Για το Λουξεμβούργο αναχωρεί την Κυριακή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και να προεδρεύσει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

Στις 19.30 το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο κ. Βενιζέλος θα παρακαθήσει σε άτυπο δείπνο υπουργών Εξωτερικών ευρωπαϊκών και αραβικών κρατών με θέμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, κατόπιν προσκλήσεως των υπουργών Εξωτερικών του Λουξεμβούργου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη Δευτέρα 23 Ιουνίου, θα συμμετάσχει, ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας, στο Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, ενώ στις 10.00 θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

Εν συνεχεία ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα μετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου, παρουσία του νέου υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας κ. Klimkin, θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Κατόπιν, θα εξετασθούν ζητήματα νότιας γειτονίας και η κατάσταση στη Συρία, ενώ στο γεύμα εργασίας που θα ακολουθήσει θα συζητηθεί η κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ.

Την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών θα προεδρεύσει στη Διακυβερνητική Διάσκεψη Ευρωπαϊκής Ένωσης – Μαυροβουνίου και στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στην ημερήσια διάταξη του οποίου περιλαμβάνονται το ευρωπαϊκό εξάμηνο, η πολιτική συνοχής, η ευρωπαϊκή στρατηγική για την Περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου, καθώς και η υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Θαλάσσιας Ασφάλειας. Στο Συμβούλιο θα εξετασθούν, επίσης, ζητήματα διεύρυνσης και ειδικότερα η διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης με την Αλβανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Βενιζέλος θα μεταβεί, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις Βρυξέλλες, προκειμένου να παρακαθήσει σε δείπνο εργασίας των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια του οποίου θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η επιδεινούμενη κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ.

Την Τετάρτη θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στην ημερήσια διάταξη της οποίας περιλαμβάνονται οι μελλοντικές σχέσεις της Συμμαχίας με το Αφγανιστάν, η ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων των εταίρων καθώς και η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας. Τις εργασίες του Συμβουλίου θα απασχολήσουν, επίσης, οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Ε.Ε., η εφαρμογή μέτρων υποστήριξης της Συμμαχίας προς την Ουκρανία, καθώς και η προοπτική των σχέσεων ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης