Σφοδρές αντιδράσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 29 Απριλίου 2014, 13:26
Σφοδρές αντιδράσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η πληροφορία ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου ώστε να υπάρξει πρωτοβουλία αναθεώρησης του Συντάγματος.

Σε ανακοίνωσή της η Χαρ.Τρικούπη ξεκαθαρίζει ότι ουδέποτε υπήρξε συμφωνία.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται:

«Η κυβερνητική συνεργασία διέπεται από την προγραμματική συμφωνία των δυο κομμάτων και υπηρετεί πολύ συγκεκριμένες και επιτακτικές εθνικές ανάγκες. Ζητήματα σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος, ούτε τέθηκαν ούτε συζητήθηκαν μεταξύ των δυο κομμάτων που έχουν πριν τις εκλογές του 2012 διατυπώσει δέσμες ιδεών και προτάσεων. Η σκληρή εμπειρία της κρίσης που βίωσε και από την οποία αγωνίζεται να βγει και βγαίνει πλέον η χώρα είναι προφανές ότι επηρεάζει καταλυτικά κάθε συζήτηση για μελλοντική αναθεώρηση του Συντάγματος.

» Μια αναθεωρητική πρωτοβουλία όμως πριν και πάνω από ο,τιδήποτε άλλο προϋποθέτει εθνική ενότητα και πολιτική και θεσμική συναίνεση που αποτυπώνεται στις αυξημένες πλειοψηφίες που προβλέπει το άρθρο 110 του Συντάγματος.

»Στην παρούσα συγκυρία, λόγω της στείρας, μικροκομματικής και μίζερης στάσης της αντιπολίτευσης κυριαρχούν εκλογικές σκοπιμότητες και δεν υπάρχει πλαίσιο στοιχειώδους συναίνεσης για συνταγματικές αλλαγές. Ελπίζουμε μετά τις 25 Μαΐου να διαμορφωθούν στη χώρα συνθήκες που θα επιτρέπουν τέτοιες σοβαρές και υπεύθυνες συζητήσεις με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων του λεγόμενου συνταγματικού τόξου.

» Κάθε σχετική συζήτηση χωρίς τις παραπάνω προϋποθέσεις είναι ανούσια ή ακόμη και θεσμικά παρακινδυνευμένη. Και σίγουρα τέτοια θέματα δεν προσφέρονται για φευγαλέες προεκλογικές εντυπώσεις χωρίς βάθος, συνέχεια και το βασικό τουλάχιστον πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής και θεσμικής συναίνεσης που έχει ζωτική ανάγκη ο τόπος. Σε αυτές τις βασικές και θεμελιώδεις πολιτικές προϋποθέσεις επέμενε και θα επιμένει σταθερά το ΠΑΣΟΚ με προτάσεις και πρωτοβουλίες, όπως την περίοδο που έθετε μόνο του το ζήτημα της Χρυσής Αυγής και του συνταγματικού τόξου».

Απάντηση μέσω της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ

«Η πρωτοβουλία για τη συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα της Νέας Δημοκρατίας, την οποία δεν εξαρτά από προηγούμενη έγκριση κανενός», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Άννα Ασημακοπούλου.

Καλεί, δε το ΠΑΣΟΚ να σεβαστεί τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη συνταγματική αναθεώρηση, υπογραμμίζοντας ότι «η ΝΔ δείχνει σεβασμό στις κομματικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ.

«Οι προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Χώρα, αποτελούν μια πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας και συνέχεια της προεκλογικής δέσμευσης του Προέδρου της κ. Αντώνη Σαμαρά», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η Άννα Ασημακοπούλου.

Τονίζει, ότι οι προτάσεις αυτές θα τεθούν στην κρίση των πολιτών και των κομμάτων προκειμένου να ξεκινήσει η ουσιαστική φάση της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο δημοκρατικός, δηλαδή, διάλογος και επί της διαδικασίας και επί του περιεχομένου.

Στην ανακοίνωσή της καταλήγει, λέγοντας :«η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα της Νέας Δημοκρατίας, την οποία δεν εξαρτά από προηγούμενη έγκριση κανενός».

Είναι σημαντικό ο σεβασμός που δείχνει η Νέα Δημοκρατία στις κομματικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ να επιδεικνύεται και αντίστροφα».

«Δεν αφορούσε τις τυχόν πρωτοβουλίες της ΝΔ σε σχέση με την αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά δημοσιεύματα - πανομοιότυπα - περί δήθεν προηγούμενης συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ στο επίπεδο των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου», διευκρινίζει σε νέα ανακοίνωσή το του ΠΑΣΟΚ.

Καταλήγει, δε υπογραμμίζοντας ότι «η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ έθεσε το ουσιώδες πολιτικό και θεσμικό ζήτημα της αναγκαίας ευρύτερης συναίνεσης, χωρίς την οποία δεν μπορεί να αποκτήσει πραγματική προοπτική οποιαδήποτε αναθεωρητική πρωτοβουλία».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 29 Απριλίου 2014, 13:28