Σε κλοιό κακουργημάτων ο πρώην «τσάρος» και οι συγγενείς τουΓια διακίνηση μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή και ηθική αυτουργία σε αλλοίωση κρατικού εγγράφου καθώς και για άλλα πολύ σοβαρά αδικήματα καλούνται να δώσουν εξηγήσεις την επόμενη πια εβδομάδα οι εξαδέλφες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και οι σύζυγοί τους, στα πλαίσια της εισαγγελικής έρευνας για τη διαγραφή τριών ονομάτων από τη λίστα Λαγκάρντ.

Την ίδια ώρα, και ενώ κάθε μέρα που περνά ο πρώην υπουργός Οικονομικών βαρύνεται με όλο και περισσότερες ενδείξεις για την ενοχή του, ο ίδιος διατείνεται με δήλωσή του στο «Βήμα της Κυριακής» πως γνωρίζει ποιος αλλοίωσε τη λίστα, αρνούμενος ωστόσο να τον κατονομάσει.

Ο πρώην «τσάρος» επιφυλάσσεται, λέει, να αποκαλύψει τον ένοχο αργότερα και σε συνάρτηση με την πορεία της διαδικασίας στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.

Στους οικονομικούς εισαγγελείς κατέθεσαν ήδη δύο στενοί συνεργάτες του πρώην υπουργού, ενώ αναμένεται να καταθέσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες και όλοι όσοι στο υπουργείο Οικονομικών εκείνη την εποχή συνεργάζονταν άμεσα ή έμμεσα με το γραφείο του υπουργού. Στα πλαίσια αυτά θα κληθούν για συμπληρωματικές καταθέσεις οι Ιωάννης Διώτης και Γιάννης Καπελέρης καθώς και κύριος Διομήδης Σπινέλλης, υπεύθυνος τότε για τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών.

Ο Ιωάννης Διώτης που αποτελεί πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση αλλά και επίκεντρο επιθέσεων από το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά από τον Ευάγγελο Βενιζέλο για το ρόλο που διαδραμάτισε στην υπόθεση, επιμένει στη γραπτή του δήλωση που δημοσιοποίησε πριν από λίγες μέρες και δεν προβαίνει σε νέες δηλώσεις. «Σιγή ασυρμάτου» τηρεί και ο Γιάννης Καπελέρης.

Οι δύο πρώην συνεργάτες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου που παρουσιάστηκαν ήδη στον εισαγγελέα ερωτήθηκαν σχετικά για τις τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν τη διαχείριση του ηλεκτρονικού αρχείου που έφθασε στο υπουργείο Οικονομικών από τη Γαλλία, μέσω του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, για να καταλήξει στα χέρια του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Οι οικονομικοί εισαγγελείς διερευνούν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες το ηλεκτρονικό αυτό υλικό αντιγράφηκε σε άλλες ηλεκτρονικές μορφές, όπως σε Excel και στη συνέχεια αποθηκεύτηκε σε USB. Σε αυτή την τελική ηλεκτρονική μορφή παρεδόθη στον Ευάγγελο Βενιζέλο από τον Ιωάννη Διώτη, από ό, τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Οι οικονομικοί εισαγγελείς προσπαθούν να εντοπίσουν το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που υλοποίησαν την αντιγραφή αφού θεωρούν, από τα στοιχεία που διαθέτουν, πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν ήταν αυτός που αντέγραψε μόνος του τα στοιχεία. Από τον εντοπισμό αυτών των προσώπων αλλά και της διαδικασίας που ακολουθήθηκε ενδεχομένως να εντοπιστεί και το άτομο που κατόπιν εντολής προφανώς διέγραψε τα τρία ονόματα.

Ανδρέας ΡωσσώνηςΟι συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου- Συμεών Σικιαρίδης, Ανδρέας Ρωσσώνης και Ελένη Παπακωνσταντίνου- διατείνονται πως το ποσό του 1.222.000 δολαρίων που καταγράφεται σε έναν από τους δύο λογαριασμούς (ο άλλος είναι ανενεργός) είναι νόμιμο και έχει δηλωθεί. Επιφυλάσσονται δε να αποδείξουν τα παραπάνω στις καταθέσεις τους προς τους οικονομικούς εισαγγελείς. Άλλωστε τα ίδια ακριβώς δηλώνει και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος επιμένει στη νομιμότητα της συγκεκριμένης κατάθεσης στο λογαριασμό της HSBC.

Για τους υπόλοιπους λογαριασμούς της λίστας Λαγκάρντ, οι οικονομικοί εισαγγελείς δεσμεύονται πως σε δύο μήνες από σήμερα, θα έχουν καταλήξει στο πλήρες πόρισμα σχετικά με τη διακίνηση των χρημάτων που έχουν κατατεθεί από τα 2.062 της λίστας. Ήδη έχουν εντοπίσει μικρό αριθμό καταθέσεων τα ποσά των οποίων δεν δικαιολογούνται από το φορολογικό προφίλ των καταθετών.

Συμεών ΣικιαρίδηςΤην ίδια ώρα φαίνεται πως έχει αρχίσει για πρώτη φορά και κατόπιν εορτής ο έλεγχος σε τέσσερις ακόμη λίστες. Την περίφημη λίστα Λουξεμβούργου, με 4.000 Έλληνες καταθέτες που αφορά κατά πληροφορίες το θηριώδες ποσό των 15 δις, τη λίστα Λιχτενστάιν, τη λίστα του Λονδίνου με 400 Έλληνες πολίτες που αγόρασαν ακίνητα στη Βρετανία κατά το τελευταίο διάστημα και τη λίστα της Ολλανδίας που αφορά 104 Έλληνες πολίτες που διατηρούν πολυτελή θαλαμηγό με έδρα την Ολλανδία. Παράλληλα, ήδη έχουν αποσταλεί τα πρώτα σημειώματα της εφορίας προς τους 14.000 Έλληνες πολίτες οι οποίοι μετέφεραν χρήματα στο εξωτερικό κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Το ΥΠ.ΟΙΚ. έχει εντοπίσει σε σύνολο 54.000 ατόμων που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό από την έναρξη της κρίσης και μετά, 22.000 καταθέτες οι οποίοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν φορολογικά τα ποσά αυτά. Σημειώνεται πως η λίστα αυτή έχει δοθεί στο υπουργείο Οικονομικών από την Τράπεζα της Ελλάδος. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου πάντως δηλώνουν πως η ανταπόκριση των ατόμων που έλαβαν τα πρώτα «ραβασάκια» είναι περιορισμένη. Με λίγα λόγια, οι καταθέτες που ελέγχονται προκειμένου να δικαιολογήσουν τα ποσά που μετέφεραν στο εξωτερικό, δεν προστρέχουν να διευθετήσουν τις εκκρεμότητές τους.

Εντός αυτού του ζοφερού κλίματος που παραπέμπει στην πολιτική κατάσταση που επικρατούσε κατά την περίοδο του 1989, φουντώνει η πολιτική κόντρα καταρχήν μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αλλά και κυρίως μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο τον ίδιο τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ισχυρίσθηκε ότι το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος διαθέτει τα μέσα για να διαπιστώσει επακριβώς πότε αφαιρέθηκαν τα ονόματα των συγγενών Παπακωνσταντίνου από τη λίστα Λαγκαρντ. Άφησε δε αιχμές για την διαχείριση της υπόθεσης, λέγοντας ότι η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει κληθεί για να γνωμοδοτήσει επί του θέματος.

Σε αυτά τα πλαίσια η Κουμουνδούρου εξέδωσε χθες επίσημη ανακοίνωση με την οποία επιτίθεται δριμύτατα κατά του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, αλλά και της οικογένεια Μπόμπολα με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ και τις θέσεις που εκφράζει αυτός ο σταθμός σχετικά με τις ευθύνες ή όχι του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και σε σχέση με τη δανειοδότηση του MEGA με 98 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

«Ερωτήματα προς τον κ. Πρετεντέρη και τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA»

Σε χθεσινό του σχόλιο στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο κ. Πρετεντέρης, προφανώς εκφράζοντας και τη θέση του τηλεοπτικού σταθμού, αφού δεν υπήρξε διαφορετική τοποθέτηση, απεφάνθη ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ποινικών ευθυνών για τον κ. Βενιζέλο, σε σχέση με τη λίστα Λαγκάρντ.

Κάλεσε δε τον ΣΥΡΙΖΑ να προσκομίσει στοιχεία, ευθύνες, αποδείξεις και ονόματα, ώστε να προκύπτει κάτι που να συνδέει ποινικά τον κ. Βενιζέλο με την υπόθεση και να σταματήσει τους καβγάδες στα τηλεπαράθυρα.

Ενημερώνουμε τον κ. Πρετεντέρη να μην ανησυχεί, διότι σκοπεύουμε να προσκομίσουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την τεκμηρίωση της πρότασής μας. Θα περιμένουμε όμως και από τον ίδιο να μας απαντήσει στα κάτωθι ερωτήματα:

- Γνωρίζει άραγε αν στην επίμαχη λίστα Λαγκάρντ, βρίσκεται μεταξύ πολλών άλλων και ο «βασικός μέτοχος» του τηλεοπτικού σταθμού όπου εργάζεται; Αν το γνωρίζει, μήπως μπορεί να μας ενημερώσει για τα ακριβή ποσά κατάθεσης, καθώς και αν αυτά τα χρήματα έχουν φορολογηθεί νόμιμα στην Ελλάδα;

- Γνωρίζει επίσης ότι ο κ. Βενιζέλος κράτησε κρυφά στην ιδιωτική του πρόσβαση την εν λόγω λίστα κατά τη διάρκεια δύο κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων;

- Τέλος, ισχύει αυτό που μόλις χθες ενημερωθήκαμε από τα μέσα ενημέρωσης, ότι η Τηλέτυπος ΑΕ, σύναψε νέο τραπεζικό δάνειο ύψους 98εκ. ευρώ;

- Αν ισχύει, μήπως μπορεί να μας ενημερώσει ο έγκριτος δημοσιογράφος αν την ίδια δυνατότητα πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό τέτοιου ύψους, την έχει ισοτίμως και κάθε άλλη ελληνική επιχείρηση, από αυτές που στη συντριπτική τους πλειοψηφία βάζουν λουκέτο η μία μετά την άλλη;

Θα περιμένουμε με ανυπομονησία τις απαντήσεις του, στο αποψινό δελτίο του έγκυρου σταθμού».


Aργότερα η «ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε.» μέσω του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του καναλιού απάντησε στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ως εξής:

Τα τελευταία 24ωρα διακινούνται διάφορα ψευδή σενάρια τα οποία εμφανίζουν την εταιρεία ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. (το ΜEGA CHANNEL δηλαδή) να έχει λάβει ένα τεράστιο τραπεζικό δάνειο, ύψους 98 εκατομμυρίων ευρώ.

Η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ τονίζει ότι η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική, αφού το ύψος του δανείου είναι 10 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων εκταμιεύθηκαν στον σταθμό μόνο τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ.
Για να δοθούν δε (από πέντε τράπεζες) τα 8,5 αυτά εκατομμύρια, χρειάστηκε το MEGA CHANNEL να υποθηκεύσει όλα τα περιουσιακά του στοιχεία.

Σε ανακοίνωση της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. αναφέρεται:

"Η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. δεν δανείστηκε 98 εκατομμύρια ευρώ, όπως ψευδώς αναφέρουν διάφορα δημοσιεύματα. Το δάνειο (από πέντε τράπεζες) ήταν ύψους 10 εκατομμυρίων, εκ των οποίων εισπράχθηκαν μόνον 8,5 εκατομμύρια -με την αφαίρεση των τραπεζικών προμηθειών. Οι τράπεζες, μάλιστα, για να χορηγήσουν τα 8,5 εκατομμύρια απαίτησαν εξασφαλίσεις ύψους 140 εκατομμυρίων, τις οποίες και έλαβαν. Να σημειωθεί ότι του δανείου προηγήθηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ύψους δέκα εκατομμυρίων ευρώ"».

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 5 Ιανουαρίου 2013, 10:24