Συμφωνία επετεύχθη στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής μεταξύ των κομμάτων για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16.

Ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτησή του υπουργού Εθνικής Αμύνης με τον Πρωθυπουργό αφορούσε στην αναβάθμιση των F-16 καθώς και επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου στην Ελλάδα.

Ανέβηκαν οι τόνοι στην Επιτροπή

Ο κ. Καμμένος φέρεται να ζήτησε νωρίτερα τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης μέσω της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της πολύωρης κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απευθύνθηκε σε έντονους τόνους και πίεσε ιδιαίτερα την αντιπολίτευση προκειμένου να “σφραγίσει” την περίφημη συμφωνία για τα F-16, η οποία ακόμη δεν έχει επισφραγιστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν μπορεί η συμφωνία να είναι στον αέρα» φέρεται να είπε κάποια στιγμή της συνεδρίασης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τις αλλαγές στη συμφωνία με τα εξοπλιστικά.

Οι πιέσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προήλθαν κυρίως από την πλευρά της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ και αφορούσαν τον χειρισμό του ΥΠΕΘΑ να “περάσει” τις αλλαγές στο οικονομικό σκέλος της συμφωνίας από το 1,1 δισ. στο 1,3 δισ. δολάρια στο ΚΥΣΕΑ και μετά να φέρει το ζήτημα στην Επιτροπή Εξοπλιστικών. Ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ζητήθηκε από τον ΥΠΕΘΑ να “ακυρώσει” το ΚΥΣΕΑ και να το ξανακάνει από την αρχή, μετά τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής.

Μετά από ολιγόλεπτη διακοπή, σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, εκφράστηκε η θετική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ό,τι αφορά την επί της αρχής συμφωνία για τα F-16 , ενώ θετική στάση κράτησε και ο κ. Θ. Θεοχαρόπουλος εκ μέρους της ΔΗΣΥ. Το ίδιο έπραξαν και τα υπόλοιπα κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης πλην του ΚΚΕ.

Όπως υπογράμμισε λακωνικά ο κ. Β. Κικίλιας μετά το τέλος της συνεδρίασης η ΝΔ από θέση αρχής στηρίζει την ανάγκη αναβάθμισης των F-16 αλλά αντιδρά έντονα στους χειρισμούς που επέλεξε ο κ. Καμμένος.

«Η ΝΔ επισημαίνει ότι ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης φέρει ακέραιη την ευθύνη για τη μη ορθή τήρηση της διαδικασίας ενημέρωσης και έκφρασης γνώμης από την Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής για τη συμφωνία αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας. Υπογραμμίζει επίσης ότι έως και σήμερα δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, η ευθύνη υλοποίησης της οποίας βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση. Παρά ταύτα, θέλοντας πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας και της πολεμικής αεροπορίας η ΝΔ εκφράζει τη σύμφωνη γνώμη επί της αρχής για τη συμφωνία αυτή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Για «απαράδεκτη στάση του ΥΠΕΘΑ» έκανε λόγο σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και ο κ. Θεοχαρόπουλος, κατηγορώντας τον ΥΠΕΘΑ ότι επιτέθηκε με δριμύτητα κυρίως προς ΔΗΣΥ και ΝΔ αφήνοντας ακόμα και υπονοούμενα – ο κ. Καμμένος – για ιδιαίτερες σχέσεις με πρεσβείες.

Από τη σημερινή συνεδρίαση απουσίαζε ο Νίκος Φίλης ο οποίος στο παρελθόν έχει ασκήσει κριτική στο κόστος του εν λόγω προγράμματος, ενώ, μεταξύ άλλων, παρών ήταν ο Γιώργος Κυρίτσης. Από τη ΝΔ δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς Καμμένου εξέφρασαν σε υψηλούς τόνους οι κ.κ. Κ. Τασούλας, Αδ. Γεωργιάδης και Β. Κικίλιας, ενώ από το ΚΙΝΑΛ ήταν ο Θ. Θεοχαρόπουλος.

Ο υπουργός προσπάθησε να καθησυχάσει τους βουλευτές για το ύψος της δαπάνης, ενώ πίεσε αρκετά ώστε να υπάρξει μια ευρεία διακομματική “ομπρέλα” στη συμφωνία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης