Με την πρόθεση να καταλήξουν σε μία σφαιρική συμφωνία για τη σχέση Κράτους-Εκκλησίας συναντώνται το απόγευμα, στις 18.00, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στον απόηχο της δρομολογούμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης. 

Η συνάντηση πραγματοποιείται την ώρα που τις τελευταίες ημέρες συνεδριάζει η διαρκής Ιερά Σύνοδος στη Μονή Πετράκη με αντικείμενο τη Συνταγματική Αναθεώρηση αλλά και τις επί μέρους λεπτομέρειες που αφορούν στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόταση της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του άρθρου 3 προβλέπει ότι «έχει έρθει ο καιρός ώστε να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά. Και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό και τη φιλελευθεροποίηση του Συντάγματός μας».

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Εκκλησία της Ελλάδος έχει απορρίψει το γαλλικό μοντέλο σχέσεων μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας, ενώ φέρεται να υιοθετεί το γερμανικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βασικό στοιχείο αυτής της σχέσης είναι ο καθορισμός της ιδιότητας των ιερέων, αν είναι δηλαδή δημόσιοι υπάλληλοι ή αν ανήκουν σε ειδικό καθεστώς, καθώς και το μοντέλο διαχείρισης της εκκλησιαστικής περιουσίας από την ίδια την Εκκλησία. Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται να υπάρχουν περιθώρια συμβιβαστικών λύσεων τουλάχιστον όσον αφορά στο πώς θα αμείβονται και από ποιον οι ιερείς, αλλά και το πώς θα διοικείται η εκκλησιαστική περιουσία.

Όσον αφορά τώρα στη Συνταγματική Αναθεώρηση, αναμένεται να αποσαφηνιστεί κι από τις δύο πλευρές το πώς καταγράφεται η έννοια της θρησκευτικής ουδετερότητας του ελληνικού κράτους, όπως αυτή έχει διατυπωθεί από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή του σχετικού άρθρου του Συντάγματος.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η συνάντηση θεωρείται εξαιρετικά σημαντική ως προς τις εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης