LIVE όλες οι εξελίξεις για την ΕΡΤ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με το μαύρο φόντο στις οθόνες της δημόσιας τηλεόρασης να χρησιμοποιείται ως το απόλυτο πρόσχημα για ξεκαθάρισμα των πολιτικών λογαριασμών, το πολιτικό σκηνικό εισήλθε σε μια άτυπη εκλογολογία, όπου η προσεχής Δευτέρα αποτελεί πλέον την καταλυτική ημερομηνία είτε της εξόδου από την κρίση είτε της εισόδου της χώρας σε εκλογικό πυρετό.

Έτσι, μετά και την προεκλογικού και συσπειρωτικού χαρακτήρα συγκέντρωση της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας στη Δάφνη την Παρασκευή, όπου ο Αντώνης Σαμαράς πρότεινε τη διαμόρφωση ενός μεταβατικού πλαισίου για την ΕΡΤ ώστε να υπάρξει άμεση επαναλειτουργία της, με εξαιρετικά συρρικνωμένη δομή ασφαλείας, οι άλλοι δύο εταίροι της κυβέρνησης κλιμάκωσαν την αντίθεσή τους απορρίπτοντας την εν λόγω πρόταση.

Τη Δευτέρα που μας έρχεται τρία συγκεκριμένα στοιχεία θα καθορίσουν το πολιτικό σκηνικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στοιχείο 1ο: Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

Το απόγευμα της Δευτέρας στις 17.00 το Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του σχετικά με την προσφυγή των εργαζομένων στην ΕΡΤ για τη νομιμότητα ή όχι των διατάξεων της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Η απόφαση επρόκειτο να εκδοθεί το απόγευμα της Παρασκευής. Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το zougla.gr, από το πρωί της Παρασκευής υπήρξε μεγάλη κινητικότητα ως προς το ζήτημα αυτό.

Η θητεία του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο οποίος κανονικά αναλαμβάνει να διαχειριστεί τέτοιου είδους ζητήματα και να εκδώσει απόφαση, βρίσκεται στο τέλος της. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είθισται ο πρόεδρος του ΣτΕ να αποφεύγει την προσωπική του ανάμειξη.

Η παράδοση του ΣτΕ θέλει τότε τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου να αναλαμβάνουν τη διαχείριση του εκάστοτε ζητήματος.

Με αυτά τα δεδομένα, αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον το τελικό πόρισμα του ΣτΕ, από το οποίο σε αυτήν τουλάχιστον τη φάση εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό και οι εξελίξεις.

Στοιχείο 2ο: Συνάντηση πολιτικών αρχηγών

Η εξέλιξη του ενδοκυβερνητικού διαλόγου στη συνάντηση αυτή εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων, ένας εκ των οποίων αφορά την απόφαση του ΣτΕ.

Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να υπενθυμίσει στους κυβερνητικούς συνεταίρους του ότι συγκεκριμένες αποφάσεις, όπως η υπόθεση απολύσεων στο Δημόσιο -ακόμη ακόμη και το ζήτημα της ΕΡΤ-, έχουν συζητηθεί από τους ίδιους πριν από τέσσερις μήνες, όπως επισημαίνουν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη.

Κατά το Μαξίμου, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ είχαν πλήρη γνώση όχι μόνο του περιεχομένου των σχετικών αποφάσεων αναφορικά με την ΕΡΤ, αλλά και των συνθηκών κάτω από τις οποίες οι αποφάσεις για την απόλυση συγκεκριμένου αριθμού δημοσίων υπαλλήλων θα ήταν καταλυτικές για την εκταμίευση των απαιτουμένων ποσών (3,5 δισ. ευρώ) που θα αποδεσμεύονταν από την τρόικα.

Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως οι τελικές αποφάσεις για την ΕΡΤ ελήφθησαν όταν κατέστη σαφές ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης αλλά και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης κωλυσιεργούσαν (ιδιαιτέρως ο δεύτερος) στο να πραγματοποιήσουν τις προσυμφωνημένες απολύσεις. Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν, επίσης, ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ, παρατηρώντας τις αντιδράσεις αμέσως μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, αναδιαμόρφωσαν το πλαίσιο της πολιτικής τακτικής τους.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η συνάντηση των τριών τη Δευτέρα θα λάβει χώρα μέσα σε κλίμα καχυποψίας και αντιθέσεων – και μπορεί να καταλήξει σε αδιέξοδο.

Σενάρια εκλογών

Το ενδιαφέρον στοιχείο, που καθορίζει και τις σχέσεις μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ χρεώνουν στο Μαξίμου την προώθηση ενός σεναρίου πρόωρων εκλογών.

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν στο zougla.gr ότι τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και οι επιτελείς του δεν επιζητούν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, και αυτό διότι έχει καταστεί σαφές ότι δεν αρκεί η εκλογική ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας για τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού πλαισίου διακυβέρνησης της χώρας. Αντίθετα, τονίζουν πως στη φάση όπου βρίσκεται η κοινωνία και η οικονομία χρειάζεται απαραίτητα η διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ευρύτερη συναίνεση.

Υπό αυτές τις συνθήκες και παρακολουθώντας τις δημοσκοπήσεις, το Μαξίμου διαβλέπει πως εάν διεξαχθούν πρόωρες εκλογές είναι πολύ πιθανό να καταγραφεί μεγάλη συρρίκνωση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, και άρα να εξουδετερωθεί η πολιτική τους επιρροή στην κοινωνία.

Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν πως τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική και, ως εκ τούτου, μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες πρέπει να αποφευχθεί.

«Ανησυχούμε περισσότερο για την εκλογική προοπτική του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ από ό,τι οι ίδιοι» παρατηρούσε χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος, αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις.

Στοιχείο 3ο: Πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ

Κατόπιν όλων τούτων, η ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα το βράδυ της Δευτέρας, στις 20.00, προσλαμβάνει προεκλογικές διαστάσεις. Ο μοναδικός ομιλητής της συγκέντρωσης Αλέξης Τσίπρας υιοθετεί με αυτόν τον τρόπο το λεγόμενο δόγμα Ανδρέα Παπανδρέου, προσφεύγοντας στην κοινωνία.

Κατά το δόγμα αυτό, το οποίο κυριάρχησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και κατέληξε στην εκλογική νίκη του ’81, «αφήνει το κύμα να παρασύρει με το ρεύμα του το πολιτικό σκηνικό». Το στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα και της Κουμουνδούρου είναι, λοιπόν, μεγάλο και θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ενόψει και του συνεδρίου του κόμματος- επενδύει στη διαμόρφωση συνθηκών που θα επιτρέψουν την πραγματοποίηση μαζικών συγκεντρώσεων, θα λειτουργήσουν ως «το κύμα» και θα επιβάλουν συνθήκες κυριαρχίας της Κουμουνδούρου. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, το momentum καθορίζεται από την υπόθεση της ΕΡΤ και ως εκ τούτου μπορεί να λειτουργήσει συσπειρωτικά.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης