Συνάντηση Κουβέλη με αντιπροσωπεία της Κένυας

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 26 Απριλίου 2019, 06:46
Συνάντηση Κουβέλη με αντιπροσωπεία της Κένυας

Η περαιτέρω ανάπτυξη της υπάρχουσας εμπορικής και ναυτιλιακής συνεργασίας ήταν το κύριο θέμα της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μεταξύ του υπουργού Φώτη Κουβέλη και αντιπροσωπείας της Δημοκρατίας της Κένυας. Το κλιμάκιο με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Εμπορίου Ababu Namwamba συζήτησε παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.

Η γαλάζια οικονομία, η ναυτική εκπαίδευση και ασφάλεια αλλά και η προώθηση της αμοιβαίας συνεργασίας στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) ήταν τα κύρια θέματα συζήτησης, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε η δυναμική και η αναβάθμιση των εμπορικών και ναυτιλιακών σχέσεων των δύο χωρών.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κένυας ανέδειξε τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στη ναυτιλία και το υψηλό επίπεδο των ναυτιλιακών υπηρεσιών που παρέχει, και για αυτόν τον λόγο έδωσε έμφαση στην προώθηση της διμερούς συνεργασίας επί θεμάτων ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και παροχής τεχνογνωσίας στη ναυτική εκπαίδευση καθώς και στη θεσμοθέτηση της συνεργασίας μεταξύ του Λιμενικού Σώματος και της νεοσυσταθείσας Ακτοφυλακής της Κένυας.

Σημαντικό κομμάτι της συνάντησης αποτέλεσε το αίτημα της ξένης αντιπροσωπείας για περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, με στόχο την αύξηση των οικονομικών συναλλαγών και την ανάπτυξη του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου της Ανατολικής και Κεντρικής Αφρικής, το οποίο εξυπηρετείται κυρίως μέσω του εμπορικού λιμένα της Μομπάσα. Το αίτημα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, έγινε δεκτό από τον Έλληνα υπουργό Ναυτιλίας.

Από τη μεριά του, ο Φώτης Κουβέλης επεσήμανε πως άμεσα θα υπάρξει ανταλλαγή τεχνογνωσίας στους τομείς της ναυτικής εκπαίδευσης, της αντιμετώπισης έκνομων ενεργειών, της ασφάλειας ναυσιπλοΐας, της αντιμετώπισης του φαινομένου της πειρατείας και της ένοπλης ληστείας καθώς και του φαινόμενου της παράνομης και λαθραίας αλιείας.

Άμεσα αναμένεται να ξεκινήσουν οι διμερείς τεχνικές διαπραγματεύσεις με σκοπό την κατάρτιση μνημονίου συνεργασίας στους προαναφερόμενους τομείς και την περαιτέρω προώθησή του, στο πλαίσιο προγραμματιζόμενης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Οικονομικής, Βιομηχανικής, Τεχνολογικής και Επιστημονικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Κένυας.

Η συνάντηση κρίθηκε ιδιαίτερα θετική και επιβεβαιώθηκε παράλληλα η βούληση αμοιβαίας συνεργασίας των δύο χωρών στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), και ειδικότερα εν όψει των εκλογών του Συμβουλίου του IMO τον Δεκέμβριο του 2019, όπου η Ελλάδα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, έχει θέσει υποψηφιότητα στην Κατηγορία «Α».

 

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 26 Απριλίου 2019, 06:54