Ύστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις το Eurogroup κατέληξε σε συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση και το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Ειδικότερα, προβλέπεται απομείωση των ελληνικών ομολόγων κατά 100 δισ. ευρώ με τη παράλληλη χορήγηση 130 δισ. ευρώ προς την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου το 2020 το ποσοστό του ελληνικού χρέους να μην ξεπερνά το 121% του ΑΕΠ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι απώλειες των ιδιωτών πιστωτών θα φθάσουν στο 53,5% επί της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων (κοντά στο 75% της καθαρής αξίας τους) που έχουν στην κατοχή τους στο πλαίσιο του PSI το οποίο θα μειώσει κατά 100 δισ. ευρώ το χρέος της Ελλάδας. Στη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρχε η πληροφορία πως το ποσοστό αυτό δε θα ξεπερνούσε το 50%, ποσοστό που ισοδυναμεί με απώλεια περίπου 70% της καθαρής αξίας των ομολόγων.

Στενή εποπτεία και ειδικός λογαριασμός

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Όλι Ρεν και Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσαν και επίσημα την επίτευξη της συμφωνίας, ξεκαθαρίζοντας πως η εφαρμογή του προγράμματος προϋποθέτει σημαντικές προσπάθειες από την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους. Παράλληλα, υπογράμμισαν πως μέσα από τη δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού, ο οποίος θα επικυρωθεί με συνταγματική ρύθμιση και τη σταθερή παρουσία της Task Force στην Ελλάδα θα διασφαλιστεί η αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων για την Ευρώπη με ένα κράτος-μέλος της.

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω απομείωση των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χέρια τους οι ιδιώτες», δήλωσε εξάλλου ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στην αρχή της ομιλίας του ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε πως «ύστερα από συνάντηση 14 ωρών έχουμε καταλήξει σε συμφωνία για το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας με την εμπλοκή των ιδιωτών που θα μειώσει σε σημαντικό βαθμό το ελληνικό χρέος».

«Με αυτό πακέτο θα δοθεί στην Ελλάδα ο απαραίτητος χρόνος για να ακολουθήσει την πορεία εξυγίανσης και ανάπτυξης, διατηρώντας τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη. Στόχος της συμφωνίας είναι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ να φθάσει το 120,5% το 2020», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως το πρόγραμμα χρηματοδότησης θα ανέλθει στα 130 δισ. μέχρι το 2014.
Όσον αφορά στην ανταλλαγή των ομολόγων υπογράμμισε ότι η προσφορά θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες. Επιπλέον, σημείωσε πως η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια της και θα διαθέσει μέρος των κερδών της στους ιδιώτες-πιστωτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Περιμένουμε πολύ μεγάλο βαθμό συμμετοχής από τον ιδιωτικό τομέα», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Όλι Ρεν, σημείωσε πως η απομείωση των ελληνικών ομολόγων θα φθάσει το 53,5%, εξηγώντας όμως πως θα δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός μέσω του οποίου η Ελλάδα θα καταβάλλει το ποσό εξυπηρέτησης του χρέους της.

«Το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας βασίζεται σε έναν αυστηρό όρο: προβλέπει την ενίσχυση της επιτήρησης της Ελλάδας και την επιβολή διαρκούς παρουσίας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί τόπου με στόχο την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε να εκσυγχρονίσει την λειτουργία του κράτους», δήλωσε.

Σχετικά με το επίμαχο θέμα της ανάπτυξης και της διάθεσης κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία ξεκαθάρισε πως πρέπει να υπάρξει μια απεμπλοκή της από τον δημόσιο τομέα.

«Η ανάπτυξη δεν μπορεί να στηρίζεται στη διάθεση φθηνού δημοσίου χρήματος», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως το βάρος της ελληνικής προσπάθειας για τη δημοσιονομική εξυγίανση θα πρέπει να δοθεί «στη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, της δημόσιας διοίκησης καθώς και τις αλλαγές στον εργασιακό τομέα».

Η Κριστίν Λαγκάρντ αρκέστηκε να αναφέρει πως θα μεταφέρει τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup στο επόμενο συμβούλιο του ΔΝΤ, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου.

«Ήταν μια σκληρή διαπραγμάτευση, με το χρέος το 2020 να έχει πέσει από το 129% του ΑΕΠ που ήταν στην αρχή της συνεδρίασης στο 120,5% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα αποκτά τον απαραίτητο χώρο για να επανέλθει με σωστή οικονομική πολιτική στη σωστή πορεία», δήλωσε.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμένα για το ύψος συμμετοχής του Διεθνούς Οργανισμού στη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

«Το επίπεδο της συμμετοχής του ΔΝΤ θα αποφασιστεί τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, όταν θα συνεδριάσει ξανά του συμβούλιο διοίκησης. Και το ύψος των χρημάτων που θα δοθούν στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες που η Ελλάδα δεσμεύθηκε να κάνει μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου στον τομέα των περικοπών δημοσίων δαπανών», ανέφερε.

Παράλληλα, δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες ημέρες στον διεθνή Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες η συμβολή του Ταμείου θα περιορισθεί στο ποσόν των 13 δισ. ευρώ ενώ απέφυγε να δεσμευτεί και για συμμετοχή κατά το 1/3 του ποσού, στο ύψος δηλαδή στο οποίο ανήλθε η συμβολή του ΔΝΤ στο πρώτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

«Ιστορικής σημασίας για την ελληνική οικονομία»

Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίστηκαν στις δηλώσεις τους ο Λουκάς Παπαδήμος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας όμως πως τόσο η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ξεκαθάρισε πως ακόμα υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες ενέργειες για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου.

«Η σημερινή ημέρα είναι ιστορικής σημασίας για την ελληνική οικονομία», εξήγησε υπογραμμίζοντας πως «δεν έχουμε την πολυτέλεια για καθυστερήσεις».

Όσον αφορά στη δημιουργία του ειδικού λογαριασμού που έκανε λόγο νωρίτερα ο Όλι Ρεν σχολίασε πως «έχει συμφωνηθεί ένας μηχανισμός μέσα από τον οποίο θα τροφοδοτούνται κατά προτεραιότητα τα κεφάλαια τα οποία θα παρέχονται από το EFSF».

«Πίσω από αυτή την απόφαση κρύβονται οι θυσίες, οι προσπάθειες και οι αγωνίες ολόκληρου του ελληνικού λαού. Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση αφαιρεί βάρος, μειώνοντας το χρέος», σχολίασε από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σχετικά με το PSI και τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης μέχρι την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, τόνισε εκ νέου πως ο χρόνος είναι λίγος και πρέπει να γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες ενέργειες.

«Έχουμε μπροστά μας ελάχιστες μέρες μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 29 Φεβρουαρίου. Μέχρι τότε πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειας. Από αύριο το πρωί ξεκινάει η διαδικασία για το PSI που αναμένεται να ολοκληρωθεί πλήρως την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

Μαραθώνιος επαφών – «Aγκάθι» οι απαιτήσεις των ιδιωτών πιστωτών

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν συμφωνήσει για τον τρόπο που θα μειωθεί το χρέος της Ελλάδας σε ποσοστό μεταξύ 123% και 124% του ΑΕΠ έως το 2020. Ωστόσο, βασικό «αγκάθι» παρέμενε το ύψος του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους ιδιώτες πιστωτές. Επικαλούμενο Ευρωπαίους διπλωμάτες, το Reuters, είχε μεταδώσει χαρακτηριστικά πως ακόμα απέμενε να βρεθούν 5 με 6 δισ. ευρώ προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

«Οι τράπεζες παραμένουν ανυποχώρητες καθώς ήδη έχουν αποδεχθεί διαγραφή 100 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους και δεν επιθυμούν να υποστούν μεγαλύτερες απώλειες», τόνισε ένας από τους διπλωμάτες ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ανάμεσα στις λύσεις που εξετάζονταν ήταν η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα να παραχωρήσει τα κέρδη της από τα ελληνικά ομόλογα, ή να μειώσει τους τόκους των δανείων που έχουν δοθεί στην Ελλάδα.

Η έκθεση της Τρόικας έβαλε «φωτιά» στις διαπραγματεύσεις

Έντονα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις προέκυψαν ύστερα από τη δημοσιοποίηση έκθεσης της τρόικα για την πορεία του χρέους στην Ελλάδα, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ καλούσε τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα να συμβάλλουν περισσότερο προκειμένου να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος το 2020.

Ειδικότερα, εξηγούσε πως με τις παρούσες προτάσεις, η μείωση δεν πρόκειται να «πέσει» κάτω από το 129%, επισημαίνοντας μάλιστα πως αν η ύφεση στην Ελλάδα εξακολουθήσει να βαθαίνει και οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν προωθηθούν, τότε η αναλογία χρέους επί του ΑΕΠ μπορεί να εκτοξευθεί ακόμη και στο 160% εντός των επόμενων οκτώ ετών.

«Η Ελλάδα μπορεί να μην μπορέσει να κάνει τις μεταρρυθμίσεις με τον ρυθμό που απαιτείται σύμφωνα με το βασικό σενάριο. Επομένως είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί περισσότερη “ελάφρυνση”», ανέφερε το κείμενο.

Η τρόικα πρότεινε τέσσερις εναλλακτικές προτάσεις ώστε να περιοριστεί το χρέος στον αρχικό στόχο:

• Αναδιάρθρωση του αθροιστικού επιτοκίου των ελληνικών ομολόγων, ώστε να περιοριστεί κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα η αναλογία χρέους επί ΑΕΠ.
• Χαμηλότερο επιτόκιο στα υφιστάμενα διμερή δάνεια. Περικοπή, έτσι, άλλης 1,5 μονάδας στην ίδια αναλογία.
• Αναδιάρθρωση του ελληνικού ομολογιακού χαρτοφυλακίου των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών. Αυτό θα μείωνε κατά ακόμη άλλες 4,5 ποσοστιαίες μονάδες την αναλογία.
• Παραίτηση της ΕΚΤ από τα «κέρδη» της επί των ελληνικών ομολόγων. Περαιτέρω κέρδος 5,5 ποσοστιαίων μονάδων.

Οι διαβουλεύσεις στη συνεδρίαση του Eurogroup ήταν μαραθώνιες, με την ελληνική πλευρά και τους Ευρωπαίους εταίρους να προσπαθούν καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία όσον αφορά στο ύψος της νέας δανειακής σύμβασης καθώς και στο ποσοστό της απομείωσης του ελληνικού χρέους (PSI). Παρόλο που το κλίμα αισιοδοξίας μέχρι και τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης (17:00) ήταν διάχυτο ανάμεσα στους συμμετέχοντες, η άρνηση Γερμανίας, Ολλανδίας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να αυξήσουν τη χρηματοδότηση της Ελλάδας προκειμένου το χρέος να παραμείνει σε βιώσιμα επίπεδα (120%) το 2020 προκάλεσε νέο κύκλο διαβουλεύσεων.

Την ίδια στιγμή η Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθάριζε πως το συνολικό ποσό της νέας δανειακής σύμβασης δεν μπορεί να ξεπερνά τα 130 δισ. ευρώ. Πάντως, η επικεφαλής του ΔΝΤ δεν παρέλειψε να αποδώσει τα εύσημα στην Ελλάδα για τις προσπάθειες που κάνει προκειμένου να συμμαζέψει τα οικονομικά της.

Αυτομάτως ξεκίνησαν οι πιέσεις προς τους ιδιώτες πιστωτές για μεγαλύτερο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους. Σε αντίθετη περίπτωση και λαμβάνοντας υπόψη πως οι απαραίτητες εφαρμογές των μέτρων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα καθυστερούσαν τότε το 2020 το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να αγγίξει και το 160%.

Όπως μετέδιδαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά ειδησεογραφικά δίκτυα και πρακτορεία (Reuters, BBC) η επίτευξη συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το PSI στη συνεδρίαση του Eurogroup ήταν μονόδρομος καθώς ενδεχόμενο «ναυάγιο» θα οδηγούσε την Ελλάδα σε χρεοκοπία αφού τον επόμενο μήνα λήγουν ομόλογα προηγούμενων δανείων.

Δείτε το video…

Ανυποχώρητη η Ολλανδία για μόνιμη εποπτεία

Τα πρώτα προβλήματα στη διάρκεια της συνεδρίασης εμφανίστηκαν όταν ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδία, Γιαν Κις ντε Γέγκερ, ξεκαθάρισε πως θα ήθελε να δει μια μόνιμη παρουσία των δανειστών στην Ελλάδα προκειμένου να διασφαλιστεί πως η ελληνική κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Guardian φέρεται να είπε πως εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας θα πρέπει να παρακολουθούν στενά την πορεία των μεταρρυθμίσεων υπογραμμίζοντας πως μια «έκθεση προόδου» κάθε τρεις μήνες δεν αρκεί.

«Λαμβάνοντας υπόψη τους εκτροχιασμούς που έχουν συμβεί αρκετές φορές μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, τότε κάτι τέτοιο κρίνεται απαραίτητο», σημείωσε.

Μάλιστα, δε δίστασε να αναφέρει πως για να εγκριθεί το νέο πακέτο προς την Ελλάδα, «θα πρέπει να υπάρξει άτεγκτη και πολύ αυστηρή εφαρμογή των αιτημάτων μας από την Ελλάδα».

«Δεν υπογράφουμε μια συμφωνία που δίνει 138 δισ. ευρώ. Ούτε μπορούμε να επιτρέψουμε ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ να ολισθήσει στο 125% ή 129%, αντί στο 120%. Δεν θα υπογράψουμε γι αυτό», φέρεται να δήλωσε ενώπιον των υπολοίπων υπουργών Οικονομικών.

Η καλή ημέρα…

Η αισιοδοξία των Ευρωπαίων εταίρων ήταν διάχυτη στις Βρυξέλλες, γεγονός που αποτυπωνόταν και στις διάφορες δηλώσεις.

Προσερχόμενος στη συνάντηση ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξήγησε πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει πολλά από αυτά που της ζητήθηκαν, δηλώνοντας αισιόδοξος για την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων.

«Πιστεύω πως σήμερα (χθες) θα ολοκληρωθούν όλα καθώς δεν έχουμε άλλο χρόνο», είπε.

Όσον αφορά στις συζητήσεις για το PSI σημείωσε πως «υπάρχουν ακόμη ερωτηματικά για τον βαθμό συνεισφοράς του δημόσιου τομέα και για το πώς θα χειριστούμε το θέμα των ιδιωτών πιστωτών».

Επιπλέον συμπλήρωσε πως «θα πρέπει να συζητηθεί και το συνολικό ύψος του δεύτερου πακέτου διάσωσης, το οποίο δεν μπορεί να ξεπερνά τα 130 δισ. ευρώ».

Δείτε το video…

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουέν, υπογράμμισε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 πως «υπάρχουν όλα τα στοιχεία για την επίτευξη συμφωνίας, ώστε η Ελλάδα να αποφύγει την χρεοκοπία τον επόμενο μήνα».
«Αυτό θα υποστηρίξω ως υπουργός Οικονομικών», σημείωσε.

Αισιόδοξος πως όλα θα ολοκληρώνονταν στη συνεδρίαση του Eurogroup εμφανίστηκε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε πως οι συζητήσεις μεταξύ των δανειστών και των ευρωπαίων εταίρων με την ελληνική πλευρά έχουν φθάσει σε τέτοιο σημείο ώστε η επίτευξη τελικής συμφωνίας να είναι πολύ κοντά.

«Είμαστε εδώ σήμερα, έτοιμοι να ολοκληρώσουμε αυτή τη μακρά διαδικασία για το νέο ελληνικό πρόγραμμα. Είμαστε επίσης έτοιμοι να ξεκινήσουμε την επίσημη διαδικασία για το PSI. Είμαι αισιόδοξος αλλά σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε τη σαφή πολιτική έγκριση από το Eurogroup», εξήγησε.

Δείτε το video…

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου-Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:

Ολοκληρώθηκε η παράλληλη με το Eurogroup διαπραγμάτευση για το PSI

Eurogroup: Πιέσεις για διατήρηση χρέους στο 120% του ΑΕΠ

Σκληρό παζάρι με τους Ολλανδούς στο Eurogroup

Παράλληλη διαπραγμάτευση Βενιζέλου – Νταλάρα για μεγαλύτερο «κούρεμα»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης