Με σκοπό την ενεργοποίηση του άρθρου 21 συνεδριάζει σήμερα, Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, το Συμβούλιο των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς θα του επιτρέψει να καθαιρέσει και επίσημα την Εύα Καϊλή από τη θέση της Αντιπροέδρου, έπειτα από το σκάνδαλο που ξέσπασε γύρω από το όνομά της λόγω των κατηγοριών για διαφθορά. Η σύσκεψη αναμένεται να ξεκινήσει στις 08:30 το πρωί. 

Ουσιαστικά, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής έχει παυθεί από τα καθήκοντά της τουλάχιστον από το απόγευμα της Δευτέρας, με ανακοίνωση της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, όμως το σώμα οφείλει να το κάνει και επίσημα, ακολουθώντας τα αντίστοιχα πρωτόκολλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, η Εύα Καϊλή αναμένεται να βρεθεί ενώπιον του ανακριτή στις Βρυξέλλες για να απολογηθεί. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη το μεσημέρι, οπότε το δικαστικό συμβούλιο θα αποφασίσει εάν θα παραμείνει προφυλακιστέα μέχρι τη δίκη.

Την Τετάρτη θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος οι τέσσερις συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων και η Εύα Καϊλή, αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα η oμοσπονδιακή εισαγγελία.

Ειδικότερα, σημειώνει ότι «αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια βαλίτσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής, για την υπόθεση έχουν προσαχθεί έξι άτομα. Τέσσερα από αυτά, συμπεριλαμβανομένου ενός βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν συλληφθεί. Αυτοί οι ύποπτοι θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος την Τετάρτη». 

Η πρώτη αντίδραση της Καϊλή: «Είμαι αθώα»

Πάντως, η ίδια φαίνεται να υποστηρίζει πως είναι αθώα αναφορικά με τις κατηγορίες που τις προσάπτουν οι βελγικές Αρχές σχετικά με την εμπλοκή της στο «Qatargate».

«Είμαι αθώα, δεν έχω καμία σχέση με χρηματισμούς του Κατάρ» δηλώνει η κα Καϊλή, όπως είπε στο Open TV, ο δικηγόρος της οικογένειας στην Ελλάδα, Μιχάλης Δημητρακόπουλος και συνέχισε:

«Αυτή είναι η θέση της. Ρητά και κατηγορηματικά. Λεπτομέρειες δεν μπορώ να πω γιατί απαγορεύεται. Σεβόμαστε το απόρρητο. Δεν έχω εικόνα αν βρέθηκαν χρήματα και πόσα βρέθηκαν τελικά. Το μόνο που μπορώ να σας πω, διότι μίλησα με την αδελφή της, δεν υπάρχει κάποια κούνια για το παιδάκι, όπου εκεί ήταν κρυμμένα τα χρήματα. Αυτό ρητά σας το διαψεύδω γιατί μου το είπε η αδελφή της, κα Μανταλένα Καϊλή. Μιλάτε τώρα για χρήματα που βρέθηκαν στη βαλίτσα, εγώ ούτε το επιβεβαιώνω, ούτε το διαψεύδω, υπάρχει το απόρρητο».

«Δεν επιβλήθηκε κανένας περιοριστικός όρος στον πατέρα της κας Καϊλή και είναι ελεύθερος αν θέλει να έρθει στην Ελλάδα. Αλλά όπως αντιλαμβάνεστε, ένας πατέρας όταν βλέπει το παιδί του σε τόσο δύσκολη θέση μένει δίπλα του. Η κα Καϊλή δεν έχει καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στη ζωή της. Η μόνη της δραστηριότητα είναι αυτή που ήταν γνωστή, ευρωβουλευτής. Η εταιρεία real estate που ακούστηκε, είναι μια ΙΚΕ, που έχει συσταθεί εδώ και έναν μήνα, με εταιρικό κεφάλαιο 1.000 ευρώ. Δεν έχει λειτουργήσει ακόμα, και όλα αυτά προκύπτουν στο ΓΕΜΗ. Καμία, μα καμία εμπορική δραστηριότητα δεν είχε στη ζωή της η κα Καϊλή. Η Αρχή για το Ξέπλυμα καλώς έκανε, διότι όταν ακούει ότι υπάρχει μια τέτοια κατηγορία στις Βρυξέλλες, είναι υποχρεωμένη και αυτή προληπτικά να πάρει κάποια μέτρα. Έτσι δέσμευσε και αυτή τους λογαριασμούς της ίδιας, του πατέρα και της αδελφής της κας Καϊλή. Αυτοί όμως είναι οι λογαριασμοί που κατατίθενται οι μισθοί», πρόσθεσε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Οι σχέσεις με το Κατάρ

Την ίδια ώρα, λεπτομέρειες για τις σχέσεις που είχε η Εύα Καϊλή με τους ισχυρούς του Κατάρ έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Star, στις 2 Νοεμβρίου η Εύα Καϊλή συνάντησε τους επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών των κρατών-μελών της ΕΕ στη Ντόχα. Προανήγγειλε «άνοιγμα» ευρωπαϊκού γραφείου – «παραρτήματος» των Βρυξελλών στην πρωτεύουσα του Κατάρ. Τον γύρο του διαδικτύου έκαναν οι δηλώσεις της και η -αποθεωτική για το Εμιράτο- ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο στις 21 Νοεμβρίου.

Όπως όλα δείχνουν, η ιδιότητά της, ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι επαφές της με τους Ιταλούς που είχαν ήδη επαφές με τους ισχυρούς του Κατάρ από το 2018 -όπως και ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι- έδωσαν στην Καϊλή το «εισιτήριο» για τη Ντόχα.

Η Εύα Καϊλή είχε δημοσιεύσει άρθρα και στη «Deutsche Welle», κάνοντας λόγο για άδικη κριτική που δέχεται το Κατάρ, επιχειρώντας να αλλάξει και τη γνώμη της Γερμανίας για τη χώρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης