Στην αποκάλυψη ότι η Ε.Ε. εξετάζει την παράταση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης μέχρι το φθινόπωρο, στις γραμμές που συζητήθηκαν στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, προχώρησε η Süddeutsche Zeitung. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απόφαση αναμένεται να ληφθεί πριν από τη Σύνοδο της Ομάδας G7, που θα λάβει χώρα στις 7 και 8 Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης προσπαθούν να καταλήξουν σε μια πολιτική αρχικά συμφωνία με την Αθήνα, πριν τις 7 ΙουνίουΗ είδηση έρχεται λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι εργασίες για την -κρίσιμη για το ελληνικό ζήτημα- Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται σήμερα και αύριο στη Ρίγα της Λετονίας και θα καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την προσδοκία να βρεθεί το κοινό έδαφος που θα επιτρέψει το περιθώριο περαιτέρω διαπραγματεύσεων και την άρση του καθεστώτος της χρηματοδοτικής ασφυξίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης προσπαθούν να καταλήξουν σε μια τουλάχιστον πολιτική συμφωνία με την Αθήνα. Και αυτό διότι δεν επιθυμούν οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της να κυριαρχήσουν στη σύνοδο της G7, όπως είχε γίνει το 2011.

Το δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σενάριο της παράτασης

Εάν τελικά συμφωνηθεί η επέκταση του προγράμματος μέχρι το φθινόπωρο, η Ελλάδα οφείλει την ενδιάμεση περίοδο, να προχωρήσει σε τμηματική υλοποίηση των όρων πάνω στους οποίους έχει δεσμευτεί. Συγκεκριμένα, οι μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν στο διάστημα αυτό αφορούν στο φορολογικό, όπως για παράδειγμα το σύστημα του ΦΠΑ ενώ ασφαλιστικό και εργασιακά θα μπορούσαν να πάνε πιο πίσω.

Παράλληλα, την ίδια περίοδο, προς την Ελλάδα θα εκταμιευτούν πόροι ύψους 4 δισ. ευρώ, μόνο από την ευρωπαϊκή πλευρά.

«Η παράταση του προγράμματος μέχρι το φθινόπωρο είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για να σωθεί η Ελλάδα από την πτώχευση και τον κίνδυνο Grexit»Η εφημερίδα, επικαλούμενη δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου, αναφέρει ότι αυτή ήταν «η πλέον ενδεδειγμένη λύση για να σωθεί η Ελλάδα από την πτώχευση και τον κίνδυνο Grexit».

Προς το παρόν πάντως δεν υπάρχει επίσημα μια τέτοια συμφωνία και όλα θα κριθούν από τις συνομιλίες που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Βάσει του σχεδιασμού αυτού, εξηγεί η Süddeutsche Zeitung, οι διαπραγματεύσεις θα έχουν προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό ως το τέλος Μαΐου, ώστε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να μπορέσουν την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου να συναντηθούν και να λάβουν μια απόφαση για το θέμα.

Τα καλύτερο σενάριο, εξηγούν Ευρωπαίοι διπλωμάτες, θα ήταν να ζητηθεί από την Αθήνα να εκπληρώσει μέρος του τρέχοντος προγράμματος. Τότε θα μπορούσε να αποδεσμευθεί μέρος της βοήθειας, ενώ θα μπορούσε επίσης να δοθεί παράταση του τρέχοντος προγράμματος ως το φθινόπωρο. Παράλληλα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας.

Οι χώρες της ευρωζώνης εξετάζουν να δοθεί παράταση στην Αθήνα επειδή -μεταξύ άλλων- φοβούνται ότι ο Αλ. Τσίπρας θα ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματοςΠροκειμένου να αποδεσμευθούν τα χρήματα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να ακολουθήσει πρόγραμμα περικοπής δαπανών ύψους περισσότερων από 5 δισ. ευρώ, να προχωρήσει σε αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ, καθώς και άλλες μεταρρυθμίσεις.

Ένας λόγος που οι χώρες της ευρωζώνης εξετάζουν να δοθεί παράταση στην Αθήνα είναι ότι φοβούνται ότι ο κ. Τσίπρας ενδέχεται να ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. «Αν σχεδιάζεται δημοψήφισμα για το φθινόπωρο, η ΕΕ δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο παρά να παρατείνει το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας» εξήγησε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Πριν από τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος η ΕΕ «δεν μπορεί απλώς να αρχίσει τη χρηματοδότηση» της Ελλάδας, πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ χωρίς οικονομική βοήθεια η Αθήνα απειλείται με χρεοκοπία.

Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ το δημοσίευμα

Στη διάψευση του σημερινού δημοσιεύματος της Süddeutsche Zeitung προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών. Στη σύντομη και περιεκτική ανακοίνωση του υπουργείου, αναφέρεται ότι «δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σχέδιο».

Συναντήσεις με Μέρκελ και Ολάντ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ο Αλ. Τσίπρας θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ αναμένεται να έχει επαφές και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, ανάμεσα στους οποίος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Βασική προσδοκία του Έλληνα πρωθυπουργού είναι να υπάρξει μία κοινή ανακοίνωση, με σαφείς διατυπώσεις περί «ορατής συμφωνίας» ακόμη και εάν αυτή εφαρμοστεί σταδιακά. Μια τέτοια εξέλιξη θα «έλυνε» τα χέρια της ΕΚΤ για να καταστεί δυνατή η επαναχρηματοδότηση της οικονομίας, μέσω της παροχής δυνατότητας στις ελληνικές τράπεζες να αγοράσουν έντοκα γραμμάτια – ενέσεις ρευστότητας, μέχρις ότου διευθετηθεί το ελληνικό ζήτημα.

Ωστόσο, οι πρόσφατες δηλώσεις και τοποθετήσεις Ελλήνων αξιωματούχων και ξένων εκπροσώπων και παραγόντων, διαμορφώνουν αν μη τι άλλο ένα κακό κλίμα και μειώνουν τις προσδοκίες για σύγκλιση και συμφωνία των δύο πλευρών. Ως εκ τούτου, ενδεχομένως να μην υπάρξει μία λύση-πακέτο στο «ραντεβού» της Ρίγας και προς το παρόν ως επικρατέστερη κρίνεται η εκδοχή της Süddeutsche Zeitung για παράταση του προγράμματος, όπως συμφωνήθηκε την 20ή Φεβρουαρίου.

Το δείπνο εργασίας είναι προγραμματισμένο για τις 20.00.

Στην ελληνική αποστολή στη Σύνοδο Κορυφής συμμετέχουν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Θοδωρής Μιχόπουλος.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης