Συνάντηση κορυφής για τα ρετιρέ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2013, 09:25


Για το μείζον θέμα των πλειστηριασμών, καθώς κλιμακώνονται οι αντιδράσεις βουλευτών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ενόψει της έλευσης της τρόικας τον Σεπτέμβριο, το «τρίτο πακέτο» που έπεσε στο τραπέζι τις τελευταίες δύο ημέρες, αλλά και τη διαθεσιμότητα θα συζητήσουν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τα συνδικάτα που ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις από την ερχόμενη εβδομάδα για το φλέγον θέμα της κινητικότητας, ενώ πολεμικό είναι το κλίμα με την συνδικαλιστική ηγεσία των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης. Η ΟΛΜΕ ετοιμάζεται για μεγάλες απεργίες μετά τον καθιερωμένο αγιασμό της 11ης Σεπτεμβρίου, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι δεν θα ανεχθεί κλειστά σχολεία.

Πάντως, για το θέμα των πλειστηριασμών, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν προγραμματισμένη συνάντηση στις 11.30 το πρωί, ενώ και την Τρίτη το μεσημέρι, συναντήθηκαν για το ίδιο θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση της Τρίτης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο μετά τη σύσκεψη του κ. Σαμαρά με τους υπουργούς που έχουν μνημονιακές υποχρεώσεις, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι συζήτησαν για το πλαίσιο της νέας προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και για εκκρεμή ζητήματα ενόψει της επανόδου των ελεγκτών της τρόικας στην Ελλάδα, όπως το σχέδιο για τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

Στόχος είναι η νέα προγραμματική συμφωνία ανάμεσα στα δύο κόμματα να παρουσιαστεί πριν από τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται ότι ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης απουσίαζε από την πρωινή κυβερνητική σύσκεψη, καθώς εκείνη την ώρα επέστρεφε στην Αθήνα.

Κριτήρια για τη διασφάλιση της πρώτης κατοικίας

Κριτήρια με τα οποία θα διασφαλίζεται η πρώτη κατοικία της συντριπτικής πλειοψηφίας των δανειοληπτών, με βάση το εισόδημά τους, εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση, καθώς συνεχίζεται η συζήτηση για την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών από τις αρχές του 2014.

Όπως δήλωσε αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, δεν πρόκειται να θιγούν δανειολήπτες που έχουν πρώτη κατοικία και χαμηλά εισοδήματα, όμως στον αντίποδα, «δεν μπορεί κάποιος να έχει δύο ή τρία ακίνητα και 300.000 ευρώ καταθέσεις και να μην επιτρέπεται πλειστηριασμός κατοικίας ή δήμευση καταθέσεων».

Με δεδομένα τα εισοδηματικά κριτήρια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το όλο θέμα της άρσης απαγόρευσης πλειστηριασμών αφορά σε αυτή τη φάση κυρίως επιχειρηματίες και εμπόρους και λιγότερα από 10.000 ακίνητα.

Το ζήτημα συζητήθηκε και νωρίτερα την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, και Επικρατείς, Δημήτρη Σταμάτη.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν να εξεταστούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια, καθώς από 1η Ιανουαρίου λήγει η απαγόρευση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία. Επιπλέον, συζητήθηκαν άλλα θέματα όπως η κατάσταση ρευστότητας στην αγορά και η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2013, 09:45