Άγκυρα
Του απεσταλμένου της zougla.gr και της εφημερίδας Veto, Σωτήρη Σιδέρη

Σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων ελήφθησαν κατά τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Δημήτρη Δρούτσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αποφάσεις έχουν ως εξής:
1). Επίσπευση της επίσκεψης του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στα μέσα Μαΐου.

2). Έναρξη άμεσων συνομιλιών μεταξύ δέκα Τούρκων και δέκα Ελλήνων υπουργών του οικονομικού – αναπτυξιακού τομέα για την προώθηση της διμερούς συνεργασίας.
Οι επαφές αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο λειτουργίας του «Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας», θεσμού που είχε προτείνει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και έγινε τελικά δεκτός από την Αθήνα.
Στη βάση λειτουργίας αυτού του θεσμού αποφασίστηκε να πραγματοποιούνται δύο συναντήσεις τον χρόνο των μελών του Ανωτάτου αυτού Συμβουλίου και μία των δύο πρωθυπουργών, ώστε να εξετάζεται η σημειούμενη πρόοδος, ενώ προβλέπονται και συχνές συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών.

3). Αποφασίστηκε η άμεση ενεργοποίηση των διερευνητικών επαφών για τα προβλήματα στο Αιγαίο, μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ, δραστηριότητα που είχε παγώσει επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή.
Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας τίθεται ο επίτιμος πρέσβης και πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Παύλος Αποστολίδης.
Η πρώτη επαφή μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ θα πραγματοποιηθεί πριν από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

4). Αποφασίστηκε η διεξαγωγή κοινού επιχειρηματικού συνεδρίου κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα με τη συμμετοχή και των δύο πρωθυπουργών.
Τις επόμενες ημέρες αναμένονται σε Ελλάδα και Τουρκία επισκέψεις Κινέζων τουριστικών πρακτόρων στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας των δύο χωρών προσέλκυσης Κινέζων τουριστών.

5). Οι κ.κ  Αχμέτ Νταπούτογλου και Δημήτρης Δρούτσας εξέφρασαν την επιθυμία μείωσης των εξοπλισμών και ανακοίνωσαν 5 νέα μέτρα εποικοδόμησης  εμπιστοσύνης.    
α) Κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα στο πλαίσιο της «σύμπραξης για την ειρήνη», υπό την… ομπρέλα του ΝΑΤΟ.
β) Διεξαγωγή κοινών επιστημονικών δραστηριοτήτων.
γ) Οργάνωση αμοιβαίων επισκέψεων μεταξύ των Σχολών Πολέμου.
δ) Διαλέξεις σε σπουδαστές των Ανωτάτων Στρατιωτικών Σχολών
ε)  Διασύνδεση σε επίπεδο Επιτελών μιας ελληνικής Μεραρχίας στο τουρκικό στρατηγείο της Τουρκίας υψηλής ετοιμότητας του ΝΑΤΟ και μιας τουρκικής Μεραρχίας στο ελληνικό αναπτυσσόμενο στρατηγείο του ΝΑΤΟ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης