«Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη, όπως πάντα άλλωστε, συζήτηση με την αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΑΚΕΛ που επισκέπτεται τη χώρα μας με επικεφαλής τον σ. ‘Αντρο Κυπριανού. Ανταλλάξαμε απόψεις γύρω από ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες, τον ελληνικό και τον κυπριακό λαό. Ιδιαίτερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια έξαρση της πανδημίας, ένα μεγάλο κύμα σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο και στις χώρες μας. Ενημερώσαμε για την κατάσταση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίσει ο ελληνικός λαός, ιδιαίτερα με τα προβλήματα που υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα Υγείας και τους κινδύνους για την υγεία και την ίδια την ζωή των εργαζομένων και επίσης για την πορεία της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης που πλήττει την χώρα και που βέβαια φέρνει νέα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα εκ μέρους της σημερινής κυβέρνησης, συνέχεια των μνημονιακών και των αντιλαϊκών μέτρων των προηγούμενων κυβερνήσεων που επιβαρύνουν παραπέρα το λαϊκό εισόδημα, δημιουργούν προβλήματα όχι γενικά στην οικονομία, αλλά πρώτα απ’ όλα στους μισθωτούς, τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα της πόλης, τους μικροεπιχειρηματίες αυτοαπασχολούμενούς, τους μικρομεσαίους αγρότες, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η κατάσταση και λόγω, φυσικά, του κορονοϊού και των προβλημάτων του εγκλεισμού που υπάρχει όλο αυτό το διάστημα. Ενημερώσαμε για την πάλη που κάνει το κόμμα μας μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και μέσα στη Βουλή και μέσα στο εργατικό- λαϊκό κίνημα» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού και αντιπροσωπεία του κόμματος.

   «Ταυτόχρονα εκφράσαμε τις ανησυχίες μας ως κόμμα για τις εξελίξεις ευρύτερα στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, την έντονη προκλητική επιθετικότητα που εντείνεται και καλλιεργείται και από την ένταση την ίδια, τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τις συγκρούσεις ισχυρών οικονομικών συμφερόντων στην περιοχή και αφορούν βέβαια αυτά και την κατάσταση στο Αιγαίο, την Αν. Μεσόγειο συνολικά και το κυπριακό. Βεβαίως επισημάναμε τους κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Ελλάδας, όσο και της Κύπρου από την εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα αλλά και την πολιτική του ΝΑΤΟ, της ΕΕ που ουσιαστικά καλλιεργεί και υποδαυλίζει αυτή την επιθετικότητα χωρίς να παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο που να προστατεύει τη χώρα μας, ευρύτερα τους λαούς της περιοχής» υπογράμμισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   «Μας δόθηκε η ευκαιρία για μια ακόμη φορά να εκφράσουμε ως ΚΕ του ΚΚΕ την μεγάλη αλληλεγγύη μας στο λαό της Κύπρου, στο ΑΚΕΛ, στην πάλη που δίνουμε αυτήν την περίοδο και πρέπει να συνεχίσουμε να την δίνουμε για μια Κύπρο ανεξάρτητη, για ένα κράτος, όχι δύο κράτη με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένες βάσεις, χωρίς εγγυητές και προστάτες, χωρίς κατοχικές δυνάμεις ή άλλα ξένα στρατεύματα. Και βεβαίως χωρίς ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου, όπως αυτό αφορά και την Ελλάδα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε με την παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή που υποδαυλίζει όλη αυτή την κατάσταση» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.

   «Για μια ακόμη φορά καλωσορίζουμε στην Ελλάδα τον ΓΓ και την αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ και θα συνεχίσουμε, μιλήσαμε και για τις διμερείς σχέσεις των κομμάτων μας, παραδοσιακές άλλωστε αδελφικές, που θα συνεχίσουν και το επόμενο διάστημα ανταλλάσσοντας απόψεις για όλα τα σύγχρονα προβλήματα που απασχολούν τις δύο χώρες» κατέληξε στη δήλωσή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

   «Πρώτα θέλω να ευχαριστήσω τον σ. Δημήτρη για την πολύ ουσιαστική και παραγωγική συζήτηση την οποία είχαμε, αλλά βέβαια περισσότερο από όλα για την διαχρονική στήριξη και αλληλεγγύη την οποία παρέχει το ΚΚΕ στον αγώνα του κυπριακού λαού για απελευθέρωση και επανένωση» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   «Δυστυχώς σήμερα το κυπριακό πρόβλημα εισέρχεται σε μια νέα φάση. Η ανάδειξη του κ. Τατάρ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας δημιουργεί νέα αρνητικά δεδομένα με την έννοια ότι πλέον στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας βρίσκεται ένα πειθήνιο όργανο του κ. Ερντογάν, της Άγκυρας και είναι προφανές ότι θα επιχειρηθεί η αλλαγή του πλαισίου λύσης του κυπριακού προβλήματος» επισήμανε ο Α. Κυπριανού.

   «Σε ό,τι μας αφορά επιμένουμε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Η λύση πρέπει να οδηγεί σε συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα οδηγήσει σε ένα ενωμένο κράτος, ένα κράτος με μια κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, απαλλαγμένο από τις όποιες δυνατότητες επέμβασης στα εσωτερικά του. Δεν χρειαζόμαστε εγγυητές και εγγυήσεις, δεν χρειαζόμαστε κάποιους να επεμβαίνουν στα εσωτερικά μας, πρέπει Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να είμαστε αφέντες στην πατρίδα μας. Επιμένουμε ότι η λύση θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι μιλούμε για ένα κράτος το οποίο θα αποφασίζει το ίδιο για το μέλλον και την προοπτική του» υπογράμμισε.

   «Τα πράγματα, δυστυχώς, αναγνωρίζουμε ότι έχουν καταστεί πολύ πιο δύσκολα, οι ανταγωνισμοί οι οποίοι υπάρχουν στην περιοχή μας, ιδιαίτερα στην Αν. Μεσόγειο με την αυξανόμενη προκλητικότητα και επιθετικότητα από την πλευρά της Τουρκίας δημιουργούν και προκαλούν πάρα πολλά προβλήματα στην προσπάθεια επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων σε ό,τι αφορά την λύση στο κυπριακό, αλλά θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι εμείς δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε. Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ότι το μέλλον της Κύπρου είναι να οδηγηθεί σε οριστική διχοτόμηση, δηλαδή σε δύο χωριστά κράτη. Θα παλέψουμε για να εξασφαλίσουμε ότι θα απελευθερώσουμε και θα επανενώσουμε την κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Σε αυτή την προσπάθεια η στήριξη που παίρνουμε από τον ελληνικό λαό, από το ΚΚΕ, από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα και την ελληνική κυβέρνηση είναι εξαιρετικά σημαντική» πρόσθεσε.

   Στη συνέχεια, ο Α. Κυπριανού είπε ότι «με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ συζητήσαμε και τις εξελίξεις όπως διαμορφώνονται υπό το φως της συνέχισης της πανδημίας του Covid19. Έχουν προκληθεί τεράστια προβλήματα στα συστήματα της δημόσιας Υγείας και στην Κύπρο. Πρέπει να πω ότι τα πράγματα είναι πολύ παρόμοια με αυτά που συμβαίνουν εδώ. Εμείς είχαμε από τον περασμένο Μάιο καταθέσει ένα πακέτο συγκεκριμένων προτάσεων στην κυβέρνηση για τα μέτρα τα οποία θα έπρεπε να είχαν ληφθεί έτσι ώστε να προετοιμαστούν τα δημόσια νοσηλευτήρια για την αντιμετώπιση της δεύτερης φάσης της πανδημίας».

   «Δυστυχώς η δεύτερη φάση μας βρίσκει ξανά ανέτοιμους και εκείνο το οποίο μας ανησυχεί πολύ περισσότερο είναι ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στους εργαζόμενους. Απολύσεις, επιθέσεις στα δικαιώματα, κυρίως σε ό,τι αφορά τους μισθούς και θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ως κόμμα το οποίο εκφράζει τα συμφέροντα των εργαζομένων θα αγωνιστούμε ενάντια σε όλες τις μεθοδεύσεις οι οποίες στοχεύουν προς αυτή την κατεύθυνση» σημείωσε.

   «Θέλω να ευχαριστήσω τον σ. Δημήτρη γιατί έχουν δώσει του προβληματισμούς που έχουν αναπτυχθεί σε κάποιες εξειδικευμένες συνδιασκέψεις τις οποίες έχουν οργανώσει. Είναι σημαντικό για εμάς να αντλούμε από την εμπειρία αδελφών κομμάτων γύρω από σημαντικά ζητήματα, μεταφέροντας τα βέβαια πάντοτε στις συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο. Θέλω, τέλος, να ευχαριστήσω όχι μόνο για τη διαχρονική στήριξη αλλά και για την πάρα πολύ παραγωγική και μεστή συνάντηση που είχαμε και να ευχηθώ ό, τι καλύτερο» κατέληξε στην δήλωσή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ.

   

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης