Με το άγχος και την αγωνία για τις Καλύβες που υπάρχουν στο Δέλτα Έβρου και έχουν εθνική σημασία, εξακολουθούν να ζουν οι ψαράδες και κυνηγοί της περιοχής που “φυλάνε Θερμοπύλες” στην περιοχή, αφού παρά τις διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί επανειλημμένα, η Κυβέρνηση προτίθεται να γκρεμίσει τις περισσότερες για περιβαλλοντικούς λόγους, όπως γράφει η εφημερίδα «Ελεύθερη Θρακη».

Οι υποσχέσεις και κατηγορηματικές δηλώσεις για οριστική διευθέτηση και νομοθετική ρύθμιση του συγκεκριμένου πολύ σοβαρούς θέματος, με πιο πρόσφατες από τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, δεν έχουν μετουσιωθεί σε επίλυση, με αποτέλεσμα όσοι ιδιοκτήτες καλυβών πηγαίνουν στα δικαστήρια, να τιμωρούνται. Όπως υποστηρίζουν, οι δικαστές επικαλούνται την απουσία νομικού πλαισίου. Η ανησυχία όσων ζουν καθημερινά στην περιοχή έγινε ακόμα πιο έντονη, όταν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην έδρα του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα του Έβρου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, δήλωσε ότι θα μείνουν μόνο οι Καλύβες όσων είναι επαγγελματίες και οι υπόλοιπες θα κατεδαφιστούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το zougla.gr είχε αναδείξει το ζήτημα με ρεπορτάζ του στην περιοχή:

Αυτό φυσικά έφερε έντονη απογοήτευση σε ψαράδες, κυνηγούς που είχαν εκπρόσωπο τους στη συγκεκριμένη συνάντηση. Γι’ αυτό και ένας εξ αυτών, ο Θανάσης Καμηλάρης, με αφορμή τον έπαινο που στάλθηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις για την συμμετοχή του ως Εθνοφύλακας σε στρατιωτική άσκηση που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο με την επωνυμία “Ταγματάρχης Εμαννουήλ Μινωτάκης” στην περιοχή, εξέφρασετην απόλυτα δικαιολογημένη και έντονη πικρία του γράφοντας στον προσωπικό του λογαριασμό:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Πήραμε για μια ακόμη φορά τα εύσημα για την συμμετοχή μας και την βοήθεια μας στο στρατό…. ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΚΑΛΥΒΩΝ ΚΑΝΕΝΑΣ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ”. Άποψη με την οποία συμφωνούν όλοι οι συνάδερφοι του και φυσικά τους εκφράζει, μια και πραγματικά όλα αυτά τα χρόνια και με όλες τις Κυβερνήσεις, δεν δόθηκε οριστική λύση.

Αντίδραση Καμμένου με επίθεση σε Φάμελλο

Η συγκεκριμένη ανάρτηση προκάλεσε την αντίδραση του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό επιτέθηκε στον Αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο γράφοντας: “Οι καλύβες στον Έβρο κατοικούνται από Εθνοφύλακες, είναι φυλάκεια της Εθνοφυλακής και των Ενόπλων Δυνάμεων. Χτυπάτε όσο θέλετε εμένα, αφήστε έξω από τις ιδεοληψίες σας κ.Φάμελλο την άμυνα της χώρας. Μέχρι τώρα λουφάζατε μην λογίζετε για ασπίδα σας 6 εφιάλτες”.

Την απάντηση του μάλιστα αυτή φρόντισαν αμέσως να την κοινοποιήσουν κάτω από την αγανακτισμένη ανάρτηση του Θανάση Καμηλάρη τόσο ο εκπρόσωπος τύπου του κ.Καμμένου όσο και γνωστό στέλεχος των ΑΝΕΛ στην Θράκη.

Οι πληροφορίες για το θέμα έχουν ως εξής: Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά την επίσκεψη του τον Φεβρουάριο του 2018 στην περιοχή, είχε υποσχεθεί στους ψαράδες και κυνηγούς ότι θα λύσει οριστικά το θέμα με τις απαραίτητες νομικές ενέργειες. Μάλιστα διανυκτέρευσε σε μια καλύβα που είχε δωρίσει ο ψαράς Χριστόφορος Ασλανίδης στις Ένοπλες Δυνάμεις, μαζί με τον τότε ΓΕΕΘΑ και νυν υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη και τον πρώην πλέον Αρχηγό ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή.

Στη συνέχεια, όπως λένε από το περιβάλλον του πρώην υπουργού και Προέδρου των ΑΝΕΛ, έφερε τροπολογία στη Βουλή και ψηφίστηκε, με την οποία οι καλύβες του Δέλτα χαρακτηρίζονται φυλάκια της Εθνοφυλακής και των Ενόπλων Δυνάμεων και όσοι τις χρησιμοποιούν είναι Εθνοφύλακες.

Διαβάστε σχετικά:

Όμως δεν φρόντισε να εκδοθεί και το απαραίτητο Προεδρικό Διάταγμα που θα πρέπει να ακολουθεί για να έχει ισχύ. Αυτό τουλάχιστον επικαλέστηκε το δικαστήριο σε πρόσφατη καταδικαστική απόφαση που εξέδωσε εναντίον χρήστη μιας καλύβας.

Γι’ αυτό άλλωστε και οι άνθρωποι που με όλες τις καιρικές συνθήκες μένουν εκεί και πέρα από την επαγγελματική τους ενασχόληση εκτελούν και εθνική αποστολή, εξέφρασαν την απογοήτευση τους. Αν και γνωρίζουν ότι ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αποστολάκης ξέρει πολύ καλά το θέμα, από την στιγμή που οι απόψεις του κ. Φάμελλου εκφράζουν την Κυβέρνηση και την θέληση της, τότε γνωρίζουν πως πολύ δύσκολα θα δοθεί και πάλι λύση.

Πηγή: elthraki.gr

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης