Τα προβλήματα που ταλανίζουν τον χώρο της ακτοπλοΐας θα συζητηθούν σε συνάντηση που θα έχουν σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες κύκλων του Υπουργείου Ναυτιλίας, στη συνάντηση των δύο ανδρών θα εξεταστεί αν υπάρχει η δυνατότητα μείωσης του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, αλλά και αν υπάρχει τρόπος να αγοράζουν οι εταιρείες φθηνότερα καύσιμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας έχει ζητήσει τη μείωση του ΦΠΑ στα επίπεδα των ξενοδοχειακών υπηρεσιών στο 6,5% καθώς και την κατάργηση των μη ανταποδοτικών κρατήσεων που επιβαρύνουν τα εισιτήρια, προκειμένου να αυξηθεί η τουριστική κίνηση προς τα νησιά. Επίσης, έχει θέσει θέμα υψηλής τιμής των καυσίμων και ότι θα πρέπει να γίνει κάτι προς την κατεύθυνση αυτή, αφού η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά την επιβατική και εμπορική κίνηση.

Σημειώνεται ότι το καύσιμο, παρά το γεγονός ότι από τις εταιρείες αγοράζεται αφορολόγητο, αυτήν τη στιγμή αποτελεί το 60% του λειτουργικού κόστους σε ένα πλοίο. Ο τόνος στο πετρέλαιο για τα συμβατικά πλοία τον Νοέμβριο του 2012 ήταν στα 519 ευρώ και στα 770 για τα ταχύπλοα. Το 2010 ήταν για τα συμβατικά στα 390 ο τόνος και στα 552 για τα ταχύπλοα. Ακτοοπλόοι για το θέμα των καυσίμων έχουν προτείνει επιδότηση όπως γίνεται στην ηλεκτρική ενέργεια.

Πηγές από την ακτή Μιαούλη ανέφεραν ότι το υψηλός κόστος λειτουργικότητας των πλοίων έχει οδηγήσει τις περισσότερες ακτοπλοϊκές εταιρείες σε αδυναμία εξόφλησης υποχρεώσεων προς τρίτους, ενώ πολλά πληρώματα παραμένουν απλήρωτα εδώ και τρεις μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη διαμόρφωση του ΦΠΑ για τα εισιτήρια της ακτοπλοΐας στο ίδιο ύψος με τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχειακά καταλύματα, δηλαδή στο 6,5%, έχει ζητήσει και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Ανάλογη πρόταση έχει κάνει σε έρευνά του το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών. Συγκεκριμένα, ζητεί μείωση στο 9% του ΦΠΑ στο ακτοπλοϊκό εισιτήριο των επιβατών και στο 16% για το εισιτήριο των οχημάτων.

Ο ΦΠΑ είναι σήμερα 13% για τους επιβάτες και 23% για τα οχήματα, ενώ ένα ακτοπλοϊκό εισιτήριο, πέραν του ΦΠΑ, επιβαρύνεται με τον επίναυλο, που είναι 3%, και με 5% λιμενικά τέλη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης