Σύμβουλος Ασφαλείας πρωθυπουργού: Δεν θα γίνει θερμό επεισόδιο

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020, 11:05
Σύμβουλος Ασφαλείας πρωθυπουργού: Δεν θα γίνει θερμό επεισόδιο

Σε επιφυλακή παραμένει η χώρα μας όσο υφίσταται η τουρκική NAVTEX, αλλά η κατάσταση τείνει να αποκλιμακωθεί, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, Αλέξης Διακόπουλος.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, μιλώντας στο ΣΚΑΪ για την κατάσταση στις σχέσεις με την Τουρκία, ανέφερε: «Όσο ισχύει η NAVTEX και τα πλοία δεν έχουν επιστρέψει στις ακτές, είμαστε σε επιφυλακή. Δεν προβλέπω ούτε κλιμάκωση ούτε κάτι χειρότερο. Τείνει προς αποκλιμάκωση η κατάσταση και δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι πάει να κλιμακωθεί. Όσο θα υπάρχει στόλος στο Αιγαίο, εμείς θα είμαστε παρόντες». 

Παράλληλα σημείωσε: «Οι σκηνές που βλέπουμε στην Τουρκία εκθέτουν. Με τις πράξεις της και την επιθετικότητά της εκτίθεται. Είναι ένας συνδυασμός πιέσεων και της δικής μας αποφασιστικότητας. Η Γερμανία έκανε την πιο δυναμική παρέμβαση. Ήταν οι δικές μας ενέργειες οι οποίες αφαίρεσαν κάθε πρόσχημα από το να πει κανείς ότι η πρόκληση της Τουρκίας δεν ήταν ευθύνη της και μόνο».

Ο κ. Διακόπουλος χαρακτήρισε σωτήρια την τριμερή που έγινε στο Βερολίνο. Δεν είναι η Ελλάδα αυτή που συντηρεί μια ένταση. 

«Η Ελλάδα έδειξε αποφασιστικότητα όταν βγήκε αυτή η NAVTEX. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στις Ένοπλες Δυνάμεις. Βγήκαν όλα μας τα πλοία και αποδείχθηκε ότι υπάρχει ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι ένα σύστημα ολόκληρο που έχει να κάνει με την ισχύ του κράτους και τις διεθνείς του σχέσεις». 

Στο ερώτημα αν αποκλείει ένα θερμό επεισόδιο είπε ότι «από το 2019 λέω ότι δεν πρόκειται να γίνει θερμό επεισόδιο. Δεν είναι εύκολο να κάνεις bullying στην Ελλάδα». 

Τέλος, ο κ. Διακόπουλος είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι «μια συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν θα ξεκλείδωνε πολλά πράγματα, αλλά δεν το βλέπω άμεσα». Πρόσθεσε πάντως ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι ανοιχτοί.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020, 11:24