Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή για τα επεισόδια στον Πειραιά

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2009, 11:01
Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή για τα επεισόδια στον Πειραιά

Για υποκινούμενες κινητοποιήσεις που στόχο έχουν τον ίδιο, έκανε λόγο στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης που κατήγγειλε ότι το πολιτικό του γραφείο στα Χανιά δέχεται επιθέσεις.

Η πολιτική αντιπαράθεση για τα εκτεταμένα επεισόδια ανάμεσα στα ΜΑΤ και τους αγρότες της Κρήτης στο λιμάνι του Πειραιά, ήταν οξύτατη με την αντιπολίτευση να επιτίθεται στην κυβέρνηση για έλλειψη ευαισθησίας και σχεδίου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προκάλεσε και όξυνε την κατάσταση στο Πειραιά, κάνοντας επίδειξη πυγμής απέναντι σε μια ειρηνική προσπάθεια των αγροτών της Κρήτης, που ήθελαν ειρηνικά να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν».Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε εφ όλης της ύλης επίθεση κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας την για απουσία σχεδίου εξόδου από την οικονομική κρίση, για ψηφοθηρική, πελατειακή και ρουσφετολογική πολιτική και για λογική κομματικοποίησης. Παράλληλα, απέρριψε το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, προσθέτοντας ότι το κόμμα του δεν παίζει με τους θεσμούς.

«Θέλετε στο παρά πέντε να αλλάξατε τον εκλογικό νόμο. Εμείς, παρότι με στενά μικροκομματικά κριτήρια θα μας συνέφερε, δεν μπαίνουμε σε τέτοιες λογικές και δεν παίζουμε με τους θεσμούς, όπως κάνατε εσείς με την Αναθεώρηση του Συντάγματος», υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου, ενώ εμφανίστηκε έντονα επικριτικός και για τους χειρισμούς της κυβέρνησης με τους αγρότες της Κρήτης.

«Η κυβέρνηση δεν άντεξε τον ερχομό απελπισμένων αγροτών. Έκανε επίδειξη πυγμής. Τους προκαλέσατε, οξύνατε την κατάσταση, οδηγήσατε σε επικίνδυνες καταστάσεις τους αγρότες, που ήρθαν από την Κρήτη να διαδηλώσουν ειρηνικά», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Αλέκος Αλαβάνος μίλησε για αυταρχικές λογικές της κυβέρνησης και κατηγόρησε τον κ. Μαρκογιαννάκη ότι περιφρόνησε τους νόμους και έδωσε εντολή να πάνε τα ΜΑΤ στο λιμάνι του Πειραιά, «εκεί, όπου την αρμοδιότητα έχει το Λιμενικό Σώμα». Ταυτόχρονα, κάλεσε τον υπουργό «έστω και την ύστατη στιγμή, να αφήσει τους αγρότες της Κρήτης να διαδηλώσουν με τα τρακτέρ τους, υποστηρίζοντας ότι οι «Κρητικοί τιμούν το λόγο, που έδωσαν για ειρηνική διαμαρτυρία».«Γιατί δεν πήγε ο υπουργός κάτω στη Κρήτη να συζητήσει μαζί τους και γιατί περιμένατε τα τρακτέρ να έρθουν να πολιορκήσουν τη Βουλή και το υπουργείο Γεωργίας;», σχολίασε ο Γιώργος Καρατζαφέρης για να εισπράξει την απάντηση του υπουργού: «Όποιος πιστεύει ότι τα τεράστια τρακτέρ με τις δολοφονικές πιρούνες μπροστά, έπρεπε να κάνουν βόλτα στην Αθήνα, μετά από όσα έγιναν τον περασμένο Δεκέμβριο, να βγει και να το πει δημόσια».

«Υπήρχαν και συγκεκριμένοι σπόνσορες και κομματικά όργανα για να διευκολυνθεί αυτή η υπόθεση και να μεταφερθούν στην Αθήνα. Έρχονται με τεράστια τρακτέρ, οργανώνουν εκστρατεία και είναι τα ίδια πρόσωπα, που έκαψαν τη νομαρχία στα Χανιά», συμπλήρωσε ο κ. Μαρκογιαννάκης.

Eπικριτικός ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης και στο σχόλιο του Γ. Παπανδρέου για τον εκλογικό νόμο, λέγοντας: «Μιλάτε εσείς, που κάνατε την μεγαλύτερη εκλογική εκμετάλλευση και αλλάζατε τον εκλογικό νόμο αναλογικότερα, όποτε βλέπατε ότι χάνατε τις εκλογές;»Μομφές δέχτηκε η κυβέρνηση και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «συνιστά προσβολή προς το φιλότιμο και την αξιοπρέπεια των αγροτών της Κρήτης, το να τους μετατρέπει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης σε απλά ενεργούμενα και υποκινούμενα ενός κόμματος».

«Η κυβέρνηση έδειξε το αυταρχικό της πρόσωπο στο λιμάνι του Πειραιά», σημείωσε ο κοιοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής. 

Την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψαν η κυβερνητική πλειοψηφία και ο ΛΑΟΣ, ενώ την υποστήριξαν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2009, 11:01