφορά και στην Ελλάδα.

«Δεν υπήρχε εύκολος τρόπος να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Ελλάδα. Όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολη ήταν η προσαρμογή για την Ελλάδα. Έγιναν τεράστιες προσπάθειες τα τελευταία τέσσερα χρόνια για να μπει η χώρα σε μοντέλο μεγαλύτερης ανάπτυξης. Σήμερα η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα επανέλθει στις αγορές» είπε.

«Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και η διάθεση της ελληνικής πλευράς να ανταποκριθεί στις προκλήσεις οδήγησε στις σωστές λύσεις» πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, έχοντας στο πλευρό της τους Ευρωπαίους εταίρους.

«Η Κομισιόν θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας» διεμήνυσε.

Αναφορικά με την Ουκρανία εξήγησε πως η Ε.Ε. θα δώσει έμφαση στην ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας, καθώς η ειρήνη και η ασφάλεια στο συγκεκριμένο γεωγραφικό τμήμα της Ευρώπης αποτελεί συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Μάλιστα, διευκρίνισε πως για το Κίεβο δεν υπάρχει δίλημμα «Ρωσία ή Ευρώπη», αφού στόχος του πρέπει να είναι η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας με τη Μόσχα και η ενίσχυση των οικονομικών δεσμών με τις Βρυξέλλες.

Σχετικά με την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη εκτίμησε πως αυτή θα διαμορφωθεί στο 1,2% το 2014 και στο 1,5% το 2015, επισημαίνοντας πως παρατηρείται βελτίωση στη ζήτηση, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα πως επανέρχεται η εμπιστοσύνη στη ζώνη του ευρώ.

Έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές από τον Ντράγκι

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι «η Ελλάδα υπέφερε, ωστόσο αρχίζει να βλέπει τα πρώτα πλεονεκτήματα και τα θετικά αποτελέσματα των οικονομικών προγραμμάτων που υλοποιεί».

«Ο πόνος ήταν μεγάλος, τα θετικά αρχίζουν τώρα να διαφαίνονται» είπε.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι «στην Ελλάδα πρέπει πρώτον να εφαρμοστούν πλήρως οι διαρθρωτικές αλλαγές και δεύτερον να μην αποδομηθεί σε καμία περίπτωση η δημοσιονομική προσαρμογή».

«Αργά, αλλά σταθερά, υπάρχει ανάκαμψη» πρόσθεσε.

Τέλος, ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρένγκλινγκ επανέλαβε ότι θα δοθούν 8,3 δισ. ευρώ σε τρεις δόσεις στην Ελλάδα.

Σε καλό κλίμα η συνεδρίαση του Eurogroup

Νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό, πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά καλό κλίμα η συζήτηση για την ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια της άτυπης συνεδρίασης του Eurogroup στο Ζάππειο Μέγαρο.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, ενώπιον των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ παρουσιάστηκε αναφορά της τρόικας για την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, με αρκετούς από τους παρευρισκομένους να μιλούν με εγκωμιαστικά λόγια για τις προσπάθειες της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η τελική έκθεση των δανειστών για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να είναι έτοιμη λίγο πριν από το Πάσχα.

Διαβάστε επίσης:
Σε καλό κλίμα η συνεδρίαση του Eurogroup, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 1 Απριλίου 2014, 12:36

Χρέος και δόση στο τραπέζι του Eurogroup, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 1 Απριλίου 2014, 09:52

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης