Συμφωνία των Υπ. Παιδείας και Δικαιοσύνης για την ανάπτυξη προγραμμάτων ελληνομάθειας στις φυλακές

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018, 18:25
Συμφωνία των Υπ. Παιδείας και Δικαιοσύνης για την ανάπτυξη προγραμμάτων ελληνομάθειας στις φυλακές
Προγραμματική συμφωνία για την ανάπτυξη προγραμμάτων ελληνομάθειας στις ελληνικές φυλακές, υπεγράφη σήμερα μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και Δικαιοσύνης.Τη συμφωνία υπέγραψαν στο υπουργείο Παιδείας, παρουσία των υπουργών Παιδείας Κωνσταντίνου Γαβρόγλου και Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Ηλίας Γεωργαντάς, ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Ευτύχιος Φυτράκης και ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας καθηγητής Ιωάννης Καζάζης.

Η δράση αυτή, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, για «την παροχή βασικών γνώσεων ελληνικής γλώσσας στους αλλοδαπούς, Έλληνες Ρομά και μουσουλμάνους κρατουμένους έρχεται να επιστεγάσει τη σταθερή και συστηματική συνεργασία των δύο υπουργείων τα τελευταία 4 χρόνια, με στόχο την ενίσχυση του δικαιώματος των κρατουμένων στην εκπαίδευση».

Η προγραμματική συμφωνία που υπογράφηκε, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, «δηλώνει τη δέσμευση των δύο υπουργείων στην κατεύθυνση της ανάπτυξης εξειδικευμένων και σύγχρονων προγραμμάτων τα οποία θα καλύπτουν τις ιδιαίτερες ανάγκες του πληθυσμού των φυλακών, όπως είναι η ανάγκη εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για τους αλλοδαπούς κρατουμένους, οι οποίοι αποτελούν πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού των φυλακών της χώρας, καθώς και για κρατουμένους με ανεπαρκείς γνώσεις ελληνικών, Έλληνες πολίτες ιδίως Ρομά και μουσουλμάνους».

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον σύνθετο όσο και πολυπαραγοντικό αυτό σχεδιασμό, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας θα αποτελέσει χρήσιμο στήριγμα για την καθημερινή διαβίωσή τους μέσα στη φυλακή αλλά και εργαλείο επανένταξή τους στην κοινωνία».

Ακόμη, ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε κυρίως στη σημαντική συμβολή των εκπαιδευτικών για τη λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών (Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Δημοτικά Σχολεία), σε κάθε κατάστημα κράτησης.

Διπλασιασμός των σχολείων στις φυλακές

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, από το 2015 μέχρι σήμερα τα σχολεία στις φυλακές σχεδόν διπλασιάστηκαν (από 11 σε 20), ενώ αυξήθηκε και ο αριθμός φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα:

Ιδρύθηκαν τέσσερα νέα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) στις φυλακές Χανίων, Νιγρίτας, Μαλανδρίνου, Κέρκυρας και ένα παράρτημα ΣΔΕ στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού.

Ιδρύθηκαν τέσσερα Δημοτικά Σχολεία στις φυλακές Κομοτηνής, Ελεώνα Θηβών (γυναικών), Ναυπλίου και Γρεβενών.

Επαναλειτούργησε το ΣΔΕ στη φυλακή Δομοκού και αυτονομήθηκε/ μετεγκαταστάθηκε το ΣΔΕ στη φυλακή Πάτρας.

Λειτούργησε πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας στη φυλακή Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και σε 11 ακόμη φυλακές από την «ΕΠΑΝΟΔΟ».

Ακόμη, κατά την ανακοίνωση, ενισχύθηκε η πρόσβαση των κρατουμένων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ως εξής:

Ενίσχυση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης φοιτητών και σπουδαστών κρατουμένων: ηλεκτρονική επιτήρηση, παρακολούθηση των μαθημάτων και εργαστηρίων, συμμετοχή στις εξετάσεις.

Υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) το 2016 και εξασφάλιση, μεταξύ άλλων, 20 θέσεων - υποτροφιών ετησίως σε προπτυχιακά προγράμματα για κρατουμένους.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018, 18:57