Ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα ηγείται της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο Σύνδεσης Ε.Ε. – Τουρκίας που πραγματοποιείται σήμερα στο Λουξεμβούργο. Επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν όλα τα κρίσιμα διεθνή αλλά και περιφερειακά θέματα, με ιδιαίτερη αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό από την οπτική γωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιο συγκεκριμένα της διευρυνσιακής πολιτικής και των κριτηρίων της Κοπεγχάγης που πρέπει να πληροί κάθε υποψήφιο προς ένταξη κράτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Βενιζέλος και Νταβούτογλου, μαζί με τον επίτροπο Στέφαν Φούλε, θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το Συμβούλιο Σύνδεσης.

Επιπλέον, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα συμμετάσχουν την Τρίτη το βράδυ και την Τετάρτη στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στην ατζέντα της οποίας περιλαμβάνονται όχι μόνο οι εξελίξεις σε Ιράκ, Συρία, Ουκρανία, Αφγανιστάν αλλά και θέματα σχετικά με την προοπτική ένταξης νέων μελών και τη στρατηγική συνεργασία μαζί τους.

Θεωρείται βέβαιο ότι, στο περιθώριο των επίσημων συναντήσεων, οι κ.κ. Βενιζέλος και Νταβούτογλου θα έχουν την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων σε διμερές επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόγραμμα των διπλωματικών επαφών του υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου είναι γεμάτο αυτήν την εβδομάδα. Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο, θα ενημερώσει ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας για τις εξελίξεις στη χώρα και τις πρωτοβουλίες του προέδρου Ποροσένκο.

Την Τρίτη το πρωί, θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του κ. Βενιζέλου η διακυβερνητική συνδιάσκεψη Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μαυροβουνίου για την προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Αμέσως μετά θα συνεδριάσει, υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων με το οποίο ολοκληρώνεται ουσιαστικά η ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα προετοιμάσει τα θέματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συγκαλείται την Πέμπτη και θα καταλήξει σε συμπεράσματα για την ευρωπαϊκή πολιτική θαλάσσιας ασφάλειας καθώς και για την ευρωπαϊκή πολιτική στη νέα μακρο-περιφέρεια Αδριατικής – Ιονίου, δηλαδή σχετικά με μια βασική προτεραιότητα της ελληνικής Προεδρίας που ήταν η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική.

Αντικείμενο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων είναι και η απόφαση για την παραχώρηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Αλβανία. Υπενθυμίζεται ότι η Αλβανία είναι ήδη μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ το καθεστώς της υποψήφιας χώρας έχει παραχωρηθεί -με συμφωνία προφανώς της Ελλάδας καθώς απαιτείται ομοφωνία- στην ΠΓΔΜ από το 2005.

Η συντριπτική πλειονότητα των χωρών – μελών έχει εκφρασθεί ήδη δημόσια υπέρ της παραχώρησης του καθεστώτος και η ελληνική θέση επιβεβαιώθηκε την περασμένη Πέμπτη το βράδυ σε ειδική σύσκεψη με τη συμμετοχή των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου.

Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και στη συνέντευξη που θα ακολουθήσει, ο κ. Βενιζέλος θα αναφερθεί στα βασικά επιτεύγματα του εξαμήνου της ελληνικής Προεδρίας στους τομείς της ανάπτυξης και απασχόλησης, της οικονομικής διακυβέρνησης και ιδίως της τραπεζικής Ένωσης, της μεταναστευτικής πολιτικής και της προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων και της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης