«Στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα δεν υπάρχουν περιθώρια για πανηγυρισμούς, αλλά, αν θέλουμε να έχουμε συνείδηση των ιστορικών εξελίξεων, πρέπει να ξέρουμε να αξιολογούμε τα γεγονότα και να τα περιγράψουμε όσο πιο ψύχραιμα κι αντικειμενικά» είπε ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφορικά με τις αποφάσεις του Eurogroup και την ολοκλήρωση του PSI.

«Αναρωτιέμαι τι θα γινόταν σήμερα, αν το Eurogroup δεν ενέκρινε τη σύμβαση στην Ελλάδα κι αν δεν υπήρχε συμφωνία μεταξύ πιστωτών κι Ελλάδας…» πρόσθεσε και τόνισε πως «αποφεύχθηκε αυτό το εφιαλτικό σενάριο. Σήμερα το πρωί είχαμε μια θετική εξέλιξη, που δεν ήταν ούτε εύκολη ούτε αυτονόητη. Ήταν πολλοί εκείνοι που είχαν επενδύσει στην αποτυχία της Ελλάδος και σήμερα διαψεύδονται. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη που δίνει στη χώρα μας μια νέα ευκαιρία που καλούμαστε να την αξιοποιήσουμε εμείς οι ίδιοι. Πρώτα σε επίπεδο ψυχολογίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κορυφώθηκαν χθες πολλές παράλληλες διαπραγματεύσεις. Οι αποφάσεις της 21ης Φεβρουαρίου ήταν το αποτέλεσμα μιας επίπονης διαπραγμάτευσης. Είναι ίσως η σημαντικότερη της μεταπολεμικής εποχής. Πρόκειται για μια σαφή πολιτική απόφαση πως η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης ό,τι κι αν συμβεί» επεσήμανε.

Αναφορικά με το «κούρεμα», τόνισε πως με την ολοκλήρωση του PSI, «αφαιρέσαμε από τις πλάτες του χθες ίσως και περισσότερα από 107 δισεκατομμύρια ευρώ». «Για να φτάσουμε στο 120% του ΑΕΠ το 2020, χρειαζόταν μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI» συνέχισε κι έκανε λόγο και για την ανάγκη που υπήρξε για συμμετοχή της ΕΚΤ. Για το PSI, «θα υπάρξει στο τέλος της εβδομάδας ανακοίνωση από κοινού με τους ιδιώτες», γιατί πρόκειται «για εθελοντική ανταλλαγή».

Παράλληλα, αναφερόμενος στην εποπτεία, σημείωσε πως «οι μηχανισμοί εποπτείας σέβονται την ανεξαρτησία της χώρας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ευθύνη όπως είναι η έκφραση, η κυριότητα του προγράμματος ανήκει στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει η Task Force (Ομάδα Κρούσης), θα υπάρξει η τρόικα, το ΔΝΤ είναι ήδη εγκατεστημένο εδώ, θα υπάρξει μόνιμο κλιμάκιο της Κομισιόν» είπε απαντώντας σε ερώτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα ασκείται η εποπτεία στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως έτσι θα αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις που υπήρξαν στις ανά τρίμηνο επισκέψεις της τρόικα.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως «μέχρι και 50 δισ. μπορεί να φτάσει το ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αν χρειαστεί», ενώ, απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με την τήρηση του κρατικού προϋπολογισμού, υπογράμμισε: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της μόνη της, γι’ αυτό παίρνουμε 240 δισεκατομμύρια. Να είμαστε λογικοί και δίκαιοι».

Σε ερώτηση αναφορικά με τον ειδικό λογαριασμό, τόνισε: «Ο ειδικός λογαριασμός θα ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση, την Τράπεζα της Ελλάδος και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όμως ο προϋπολογισμός μας θα ελέγχεται από την τρόικα».

Τέλος, σε σχετική επισήμανση δημοσιογράφου για μια ενδεχόμενη υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, απάντησε: «Προφανώς δεν έχω υπολογίσει κανένα στοιχείο πολιτικού κόστους. Μην περιμένετε σήμερα ειδικά να ασχοληθώ με κανένα άλλο θέμα κομματικού χαρακτήρα, σέβομαι τις προτεραιότητες του έθνους», ενώ για το αν σκοπεύει να παραιτηθεί μετά την «ολοκλήρωση της αποστολής» του στο υπουργείο είπε: «Δεν πρόκειται να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα, γιατί δεν είναι των περιστάσεων».

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης