Με τη συνάντηση στις 19:00 του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρχίζει η επιστράτευση των τελευταίων εφεδρειών του πολιτικού συστήματος, εν όψει των κινητοποιήσεων της Τετάρτης και της Πέμπτης, και με ορίζοντα τις μέχρι στιγμές θολές προοπτικές, όσον αφορά στη Σύνοδο Κορυφής του Σαββατοκύριακου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνάντηση Παπανδρέου – Σαμαρά διεξάγεται με τυφλή ατζέντα και υπό τον ασφυκτικό κλοιό των απεργιών, αλλά και των αβεβαιοτήτων, δεδομένης της δυστοκίας που κυριαρχεί στις συνομιλίες Γερμανίας – Γαλλίας για την οριστική επίλυση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.

Είναι προφανές πλέον πως ο πρωθυπουργός, μετά και τη μακρά συζήτηση που είχε τη Δευτέρα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τις συναντήσεις στο Μαξίμου με τους εκδότες Μπόμπολα και Ψυχάρη και τις δημόσιες παρεμβάσεις – παραινέσεις ακόμη και προ του κ. Κάρολου Παπούλια (παρέμβαση Ψυχάρη από το «Βήμα) για άμεση ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών (βλέπε εκλογές), αναζητεί άλλοθι και το βρίσκει, στήνοντας εκ νέου ένα σκηνικό συναντήσεων κορυφής μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων, εν είδει πολιτικής γυμναστικής, χωρίς ωστόσο να υφίσταται πολιτικό περιεχόμενο. Αντιθέτως, και μετά τη δημόσια άρνηση (προ ημερών) του κ. Σαμαρά να συναινέσει σε συγκυβερνητικά σχήματα, η όλη αυτή πρωτοβουλία εξαντλείται στο δόγμα «Talk for Talking», μία γνωστή αγγλοσαξονική μέθοδο διαχείρισης κρίσεων με τυφλή ατζέντα.

Την ώρα που ο κ. Παπανδρέου θα συναντάται με τον κ. Σαμαρά θα έχει ήδη ολοκληρωθεί η σε δραματικούς τόνους -όπως αναμένεται- συζήτηση εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (16:00).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βασικό πρόβλημα ακούει στο όνομα Λούκα Κατσέλη, η οποία τη Δευτέρα καταψήφισε το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου, προκαλώντας την οργή στελεχών του Μαξίμου, ορισμένα εκ των οποίων ζητούν τη διαγραφή της, αν και εφόσον καταψηφίσει το επίμαχο άρθρο και στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Παπανδρέου, κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Δευτέρας, προσπάθησε να διατηρήσει χαμηλούς τόνους ως προς τους βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που βρίσκονται σε πολιτική απόγνωση, κλιμακώνοντας ωστόσο τους δραματικούς τόνους με καταστροφολογικό περιεχόμενο ως προς την ανάγκη υπερψήφισης του πολυνομοσχεδίου Βενιζέλου, το οποίο παρουσιάζεται ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Η τρόικα θα παρουσιάσει την τελική έκθεση αξιολόγησης της οικονομικής κατάστασης την Τετάρτη και από αυτήν την έκθεση θα εξαρτηθεί η τελική στάση των δανειστών – εταίρων στην Ευρωζώνη ως προς την 6η δόση.

Βερολίνο και Παρίσι προετοιμάζουν τις αγορές και την κοινή γνώμη για το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα αναβλητικότητα ως προς τις τελικές αποφάσεις σχετικά με το σχέδιο επίλυσης της κρίσης χρέους.

Τη Δευτέρα, το Βερολίνο μεθόδευσε την τακτική του εκβιασμού, ξεκαθαρίζοντας στους εταίρους πως είτε θα συμφωνήσουν με τις γερμανικές θέσεις είτε θα αναβληθούν όλες οι διαδικασίες. Το μήνυμα απευθυνόταν όχι μόνον στη Γαλλία, αλλά και στην Ισπανία και την Ιταλία, αν και ο τελικός φυσικός αποδέκτης είναι η Ελλάδα, της οποίας το πρόβλημα «καίει» και ο χρόνος αναμφισβήτητα τελειώνει.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, τα επόμενα τρία εικοσιτετράωρα θα είναι πολιτικά κρίσιμα, ενδεχομένως, δε, να αποτελέσουν και ορόσημο για τις εξελίξεις. Από τη μαζικότητα των κινητοποιήσεων και από την πολιτική ισχύ που θα αποπνεύσουν οι συγκεντρώσεις και οι πορείες θα εξαρτηθούν και οι τελικές πολιτικές επιλογές τόσο του πρωθυπουργού όσο και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η πολιτική πρωτοβουλία στους δρόμους και τις πλατείες

Μέσα στον κυκεώνα των εξελίξεων, οι πολίτες δηλώνουν παρόντες και κατεβαίνουν στους δρόμους, πλήρως συνειδητοποιημένοι για την ολική ρήξη με το πολιτικό σύστημα, που φέρει τις βαρύτατες ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Συνδικάτα, εργαζόμενοι και όλες οι κοινωνικές ομάδες θα βροντοφωνάξουν κατά των φορολογικών μέτρων, ενιαίου μισθολογίου, περικοπών αποδοχών, εργασιακής εφεδρείας, κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα αναμένεται να παραλύσει αύριο και την Πέμπτη, λόγω της 48ωρης πανελλαδικής γενικής απεργίας που έχουν κηρύξει ΓΣΣΕ και ΑΔΕΔΥ.

Τα συνδικάτα προγραμματίζουν συλλαλητήριο αύριο στις 11:00 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως και πορεία προς τη Βουλή, ενώ ξεχωριστή συγκέντρωση θα πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) στην Ομόνοια. Την Πέμπτη, η συγκέντρωση των απεργών θα γίνει στις 11:00 π.μ. στο Σύνταγμα. Στην κινητοποίηση μετέχουν και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και η ΓΣΕΒΕΕ (βιοτέχνες – έμποροι) με σύνθημα «Κλείνουμε τα μαγαζιά μας για μια μέρα, για να μη μας τα κλείσουν για πάντα» και καλούν τους εμπόρους, καταστηματάρχες και βιοτέχνες να κλείσουν αύριο τα καταστήματά τους. Στο πλαίσιο αυτό θα είναι κλειστά και τα πρατήρια καυσίμων.

Τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν θα λειτουργήσουν, αφού δάσκαλοι και καθηγητές μετέχουν στη γενική απεργία, ενώ προσανατολίζονται και σε νέες πολυήμερες κινητοποιήσεις.

Στην απεργιακή κινητοποίηση θα συμμετέχουν οι δικηγόροι, γιατροί, λιμενεργάτες, τελωνειακοί κ.τ.λ..

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Κατά την 48ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας, συμμετέχοντας με τον τρόπο αυτό στην κινητοποίηση, αλλά και διευκολύνοντας τη συμμετοχή των εργαζομένων στις συγκεντρώσεις και τις πορείες.

Το μετρό τόσο την Τετάρτη όσο και την Πέμπτη δεν θα πραγματοποιεί δρομολόγια από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09.00 το πρωί. Κανονικά θα κυκλοφορούν όμως οι συρμοί από τις 09.00 και μετά.

Στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο οι εργαζόμενοι κατεβαίνουν σε στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι και τις 10.00 το πρωί και από τις 6.00 το απόγευμα μέχρι και τη λήξη της βάρδιας. Την Πέμπτη, θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 09.00 το πρωί.

Oι εργαζόμενοι στο τραμ την Τετάρτη θα κάνουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 08.00 το πρωί και από τις 08.00 το βράδυ μέχρι και τη λήξη της βάρδιας. Την Πέμπτη θα έχουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 08.00 το πρωί.

Από τις 05:00 μέχρι τις 09:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας δεν θα κινηθούν τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ τόσο την Τετάρτη όσο και την Πέμπτη.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη απεργούν επίσης οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, ενώ σε απεργία την Τετάρτη προχωρούν οι ταξιτζήδες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης