Συνάντηση Ν. Γκρούεφσκι - Ε. Μπαρόζο

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2009, 20:07
Συνάντηση Ν. Γκρούεφσκι - Ε. Μπαρόζο
Η ΠΓΔΜ μπορεί να αποδείξει στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι μία λύση στο θέμα της ονομασίας είναι δυνατή, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Μ. Μπαρόζο, μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, στις Βρυξέλλες.

Σε δηλώσεις του ο Μ. Μπαρόζο είπε πως υπάρχει τώρα μια πραγματική ευκαιρία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιδειχθεί η κατάλληλη πολιτική βούληση από τις δύο πλευρές.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, αφού είπε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει εντατικοποίηση, τόσο των απευθείας επαφών μεταξύ των δύο πλευρών όσο και μεταξύ των διαπραγματευτών στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε ότι επί της ουσίας δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες .

Ο Ν. Γκρούεφσκι ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει περιθώρια κινήσεων, ώστε να επιδείξει ευελιξία στην ικανοποίηση του αιτήματος της ΠΓΔΜ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Επεσήμανε ειδικότερα ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να εξελίσσονται παράλληλα με τις συνομιλίες για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας και προέβαλε ως επιχείρημα ότι εφόσον το θελήσει η Ελλάδα μπορεί να προβάλει βέτο για κάθε άνοιγμα και κλείσιμο των 35 κεφαλαίων του κοινοτικού κεκτημένου, δηλαδή τουλάχιστον 70 φορές , όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, η απόφαση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ δημιούργησε μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών και δεν συνέβαλε στη δημιουργία κλίματος συναίνεσης.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2009, 20:41