Τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για διαμόρφωση εναλλακτικής στρατηγικής και περιγράμματος λύσης στο Κυπριακό, που να προδιαγράφει τα όρια ασφάλειας του κυπριακού ελληνισμού, ζητεί ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

«Είναι πλέον φανερό ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί τη συνομολόγηση κοινού ανακοινωθέντος για επανέναρξη των συνομιλιών» δήλωσε ο κ. Ομήρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί τη διαπραγματευτική βάση με τα χαρακτηριστικά μιας δημοκρατικής, δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, στηριγμένης στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ σημείωσε ότι θα πρέπει να αποσυρθούν οι όποιες προτάσεις έχουν κατατεθεί για κοινό ανακοινωθέν, «διότι είναι επικίνδυνες και επειδή η κυριαρχία, η διεθνής νομική προσωπικότητα και η υπηκοότητα, θα πρέπει να είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη».

Η αντίδραση του κ. Ομήρου ήρθε μετά τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, που έκανε λόγο για εκλογή μέχρι και δύο Τουρκοκύπριων ευρωβουλευτών κατά τις προσεχείς εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εκτιμά ότι δεν θα αρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, λόγω και της πολιτικής αναταραχής που επικρατεί στην Τουρκία.

Ο κ. Χρυσόστομος ανέφερε ότι ενημερώθηκε από τον πρόεδρο Αναστασιάδη για τις διεργασίες για το κοινό ανακοινωθέν.

Εξέφρασε αμφιβολίες αν θα υπάρξει κατάληξη, αφού, όπως είπε, η Τουρκία επιθυμεί να δημιουργήσει τουρκικό κρατίδιο στο νησί.

Επιχειρεί, πρόσθεσε, να συσκοτίσει τα πράγματα και να περιλάβει τέτοια διατύπωση στο κοινό ανακοινωθέν, ώστε να πετύχει να δώσει υπόσταση στο ψευδοκράτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης