Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, τόσο για τα μέτρα, που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την οικονομία και το ασφαλιστικό, όσο και για το θέμα του προστίμου της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακής», σημειώθηκε στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την κύρωση του απολογισμού – ισολογισμού του 2008.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπεραμύνθηκαν των νέων ρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για αναγκαίες και δίκαιες ανατροπές, η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αναδίπλωση σε βασικές πτυχές της εισοδηματικής πολιτικής της», ενώ το ΚΚΕ μίλησε για «επίθεση στα ασφαλιστικά, εισοδηματικά και εργασιακά δικαιώματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «φορολογικό και εισοδηματικό τσουνάμι με συναίνεση ΝΔ και ΛΑΟΣ», ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης τόνισε ότι «εθελοτυφλεί όποιος δεν βλέπει πως η χώρα είναι σε εξαιρετική κρίση».

«Τα μέτρα που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση υλοποιούν και εξειδικεύουν το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Είναι μέτρα ισορροπημένα, που έχουν το στίγμα της δίκαιης κατανομής των βαρών, είναι μέτρα δίκαιων ανατροπών. Δεν σπρώχνουν το πρόβλημα για μια ακόμα φορά κάτω από το χαλί», τόνισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς και πρόσθεσε:

«Δεν παραγνωρίζουμε ότι στο εισοδηματικό τους σκέλος είναι επώδυνο, γι’ αυτό και πρώτη μέριμνα μας είναι να προστατεύσουμε τους αδύνατους, τους οικονομικά ασθενέστερους, τους μικρομεσαίους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η αναδίπλωση της κυβέρνησης σε βασικές πτυχές της εισοδηματικής πολιτικής κι η ακύρωση την σχετικών προεκλογικών και μετεκλογικών της δεσμεύσεων επιβεβαιώνουν το σύνδρομο των κυβερνητικών παλινωδιών στην οικονομική της πολιτική», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας και συμπλήρωσε:

«Το άθροισμα των νομοσχεδίων για ασφαλιστικό, φορολογικό, φορολόγηση των καυσίμων και εισοδηματική πολιτική, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα που θα στεγνώσει την αγορά και θα οδηγήσει σε μεγάλη αφαίμαξη των εισοδημάτων και ιδιαίτερα των ασθενέστερων ομάδων».

«Το πλοίο Ελλάς δεν πρέπει να βουλιάξει και δεν θα το αφήσουμε να βουλιάξει. Κάποιοι πρέπει να σταματήσουν να βάζουν νάρκες», υπογράμμισε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι δημιουργούσαν όλα τα χρόνια στους Έλληνες μια επίπλαστη ευδαιμονία, επανέλαβε την πρόταση του να δοθούν κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων, ενώ υποστήριξε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι σε λάθος κατεύθυνση και αποτρέπουν στο να εισρεύσουν λεφτά στη χώρα μας.

«Αν θέλετε, υπάρχουν τρόποι και ιδέες, αρκεί να καθαρίσετε τα αυτιά σας και να ακούτε. Εμείς δεν είμαστε απροσάρμοστοι σαν κάποιους άλλους, να πυροβολούμε την προσπάθεια που κάνετε.
Γιατί αν βουλιάξει το πλοίο δεν με ενδιαφέρει αν λέγεται Καραμανλής, Σαμαράς ή κάπως αλλιώς. Το πλοίο η «ΕΛΛΑΣ» δεν πρέπει να βουλιάξει», κατέληξε ο κ. Καρατζαφέρης.

«Η κυβέρνηση, η ΕΕ, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα επιδιώκουν την τιμωρία του ελληνικού λαού γιατί δεν πεθαίνουν νωρίς. Του ζητούν να δεχτεί αδιαμαρτύρητα τα αντιασφαλιστικά μέτρα τους», σχολίασε ο εισηγητής του ΚΚΕ Άγγελος Τζέκης, ενώ μίλησε για διαχρονικές αντιλαϊκές, αντεργατικές πολιτικές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τονίζοντας ότι σύντομα θα ανατραπούν από ένα μαζικό κοινωνικό κίνημα που θα αντιδράσει.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, επέκρινε τον ΛΑΟΣ, καθώς, όπως είπε, «μαζί με την ΝΔ μπήκαν στη μεγάλη αθλιότητα της συναίνεσης, που οδηγεί και εξωθεί τη χώρα στην απόλυτη καταστροφή».

«Η κυβέρνηση είναι σε επιτροπή διαχείρισης εντολών και κατευθύνσεων των διεθνών αγορών. Άλλα μέτρα υποσχεθήκατε προεκλογικά και άλλα παίρνετε τώρα. Μετατρέπετε σε μπανανία τη χώρα. Δεν ανακοινώσατε μέτρα, αλλά ένα πρωτοφανές τσουνάμι εισοδηματικής φορολογικής και ασφαλιστικής καταιγίδας», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.

Τις έντονες αντιδράσεις της ΝΔ που έκανε λόγο για αβάσιμους ισχυρισμούς και προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, προκάλεσαν οι καταγγελίες του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κουσελά ότι μετά από καθοδήγηση του υπουργείου Οικονομικών η ΦΑΕΕ Αθηνών διέγραψε το πρόστιμο 5,5 δισ. που είχε επιβληθεί στην εταιρία «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή».

«Φαίνεται καθαρά από τα έγγραφα ότι την απόφαση δεν την έλαβε μόνη της η ΦΑΕΕ Αθηνών, αλλά μετά την καθοδήγηση του Υπουργείου Οικονομικών. Πρέπει να απαντηθεί το γιατί, ενώ η ΦΑΕΕ Αθηνών θεώρησε εκπρόθεσμη την προσφυγή της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακής» και προχώρησε στη βεβαίωση προστίμων ύψους 5,5 δισ. Ευρώ, στην έναρξη της διαδικασίας κατάθεσης χρειαζόταν η παρέμβαση από το υπουργείο για να της πει ότι η προσφυγή δεν ήταν εκπρόθεσμη, αλλά εμπρόθεσμη;» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουσελάς.

Στον κ. Κουσελά απάντησαν τόσο ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Λέγκας απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του.

«Το πρόστιμο των 5,5 δισ. ευρώ είναι απαιτητό στο σύνολό του από το Ελληνικό Δημόσιο. Δεν έγινε καμία χαριστική ρύθμιση και δεν υπήρχε καμία διαγραφή.

Είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις με το συγκεκριμένο ζήτημα, εξυπηρετώντας μόνο μικροπολιτικές σκοπιμότητες», απάντησαν οι κ.κ. Σταϊκούρας και Λέγκας.

«Οι αποφάσεις του αρμόδιου τότε υφυπουργού, Αντώνη Μπέζα, αποδεικνύουν και πολιτική βούληση και προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Το θέμα το γνωρίζατε και υπήρχε στον προϋπολογισμό του 2010. Γιατί δεν κάνατε τίποτα; Τα επικοινωνιακά τερτίπια και η κατασυκοφάντηση έχουν και τα όρια τους», πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Λέγκας σημείωσε ότι το θέμα αυτό είναι γνωστό στη κυβέρνηση από τον Νοέμβριο του 2009, όταν κατέθεσε τον προϋπολογισμό μαζί με την έκθεση του Ελεγκτικού συνεδρίου και τις παρατηρήσεις του αρμόδιου υπουργού, Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Πρόσθεσε δε ότι για το θέμα αυτό υπήρχε εισαγγελική έρευνα από τον Νοέμβριο, και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης