Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στο ζήτημα της ελληνικής κρίσης επιχειρούν τα τελευταία 24ωρα να «κλειδώσουν» η καθεμία, για τον εαυτό της, τα αφηγήματά τους προς τα κοινά στα οποία απευθύνονται.

Ο Σόιμπλε που το κόμμα του βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία με προοπτική να κερδίσει τις εκλογές επιχειρεί να κατοχυρώσει ένα αφήγημα που δεν προσβάλει τον συντηρητικό μέσο ψηφοφόρο. Το ΔΝΤ θέλει να «κλειδώσει» το δικό του αφήγημα που δεν φέρνει σε αντιπαράθεση την Κριστίν Λαγκάρντ με το ούτως ή άλλως προβληματισμένο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού που εξαρχής δεν είδε με καλό μάτι την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό ζήτημα. Το Παρίσι που επιχειρεί να διαμορφώσει συνθήκες που θα επιτρέψουν αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και περιορισμό των δικαιοδοσιών της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας στις Βρυξέλλες, χρησιμοποιεί την Αθήνα ως υπομόχλιο με το σχετικό αφήγημα να παρακολουθεί τις κινήσεις του Εμανουέλ Μακρόν. Τέλος η Αθήνα της οποίας το αφήγημα περιορίζεται πια στην περίφημη θεωρία της εξόδου στις αγορές συντεταγμένα και με προληπτική γραμμή πίστωσης. Τα τέσσερα αυτά αφηγήματα έχουν συγκεκριμένους καταναλωτές και αυτή τη στιγμή ο κάθε εμπλεκόμενος προσπαθεί να διαφυλάξει τη δική του αφηγηματική δραστηριότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αιφνιδιαστική υπεραισιοδοξία του Τόμας Βίζελ

Ο πρόεδρος του Euro Working Group Τόμας Βίζερ με κοινή συνέντευξή του στις αυστριακές εφημερίδες Salzburger Nachrichten και Ober Nachrichten χαρακτήρισε «γελοία» την πρόταση του ΔΝΤ.

Επίσης, ο πρόεδρος του EWG υπογράμμισε: «Το Ταμείο ζητάει ριζική μείωση του χρέους της Ελλάδας με το να μην πληρώνει τοκοχρεωλύσια μέχρι το 2060 και μετά με ένα νέο δάνειο μέχρι το 2100 να τα αποπληρώσει όλα. Εκεί όλοι οι Ευρωπαίοι λένε: Αυτό είναι γελοίο». Το ΔΝΤ θέλει να «κλειδώσει» το δικό του αφήγημα που δεν φέρνει σε αντιπαράθεση την Κριστίν Λαγκάρντ με το ούτως ή άλλως προβληματισμένο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού που εξαρχής δεν είδε με καλό μάτι την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό ζήτημα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, επεσήμανε πως «το πρόγραμμα βοήθειας τρέχει εδώ και δύο χρόνια και τελειώνει το καλοκαίρι του 2018» ενώ σημείωσε: «Είμαστε στη δεύτερη αξιολόγηση. Βασικά θα έπρεπε να είμαστε στην όγδοη. Αυτό είναι μία ένδειξη για τις δυσκολίες, οι οποίες υπάρχουν και χωρίς το ΔΝΤ».

Εστιάζοντας στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου είπε: «Υπάρχει πιθανότητα 95% ότι συμφωνήσουμε και μάλιστα έτσι ώστε το ΔΝΤ να εγκρίνει κατά βάση το πρόγραμμα, αλλά μα μην προχωρήσει σε πληρωμή, προτού καταλήξουμε σε μία κοινή ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ μένει οικονομικά, αλλά όχι χρηματοδοτικά προς το παρόν».

Κάνοντας ειδική αναφορά στο χρέος εξήγησε πως η διαφωνία παραμένει και είπε: «Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις υπάρχει ένα οικονομικό πρόγραμμα για την Αθήνα, το οποίο αποδέχονται όλες οι πλευρές. Περιλαμβάνει όπως πάντα μία ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, την οποία όμως οι Ευρωπαίοι πιστωτές και το ΔΝΤ προσεγγίζουν πολύ διαφορετικά. Οι βασικές παράμετροι είναι ο ρυθμός ανάπτυξης και το πρωτογενές πλεόνασμα για τα επόμενα 45 χρόνια. Δεν πρόκειται για προγνώσεις, αλλά για υποθέσεις, οι οποίες όμως και με ελάχιστες αποκλίσεις οδηγούν σε τεράστιες διαφορές» .

«Καλύτερη δυνατή επιλογή η κατ’ αρχήν έγκριση του ΔΝΤ στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα» τονίζει ο εκπρόσωπος του Ταμείου

«Σημειώνουμε πρόοδο, αμβλύνονται οι διαφορές, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί» τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι εφικτή μια συνολική συμφωνία, που θα επιτρέπει την πλήρη εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.  Ο Σόιμπλε που το κόμμα του βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία με προοπτική να κερδίσει τις εκλογές επιχειρεί να κατοχυρώσει ένα αφήγημα που δεν προσβάλει τον συντηρητικό μέσο ψηφοφόρο

Μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του Ταμείου εξήγησε «χωρίς την επαρκή- όχι πλήρη- εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης δεν είναι δυνατό να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Χρέους κι ως εκ τούτου δεν μπορεί το ΔΝΤ να συμμετάσχει».

«Είναι καλύτερη επιλογή η εμπλοκή του ΔΝΤ έστω κατ’ αρχήν (in principle) παρά να μην εμπλακεί, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα εξαφανιστεί η προοπτική ελάφρυνσης του Χρέους» εξήγησε συμπληρώνοντας «με αυτήν την επιλογή (approval in principle) και η Ελλάδα θα είναι κερδισμένη, καθώς θα διατηρήσει το όφελος των μεταρρυθμίσεων, θα έχει τον «καταλύτη» του ΔΝΤ ως προς την ελάφρυνση του χρέους και θα αποφύγει τις περιπέτειες τον Ιούνιο, όπου και θα πρέπει να πληρώσει υπέρογκες δόσεις σε ΕΚΤ, ΔΝΤ και ιδιώτες».

Μη θέλοντας να απαντήσει στο ερώτημα αν αυτή η επιλογή διευκολύνει τη Γερμανία αλλά και στο αν αυτή η επιλογή έχει εφαρμοστεί άλλη φορά σε προηγμένες οικονομικά χώρες, αρκέστηκε να πει: «Η κατ’ αρχήν συμφωνία χρησιμοποιήθηκε σε άλλες 19 περιπτώσεις κυρίως στη δεκαετία του 1980, με διαφορετικά χαρακτηριστικά για κάθε χώρα».

Τέλος εκτίμησε πως «το χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα πρέπει να απαντήσουν για τα μέτρα ελάφρυνσης, αποτελεί συστατικό μιας τέτοιας επιλογής, δεν έχει αποφασιστεί αν θα τεθούν συγκεκριμένες προθεσμίες».

Σημειώνεται πως στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου παρούσα θα είναι και η Κριστίν Λαγκάρντ κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα πραγματοποιηθούν πυρετώδεις διαβουλεύσεις με πρωταγωνιστή το ελληνικό χρέος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης