Στη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας θα προχωρήσει η κυβέρνηση, ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

Όπως είπε, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας θα είναι το κατεξοχήν όργανο διαχείρισης κρίσεων και θα έχει ρόλο στην πρόληψη, την αποτροπή και αν χρειαστεί και την αντιμετώπιση κρίσεων στον τομέα της εθνικής ασφάλειας. Στο Συμβούλιο θα συμμετέχουν ανώτατοι επιτελείς και υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, θα διαμορφωθούν από το υπουργείο, νέα δεδομένα στην επιχειρησιακή και οργανωτική σχεδίαση. Όπως εξήγησε κ. Παναγιωτόπουλος, στόχος είναι με το νέο εθνικό σχεδιασμό να οδηγηθούμε σε λιγότερες δαπάνες, αλλά σε πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα και σε μείωση του λειτουργικού κόστους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε κάθε περίπτωση κοινός παρονομαστής είναι να κρατήσουμε ψηλά το φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και πρόσθεσε ότι προχωρά η αναδιοργάνωση των επιτελείων, ο ανασχηματισμός μονάδων, η κατάργηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων που δεν είναι απαραίτητες και αναγκαίες, η ανάπτυξη συστήματος ελέγχου των επιχειρήσεων και η εκπόνηση νέας εγκυκλίου αμυντικού σχεδιασμού.

Αναφερόμενος στον τομέα των εξοπλισμών και δαπανών, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι θα συνεχιστεί περαιτέρω ο εξορθολογισμός και εκ νέου ο προσδιορισμός των αναγκών, οι οποίες θα κρίνονται ανάλογα με τον σκοπό και την απειλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύντομα, πρόσθεσε, θα πάει στη Βουλή νέος νόμος για τις προμήθειες με στόχο περισσότερη διαφάνεια. «Όλα θα γίνονται στο φως, υπό απόλυτη διαφάνεια και υπό την άμεσο έλεγχο των αρμοδίων επιτροπών της Βουλής», υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης:

Προς αποφυγή νέων μειώσεων αποδοχών στις E.Δ.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης