Στη δημιουργία ομάδας εργασίας για την κατασκευή του αγωγού Greek-Turkish Stream κατέληξε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιθανόν να υπογραφεί σύντομα ο αποκαλούμενος «οδικός χάρτης» του έργου που θα αφορά στη γενική εικόνα για τον αγωγό. Συμφωνήθηκε δηλαδή, να εξεταστούν ζητήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση, την κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού φυσικού αερίου κατά το τμήμα που θα διέρχεται από το ελληνικό έδαφος.

Ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται και πως «ελπίζουμε πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε συμφέρουσα συμφωνία για τον αγωγό για τη χώρα μας και την ελληνική οικονομία».

Διευκρίνισε ότι «δεν υπογράφουμε τίποτα σήμερα ελπίζουμε να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με όφελος για την Ελλάδα και την Ευρώπη». Τέλος, διαβεβαίωσε ότι το έργο του αγωγού θα γίνει με έναν τρόπο απολύτως συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια το αφεντικό της «Gazprom» επισκέφτηκε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου. «Έγιναν διαπραγματεύσεις με τον πρωθυπουργό της Ελλάδος. Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει το σχέδιο οικοδόμησης κατασκευής αγωγού αερίου, από τα σύνορα με την Τουρκία. Η ρωσική πλευρά και η Gazprom εγγυώνται ότι μέσα από το έδαφος της Ελλάδος θα μεταφέρει έως 47 δις κυβικά μέτρα και αναμφίβολα τέτοιος όγκος μεταφοράς θα δώσει τις δυνατότητες για την Ελλάδα να πάρει εμπορική πίστωση για υλοποίηση άλλων σχεδίων στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Mίλερ μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου.

Gazprom: Ο αγωγός South Stream «σταμάτησε» λόγω Ουκρανίας

Ο τερματισμός του πρότζεκτ κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream είχε έναν και μόνο σκοπό: Να αποτρέψει τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας: Αυτό δήλωσε κατηγορηματικά ο επικεφαλής της ρωσικής ενεργειακής Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, μία ημέρα πριν το ταξίδι του στην Αθήνα.

«Το ότι δεν προχώρησε η ολοκλήρωση του έργου South Stream, επειδή, δήθεν, η Gazprom δεν είναι έτοιμη να “συμμορφωθεί” με τους κανόνες του Τρίτου πακέτου ενέργειας και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, απέχει πάρα πολύ από την αλήθεια. Ο πραγματικός στόχος ήταν να συνεχιστεί το status quo, με τη διέλευση μέσω Ουκρανίας – και αυτό δεν έγινε» είπε ο Μίλερ και συμπλήρωσε: «Είναι πλάνη να νομίζει κανείς πως μπορεί να μπλοκάρει την κατασκευή του νέου αγωγού Turkish Stream- Κάνει μεγάλο λάθος».

«Πρέπει να κατανοήσουν όλοι πως το 90% μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας προς την Ευρώπη- ήταν δώρο της ΕΣΣΔ στην Ουκρανία, το οποίο αποφασίστηκε στις αρχές της δεκαετίας 1990. Αλλά όταν ένα δώρο αρχίζει να χρησιμοποιείται ως εργαλείο χειραγώγησης, ε, αυτό πραγματικά δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ», επεσήμανε ο επικεφαλής της Gazprom, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

«Θα αρχίσουμε την κατασκευή -του Turkish Stream-, μόλις είναι όλα έτοιμα και λάβουμε όλες τις εγκρίσεις» συνέχισε ο Μίλερ, προσθέτοντας πως η κατασκευή του δεν καθιστά αναγκαίες τις συνομιλίες με τους Ευρωπαίους εταίρους. «Εμείς θα προχωρήσουμε στην κατασκευή και θα περιμένουμε. Οι κίνδυνοι από τους χρονικούς περιορισμούς είναι ευθύνη της ΕΕ και μόνον αυτής. Εμείς μπορούμε να περιμένουμε όσο χρειαστεί» κατέληξε ο Μίλερ.

Πριν μία εβδομάδα, η Gazprom είχε απειλήσει για πρώτη φορά με διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αν το πρόγραμμα του αγωγού Turkish Stream, που θα περνά, υποθαλάσσια, μέσω της Μαύρης θάλασσας στη Νότια Ευρώπη, εμποδιστεί. Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα RBK-Daily, ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, στη διάρκεια συνεδρίου στο Βερολίνο δήλωσε ότι «θα προβούμε σε αυτή τη διακοπή, αν μας αναγκάσουν».

Όπως επεσήμανε ο έμπειρος αναλυτής της επενδυτικής εταιρίας Finam Management, Ντμίτρι Μπαράνοφ, ένας από τους λόγους της δριμείας ανακοίνωσης της Gazprom ήταν η διαμόρφωση στην Ευρώπη ενός «ενιαίου ευρωπαϊκού ενεργειακού συνασπισμού». Θυμίζουμε πως τον Μάρτιο, οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ ενέκριναν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία η Κομισιόν δύναται να παρεμβαίνει άμεσα τις εμπορικές συμφωνίας προμηθειών φυσικού αερίου, μεταξύ αυτών και τα συμβόλαια της Gazprom.

Η υφιστάμενη μέχρι τώρα πρακτική ήταν ότι οι ευρωπαίοι καταναλωτές συμφωνούσαν με τους προμηθευτές ξεχωριστά ο καθένας, ενώ οι όροι του εμπορικού συμβολαίου ήταν αυστηρά εμπιστευτικοί. Όπως προκύπτει από τη δήλωση του Αλεξέι Μίλερ, η ΕΕ προσπαθεί να αλλάξει τα ισχύοντα -εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια- συμβόλαια και δεδομένα στις ενεργειακές σχέσεις της με τη Ρωσία.

«Αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θελήσει να καθιερώσει μια ενιαία τιμή εισαγωγής του αερίου, αυτή δεν θα είναι η χαμηλότερη από τις τιμές, βάσει των οποίων χορηγούμε αέριο στην Ευρώπη», τόνισε.

Η δημιουργία του νέου συνασπισμού δημιουργεί κινδύνους για το πρόγραμμα του νέου αγωγού φυσικού αερίου.

Όπως αναφέρει ο Μπαράνοφ, «ο κίνδυνος που εμφανίστηκε για τον Turkish Stream ήταν πιθανόν ο λόγος που οδήγησε τον Αλεξέι Μίλερ να προβεί σε αυτή τη δήλωση».

Σύμφωνα με τον σημαντικότερο αναλυτή της επενδυτικής εταιρίας UFS IC, Ιλιά Μπαλακίρεφ, και αυτή η δήλωση «είναι μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών να πειστεί η ΕΕ να επιλύσει τα μελλοντικά προβλήματα της διαμετακόμισης μέσω της Ουκρανίας».

Κομισιόν: Ουδέν σχόλιο για ενδεχόμενη συμφωνία Ελλάδας – Gazprom

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα ενέργειας, Άννα Κάισα Ιτκόνεν, κληθείσα σήμερα να σχολιάσει την επίσκεψη του επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, απάντησε ότι η Επιτροπή είναι ενήμερη, αλλά σε αυτό το στάδιο δεν μπορεί να τοποθετηθεί.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε η εκπρόσωπος, η Επιτροπή είναι έτοιμη να αξιολογήσει την όποια συμφωνία ενδέχεται να προκύψει μεταξύ Ελλάδας και Gazprom, αλλά σε αυτό το στάδιο δεν διαθέτει καμία πληροφορία, αφού δεν υπάρχει συμφωνία.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης-Κώστας Ιερίδης
ΦΩΤΟ: Eurokinissi,Τατιάνα Μπόλαρη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης