Συνέταιροι και επίσημα είναι από το 1995 ο ΟΤΕ, η Siemens Hellas και η Intracom, μέσω θυγατρικής που δημιουργήθηκε με σκοπό να «χτυπά» τους διαγωνισμούς, για λογαριασμό του ΟΤΕ, στο εξωτερικό. Η zougla.gr αποκαλύπτει το πώς η Siemens κατάφερνε να παίρνει έργα ύψους εκατομμυρίων ευρώ μέσω των αυτοεγκρίσεων. Ένα σκάνδαλο που «ωρίμασε» επί ΠΑ.ΣΟ.Κ και συγκαλύφθηκε ή συνεχίστηκε από τη Ν.Δ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «παρεούλα»

Πρόκειται για την “Hellas com” που η ύπαρξή της είχε έναν και μοναδικό σκοπό, να εκπροσωπεί τον ΟΤΕ στους διαγωνισμούς εκτός Ελλάδος. Στη μετοχική της σύνθεση φαίνεται ξεκάθαρα το τι επρόκειτο να γίνει στο μέλλον, πού θα πήγαιναν οι δουλειές δηλαδή. Στον πίνακα της μετοχικής σύνθεσης φαίνεται ότι το πλειοψηφικό πακέτο διατηρεί ο ΟΤΕ και τα υπόλοιπα δε χρειάζονται σχόλια.

Μέτοχοι

Ποσοστό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
INTRACOM S.A.

15%

SIEMENS TELE INDUSTRIAL S.A.

15%

ETEBA S.A.

7%

ANCO S.A.

2%

FULGOR GREEK COMPANY OF ELECTRIC CABLES S.A.

2%

NEXANS HELLAS INDUSTRIAL S.A.

2%

TELE-CABES S.A.

2%

MARAC ELECTRONICS S.A.

1%

RAYCAP S.A.

1%

SPACE HELLAS S.A.

1%

UPTEK S.A.

0,60%

Η είσοδος των δύο εταιριών, Siemens – Intracom, είναι προφανές ότι δεν ήταν τυχαία, προσέβλεπαν στο κέρδος, από τις δουλειές που επί της ουσίας θα τους έκλεινε ο ΟΤΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Δ.Σ. της “Hellas com” οι δύο εταιρίες δεν εκπροσωπούνταν από οποιαδήποτε στελέχη τους, αλλά από το «βαρύ πυροβολικό» τους. Δείτε τη σύνθεση και προσέξτε το όνομα του εκπροσώπου της Siemens, Πρόδρομος Μαυρίδης. Είναι ο πρώην Γενικός Διευθυντής της εταιρίας που το όνομά του έχει έρθει στο προσκήνιο από την υπόθεση με τις μίζες.

Έτσι έπαιρναν τις δουλειές

Λιθουανία: Σε διαγωνισμό για την κατασκευή έργου οπτικού υλικού αξίας 20,5 εκ. ευρώ συμμετέχει ο ΟΤΕ αλλά και μια θυγατρική της Siemens από ξένη χώρα. Το έργο παίρνει ο ΟΤΕ, που δίνει υπεργολαβικά τη δουλειά στη θυγατρική του “Hellas com”, που με τη σειρά της τη δίνει στον μέτοχo της Siemens Ηellas. Mε λίγα λόγια, στο γαϊτανάκι του διαγωνισμού πήραν μέρος οι δύο θυγατρικές της Siemens, για να καταλήξουμε σε έναν κερδισμένο, τη Siemens.

Ρουμανία: Με τον ίδιο τρόπο η Siemens παίρνει και το έργο της ROMTELECOM για την ανάπτυξη συνδρομητικών δικτύων 5ετούς διάρκειας. Έργο ύψους 120 εκ. ευρώ.

Αρμενία: Ένα από τα πιο «αμαρτωλά» έργα όπου η Siemens, όχι απλώς βγήκε κερδισμένη, αλλά πληρώθηκε για τις υπηρεσίες της χρόνια πριν πληρωθεί ο ΟΤΕ. Το έργο ήταν ύψους 67,6 εκ. ευρώ.

Η Ν.Δ. θα «καθαρίσει»

Την ίδια τακτική των υπεργολαβιών ακολουθούσε η “Hellas com” για πολλά χρόνια. Ο στόχος είχε επιτευχθεί. Η Siemens μπήκε στην εταιρία για να πάρει όσο ήταν δυνατό περισσότερες δουλειές, έτσι έγινε, τα ποσά που μοιράστηκαν έφθασαν σχεδόν τα 250 εκ. ευρώ. Το αποκορύφωμα της τακτικής μόνοι μας υπογράφουμε, μόνοι μας εισπράττουμε ήρθε όταν, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας, το καταστατικό της “Hellas com” άλλαξε και πλέον η εταιρία μπορούσε να παίρνει έργα και εντός Ελλάδος.

Μετά από τις εκλογές του 2004, ο κ. Βουρλούμης αναλαμβάνει τον ΟΤΕ και μια από τις πρώτες του δηλώσεις αφορούσε στην “Hellas com”. Έλεγε τότε ότι: «Δεν είναι δυνατόν οι προμηθευτές μας να είναι και συνεταίροι». Έτσι, ενώ περίμεναν όλοι ότι θα προχωρήσει στην εκκαθάριση της εταιρίας για να περιέλθει το σύνολο των μετοχών στον ΟΤΕ, ακολουθήθηκε η διαδικασία της εξαγοράς. Δηλαδή Siemens και Intracom πήραν ένα πολύ γερό «χαρτζιλίκι» για να αποχωρήσουν. Τα ποσά που πήραν ως τίμημα της εξαγοράς των μετοχών τους, Siemens και Ιntracom, ήταν περίπου 3,5 εκ. ευρώ. Έως εδώ όλα καλά, το περίεργο ήταν ότι η Siemens εισέπραξε και το μερίδιό της από έργα τα οποία δεν είχαν καν ολοκληρωθεί. Το πιο χαρακτηριστικό αφορά στο έργο της Αρμενίας για το οποίο ο ΟΤΕ θα πληρωθεί το 2010, ενώ η Siemens έχει ήδη πληρωθεί από το 2005.

Στο επόμενο μέρος της έρευνας αποκαλύπτουμε όλα τα στοιχεία, που δείχνουν πώς από τις ρεμούλες και τις μοιρασιές επί ΠΑ.ΣΟ.Κ καταλήξαμε στην καταστροφή της “Hellas com” μετά την παρέμβαση των κυβερνήσεων της Ν.Δ.

 

Διαβάστε επίσης:

Ταξίδι “γαλάζιου” υπουργού με τον Χριστοφοράκο

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης