Παρά το γεγονός ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός κατάφερε να συγκεντρώσει 167 ψήφους στην ψηφοφορία για τον Προϋπολογισμό, είναι φανερό πλέον πως και τα τρία κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που κατέγραψαν απώλειες και χθες, Κυριακή, όπως και την περασμένη Τετάρτη, έχουν φθάσει στα όρια της πολιτικής αντοχής τους και της εσωτερικής συνοχής τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, λαμβάνει μέρος σήμερα στη συνεδρίαση του Eurogroup ελπίζοντας σε μία πολιτική δήλωση, η οποία θα καλύπτει το κενό που έχει προκαλέσει η χιονοστιβάδα πληροφοριών για την άρνηση των Ευρωπαίων δανειστών να συμμορφωθούν άμεσα και αυτόματα με τις ευθύνες που απορρέουν από τις δεσμεύσεις τους να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα με 31,5 δισ. ευρώ και άλλα περίπου 9,5 δις που αφορούν στις αμέσως επόμενες δόσεις.

Η εμμονή του Βερολίνου να εκβιάζει για την εκταμίευση της δόσης θέτοντας και άλλα προαπαιτούμενα, όπως την ύπαρξη ειδικού λογαριασμού για τη διαχείριση της χρηματοδότησης, κορυφώνει την τρομολαγνεία ως προς το μέλλον της χώρας και θέτει την ελληνική οικονομία και κοινωνία σε καθεστώς ομηρίας, αφού όλοι γνωρίζουν ότι η τελική λύση για το ελληνικό ζήτημα θα παραταθεί έως και την ολοκλήρωση των γερμανικών εκλογών, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2013.

Με πρόσχημα την υπαρκτή διαφωνία μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η οποία προϋποθέτει -μεταξύ άλλων- ένα σοβαρό «κούρεμά» του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει επιδοθεί σε μία σειρά από δηλώσεις και παρεμβάσεις που παραλύουν την Αθήνα και υπονομεύουν την ίδια την πολιτική που η καγκελάριος της Γερμανίας επέβαλε στην ελληνική κυβέρνηση με το περίφημο δόγμα των «προαπαιτουμένων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, επιχειρώντας μάταια να καθησυχάσει την κοινή γνώμη, την ίδια ώρα που προσπαθεί να καταδείξει την εικόνα «του καλού παιδιού» έναντι των δανειστών και με κάθε τίμημα. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο διεθνής Τύπος βρίθει δημοσιευμάτων για τους κινδύνους ακόμη και χρεοκοπίας, δεδομένου ότι στις 16 Νοεμβρίου λήγει ελληνικό ομόλογο, το οποίο πρέπει να πληρωθεί, αν και έχει καταστεί σαφές ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τόσο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν έχουν την πρόθεση να αφήσουν ακάλυπτη αυτήν την υποχρέωση της Ελλάδας.

Παρ’ όλα αυτά, έχει γίνει σαφές στους οικονομικούς κύκλους των δανειστών, αλλά και κυρίως στα διεθνή οικονομικά κέντρα πως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον και πως η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς ασφυξίας.

Παίζουν την παράταση στο Eurogroup

Η ελληνική κυβέρνηση μετά και την υπερψήφιση του Προϋπολογισμού το βράδυ της Κυριακής αναμένει από το σημερινό Eurogroup πολιτική δέσμευση από την Ευρωζώνη για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ εντός του Νοεμβρίου.

Κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup θα συζητηθούν η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους για την επόμενη δεκαετία.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα έχει μαραθώνιο επαφών εντός και εκτός συνόρων έως την έκτακτη σύνοδο κορυφής στις 22 Νοεμβρίου έχοντας τον ίδιο ακριβώς στόχο, δηλαδή τη δέσμευση για εκταμίευση της δόσης.

Αν και δεν αναμένονται οριστικές αποφάσεις, στο κυβερνητικό επιτελείο ευελπιστούν ότι θα υπάρξει μια σαφής πολιτική δήλωση από τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί για το ελληνικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα – όπως επίσης και μια διαβεβαίωση ότι η καταβολή της δόσης των 31,5 δις δεν θα δοθεί τμηματικά.

Αντίστοιχες δηλώσεις προσδοκούν και από τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αντίστοιχα, με τους οποίους ο κ. Σαμαράς θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις αύριο το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

«Διαβεβαιώνω ότι η δόση θα εκταμιευθεί άμεσα»

«Με συνείδηση των λόγων μου απέναντι σε όλους τους πολίτες, που μας ακούν αυτήν τη στιγμή, θα ήθελα να διαβεβαιώσω, με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο, ότι η δόση θα εκταμιευτεί άμεσα και το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της χώρας θα συνεχιστεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους, που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εθνικής μας οικονομίας».

Αυτό δήλωσε ο κ. Ι. Στουρνάρας μιλώντας επί του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή, ενώ παράλληλα έστειλε ένα μήνυμα προς τους εταίρους και δανειστές της χώρας ότι «τηρήσαμε όλες τις δεσμεύσεις μας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης