Με ένα ορειχάλκινο αντίγραφο ιστιοφόρου του 19ου αιώνα από το Μουσείο Μπενάκη που προσέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου στον Αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Jiang Bixin, σφράγισε τη σημερινή συνάντηση που έγινε μεταξύ ελλήνων και κινέζων δικαστών με βασικό θέμα την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

«Εμείς έχουμε παράδοση στη θάλασσα. Ως θαλασσοπόροι πήγαμε σε όλο τον κόσμο. Δεν ξέρω αν με αυτό το καράβι πήγε στην Κίνα ο Μάρκο Πόλο…» είπε ο κ. Αθανασίου εκφράζοντας την ευχή για στενότερη συνεργασία τώρα που οι συναλλαγές μεταξύ των δυο χωρών έρχονται πιο κοντά… «Ελπίζουμε αυτό (το συμβολικό καράβι) να μας φέρει ακόμη πιο κοντά…» είπε ο Jiang Bixin ευχαριστώντας τον κ. Αθανασίου.
Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κίνας χάρισε στον Έλληνα Υπουργό Δικαιοσύνης ένα έργο γνωστού ζωγράφου της χώρας του που απεικόνιζε ένα άλογο να καλπάζει. Ο κ. Αθανασίου είπε πως τα άλογα είναι η αδυναμία του, διότι συμβολίζουν δύναμη και ελευθερία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στην Ελλάδα μπορούμε να καυχηθούμε για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Ωστόσο, αυτό που ακόμη προσπαθούμε με μέτρα και νομοθετικές πρωτοβουλίες να θεραπεύσουμε είναι οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στην απονομή της Δικαιοσύνης, ώστε να προσελκύουμε νέους επενδυτές, όπως τους φίλους μας Κινέζους επιχειρηματίες, οι οποίοι επιδεικνύουν μεγάλο ενδιαφέρον για τη χώρα μας. Είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι για στενότερη συνεργασία ενόψει του ότι πυκνώνουν οι επενδύσεις και οι συναλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Κίνας», υπογράμμισε ο κ. Αθανασίου.

Ο Αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Jiang Bixin, από την πλευρά του, παρουσίασε το δικό του δικαστικό σύστημα και τόνισε:

«Η Ελλάδα έχει μεγάλη παράδοση στον τομέα της δικαιοσύνης. Έχουμε μάθει πολλά μελετώντας τη φιλοσοφία του Σωκράτη, του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη» για να του απαντήσει ο υπουργός: «Η φιλοσοφία και ο τρόπος σκέψης των δυο χωρών μοιάζουν πολύ. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που έχετε μελετήσει Σωκράτη, Πλάτωνα και Αριστοτέλη. Και εμείς έχουμε μελετήσει Κομφούκιο, Λάο Τσε, και Μάο Τσε Τουνγκ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης