Ενόψει της έναρξης του δεύτερου γύρου των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος και της αξιολόγησης της Τουρκίας από την ΕΕ, τον προσεχή Δεκέμβριο, ως προς την τήρηση των υποχρεώσεών της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών και ο Κύπριος ομόλογός της συναντήθηκαν στο πλαίσιο της «στενής» και «συνεχούς» συνεργασίας των δύο χωρών.

Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν κατ’ ιδίαν στις 12 το μεσημέρι, ενώ στη συνέχεια στη συνάντηση συμμετείχαν οι δύο αντιπροσωπείες και ακολούθησε γεύμα εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο πλευρές συζήτησαν «διεξοδικά» το θέμα «της αξιολόγησης της Τουρκίας ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της έναντι της ΕΕ και την πορεία των επιμέρους κεφαλαίων στην ενταξιακή διαδικασία».

Η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε: «Η Ελλάδα, εκτός από την ενεργό στήριξη της διαδικασίας, τονίζει συστηματικά προς όλους τους ξένους συνομιλητές, την ανάγκη να επιτρέψει η Τουρκία στους Τουρκοκυπρίους να διαπραγματευθούν δημιουργικά για μια συμφωνημένη λύση που θα είναι βιώσιμη και λειτουργική».

Από την πλευρά του, ο κ. Κυπριανού τοποθετήθηκε στο ίδιο πνεύμα συνεργασίας με την Ελλάδα, λέγοντας: «Η θέση μας είναι ότι η Τουρκία έχει ευθύνη πρώτα απ’ όλα για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Ναι μεν η συμφωνημένη διαδικασία είναι μεταξύ των δυο πλευρών, αλλά δεν παύει το Κυπριακό να είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Δημιουργήθηκε από την Τουρκία, η Τουρκία δεν μπορεί να είναι ένας απλός θεατής, αλλά πρέπει να είναι εποικοδομητική και έμπρακτη στην επίλυσή της, ιδιαίτερα επιτρέποντας στους Τουρκοκυπρίους να διαπραγματεύονται ελεύθερα αλλά στέλνοντας και τα σωστά μηνύματα προς επιδιωκόμενη λύση. Διότι με το να υποσκάπτουν το στόχο της λύσης σίγουρα δε βοηθούν την διαπραγμάτευση στην Κύπρο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης