Βέβαιος ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία θα φανούν πριν από τις εκλογές φαίνεται να είναι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν κρύβει τον διακαή του πόθο, να δει τη θυγατέρα του Ντόρα Μπακογιάννη σε ρόλο πρωταγωνιστικό, με ταυτόχρονη απομάκρυνση του σημερινού πρωθυπουργούΕίναι φανερό ότι θεωρεί τελειωμένο τον Αντώνη Σαμαρά, όπως και τον Βαγγέλη Βενιζέλο επίσης. Η λύση που προωθεί είναι μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας και σε αυτήν την περίπτωση δεν κρύβει τον διακαή του πόθο, να δει τη θυγατέρα του Ντόρα Μπακογιάννη σε ρόλο πρωταγωνιστικό, με ταυτόχρονη απομάκρυνση του σημερινού πρωθυπουργού, στον οποίο δεν μπόρεσε ποτέ να συγχωρήσει πολιτικές συμπεριφορές του παρελθόντος που είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση της κυβέρνησής του. «Αυτοί», εννοώντας τους Σαμαρά – Βενιζέλο, θα φύγουν μαζί και η ζημιά θα έχει γίνει πριν από τις εκλογές είναι η άποψη του επίτιμου, έτσι όπως μεταφέρεται από το στενό του περιβάλλον.

Με λίγα λόγια, είναι έκδηλο ότι ενθάρρυνε τον αρχηγό των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο να συνεχίσει να τηρεί σκληρή στάση στην υπόθεση εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και να τον βγάζει από το δίλημμα ότι η χώρα υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί εξαιτίας των επιλογών του. Προφανώς, κάπως έτσι αντιλαμβάνεται τη συναίνεση ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

«Οι εκλογές είναι μονόδρομος»

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για την αναζήτηση των βουλευτών που θα διευρύνουν την προεδρική πλειοψηφία κορυφώνονται μία ημέρα μετά το απογοητευτικό για την κυβέρνηση αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας (160 ψήφοι).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνάντηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 11.00 το πρωί.

«Οι εκλογές είναι μονόδρομος. Πρέπει να πάμε σε εκλογές. Δεν θα δώσουμε το φιλί της ζωής στον κ. Σαμαρά και στον κ. Βενιζέλο» ανέφερε σε δημοσιογράφους έξω από τα γραφεία της Αραβαντινού ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας πως «ο επίτιμος μού ζήτησε να βρεθεί μια λύση συναίνεσης, όπου όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου θα μπορέσουν να έχουν μια εθνική πολιτική για να διαπραγματευτούν».

«Αυτήν τη στιγμή έχουμε μπροστά μας δύο μνημόνια που θα οδηγήσουν στη δήμευση της περιουσίας των πολιτών και στην εξαθλίωση των συνταξιούχων. Αυτά τα δύο μνημόνια δεν μπορούν να περάσουν από την ελληνική κοινωνία» επεσήμανε.

Παράλληλα, τόνισε ότι «ο λαός πρέπει να πει πρώτα τη γνώμη του», ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μιας συμφωνημένης ημερομηνίας εκλογών υπογράμμισε ότι «κάτι τέτοιο προϋποθέτει την υπογραφή μνημονίου».

Σε ερώτηση σχετικά με τη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας είπε πως «θα πρέπει αυτή να καταργήσει το μνημόνιο», ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν του ζητήθηκε να στηρίξει τον Σταύρο Δήμα και ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θεωρεί ότι πρέπει να βρεθεί λύση πριν από τις εκλογές.

Υπενθυμίζεται πως ο επικεφαλής της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ τόνισε την Τετάρτη ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει σε καμία ψηφοφορία, ακόμη κι αν παραιτηθεί ο Αντώνης Σαμαράς.

Το ταψί και οι… δίπλες

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πάνος Καμμένος προσέφερε στον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ ένα ταψί με δίπλες εν όψει Χριστουγέννων.

Τα χαμόγελα μπροστά στους δημοσιογράφους περίσσευαν, ωστόσο πολύ γρήγορα οι δύο πολιτικοί μπήκαν κατευθείαν στο κυρίως πιάτο: την προεδρική εκλογή.

Διαφωνίες Σαμαρά – Βενιζέλου

Το ισχνό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου έχει προκαλέσει τριγμούς στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Αντώνης Σαμαράς αφήνουν να εννοηθεί ότι έχουν αποκλίσεις για τους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν αναφορικά με την προεδρική εκλογή, την ίδια στιγμή που εντείνονται οι πιέσεις στους ανεξάρτητους βουλευτές και σε στελέχη των ΔΗΜΑΡ και Ανεξάρτητων Ελλήνων να στηρίξουν την υποψηφιότητα Δήμα.

Ο μεν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξουν κινήσεις υπαναχώρησης για να συγκεντρωθούν οι 180 και πρότεινε στον πρωθυπουργό είτε να ορίσει ημερομηνία εκλογών εντός του 2015 ή ακόμη και να αλλάξει υποψήφιο πριν από την τρίτη ψηφοφορία, στις 29 Δεκεμβρίου. Αντιθέτως, ο Αντώνης Σαμαράς αρνείται κάθε σχετική συζήτηση και επιμένει στη στάση η οποία συμπυκνώνεται στο δίλημμα: «Δήμας ή εκλογές». Παράλληλα, απορρίπτει κάθε συζήτηση για κυβέρνηση εθνικού σκοπού, ορισμό ημερομηνίας εθνικών εκλογών ή αλλαγή υποψηφίου.

Ο Αντώνης Σαμαράς απορρίπτει κάθε συζήτηση για κυβέρνηση εθνικού σκοπού, ορισμό ημερομηνίας εθνικών εκλογών ή αλλαγή υποψηφίουΤην ίδια στιγμή, συνεργάτες του πρωθυπουργού από το Μαξίμου εκφράζουν τη δυσφορία τους για τις διαρροές της Χαριλάου Τρικούπη θεωρώντας ότι αποδυναμώνουν την προοπτική αλλαγής στάσης των βουλευτών που εμφανίζονται διστακτικοί να στηρίξουν την προεδρική υποψηφιότητα.

«Αν ο Σαμαράς κάνει πίσω τώρα και ορίσει εκλογές, το μόνο που θα καταφέρει είναι να φέρει τον Τσίπρα πιο γρήγορα στην κυβέρνηση, αφού προηγουμένως θα έχει υποχρεωθεί να υπογράψει επώδυνα μέτρα» υποστηρίζουν από το Μαξίμου.

Από την άλλη μεριά, συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου καταλογίζουν λανθασμένες κινήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου και στο στενό περιβάλλον του Σαμαρά, θεωρώντας ότι με την άκαμπτη στάση που τηρείται η χώρα οδηγείται σε εκλογές και άρα σε περιπέτειες.

Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ είναι προφανές ότι στοχεύει στο να αναδείξει το κόμμα σε παράγοντα σταθερότητας, ενώ κρύβει και ένα κλείσιμο του ματιού προς τον ΣΥΡΙΖΑ, για την επόμενη μέρα των εκλογών.

Διαβάστε επίσης:
Διαφωνία ή παιχνίδι, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014, 23:22

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης