Ευρύτερη συναίνεση υπό όρους βέβαια και με αρκετούς αστερίσκους φαίνεται να διασφαλίζει ο  πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ως προς την ψήφο των αποδήμων.

Όπως δείχνουν τα πράγματα το συναινετικό κλίμα, το οποίο καταδείχθηκε κατά τις συνομιλίες που είχε ο πρωθυπουργός με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ και τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, μπορεί να διασφαλίσει ακόμη και 214 «ναι» στη Bουλή κατά την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο υπάρχουν οι όροι και οι αστερίσκοι, που τέθηκαν από τον Γ.Γ. του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κουτσούμπας εκφράστηκε θετικά ως προς το να προσμετράται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο τελικό αποτέλεσμα, επανέλαβε όμως κάποιες από τις προϋποθέσεις που θέτει το ΚΚΕ, όπως το να έχουν οι Έλληνες του εξωτερικού ΑΦΜ στη χώρα. Παράλληλα διαφώνησε με την επιστολική ψήφο.

«Θέσαμε την πάγια θέση του ΚΚΕ. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να έχουν σχέση με την Ελλάδα, περιουσία, οικογένεια, αυτό να εκφράζεται με τον ΑΦΜ ο οποίος δεν πρέπει να είναι γενικά και αφηρημένα, αλλά να φορολογείται, να αφορά φορολογητέα περιουσία, περιουσιακά στοιχεία, κατοικία, να υπάρχει κάποια κατοικία στην Ελλάδα, να έχει σχέσεις δηλαδή ο μετανάστης, ο απόδημος με τη χώρα, και να έχει και λόγο έτσι ώστε να ψηφίζει και να εκφράζει τη θέση του για την εκάστοτε πολιτική ηγεσία που εκλέγεται και τους νόμους που πλήττουν και τον ίδιο και τον αφορούν, και το εισόδημά του κλπ»,ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δ. Κουτσούμπας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεύτερο κριτήριο σοβαρό, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να είναι εύλογο το χρονικό διάστημα που απουσιάζει από την Ελλάδα, δεν μπορεί να έχει φύγει πριν 100 χρόνια και να έχει κάνει οικογένεια δεύτερης, τρίτης, τέταρτης γενιάς με βάση το “δίκαιο του αίματος”. Πρέπει δηλαδή να ορίζεται συγκεκριμένα με βάση, για παράδειγμα, ενδεικτικά τριάντα χρόνια- θα μπορούσε να είναι αυτό το κομβικό διάστημα που απουσιάζει. Έτσι πιάνονται και όλοι οι μετανάστες που έφυγαν την περίοδο της κρίσης ή έφυγαν να σπουδάσουν και δεν βρίσκονται στην Ελλάδα», προσέθεσε ο κ. Κουτσούμπας.

Ως τρίτο στοιχείο, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε το ζήτημα της «έκφρασης της ψήφου». «Αποκλείουμε την επιστολική ψήφο στο συγκεκριμένο ζήτημα, πρέπει να είναι αυτοπρόσωπη η εκλογή, όπως γίνεται και με όλους τους Έλληνες πολίτες εδώ στην Ελλάδα, είτε ζουν στην Αλεξανδρούπολη και ψηφίζουν στην Αθήνα, ή στην Κρήτη και ψηφίζουν αλλού. Και βεβαίως να υπάρχουν εκλογικά τμήματα, παραβάν με ευθύνη των πρεσβειών, των προξενείων και οπουδήποτε αλλού μπορούσαν να δημιουργηθούν τέτοια εκλογικά τμήματα που να διευκολύνουν την έλευση των αποδήμων Ελλήνων στο χώρο για να ψηφίσουν», σημείωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ και συμπλήρωσε: «Φυσικά όλα αυτά τα ζητήματα θα προσμετρώνται οπωσδήποτε στην ψήφο του εκλογικού αποτελέσματος του συνολικού. Τα συζητάμε αυτά τα ζητήματα, θα δούμε τις διαδικασίες και πού θα καταλήξει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση. Θα συμμετάσχουμε σε αυτή τη συζήτηση και η τελική μας στάση θα καθοριστεί από το πώς θα έλθει το νομοσχέδιο για τη ψήφο των αποδήμων στη Βουλή και τι ακριβώς θα προβλέπει για όλα αυτά τα ζητήματα που θέσαμε. Εκεί θα είναι και η οριστική μας στάση».

Θετικό κλίμα και στη συνάντηση Μητσοτάκη – Βελόπουλου

Θετικός επί της αρχής στο να βρεθεί μια λύση για την ψήφο των απoδήμων Ελλήνων εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Είμαστε θετικοί επί της αρχής γιατί μας ενώνει ο κανόνας της κοινής λογικής. Τις λεπτομέρειες θα τις βρούμε», είπε ο κ. Βελόπουλος, ενώ νωρίτερα σημείωσε: «Ως άνθρωπος της Ομογένειας και παιδί μεταναστών, θεωρώ ανεπίτρεπτο Έλληνες του Εξωτερικού να μην μπορούν να ψηφίσουν, καθώς ο Νόστος και η αγάπη που νιώθουν για την πατρίδα τους, είναι η πιο περίτρανη απόδειξη της ανάγκης κατοχύρωσης του δικαιώματός τους στην ψήφο! Είναι εθνικά απαράδεκτο κάποιοι για μικροπολιτικούς λόγους να στερούν στον Έλληνα το δικαίωμα ψήφου, όταν το παρέχουν απλόχερα στο Χασάν και τον Ιμπραήμ με τις παράνομες ελληνοποιήσεις τους!».

Το ραντεβού Μητσοτάκη – Γεννηματά

Σύγκλιση απόψεων σημειώθηκε στη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού, σύμφωνα με πηγές του ΚΙΝΑΛ.

Οι τέσσερις αρχές που θέτει το ΚΙΝΑΛ:

«1.Μιλάμε για δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

2. Ζητάμε τη θέσπιση επιστολικής ψήφου, που θα δίνει την δυνατότητα σε όλους να ψηφίζουν-ακόμη και αν δεν μπορούν να ταξιδέψουν.

3. Οι Έλληνες του εξωτερικού να έχουν δική τους εκπροσώπηση.

4. Να συνυπολογίζεται το αποτέλεσμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα γιατί διαφορετικά δεν έχει κανένα νόημα η ψήφος τους. Είναι εμπαιγμός. Ζητάμε ισοτιμία».

Πηγές του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Γεννηματά συνέπεσαν στη θέση πως πρέπει να έχουν το δικαίωμα οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι εξωτερικού να ψηφίζουν και η ψήφος τους να προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα. Επίσης ο πρωθυπουργός και η κ. Γεννηματά βρέθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος σχετικά με την εκλογή αντιπροσώπων από τον απόδημο ελληνισμό, στη Βουλή, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες. Ακόμη συμφώνησαν ότι αναφέρονται σε όσους είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια και τους εκλογικούς καταλόγους οι οποίοι χρειάζονται επικαιροποίηση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες από το Κίνημα Αλλαγής ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για να ψηφιστούν στη Βουλή οι σχετικές ρυθμίσεις καθώς ήταν δεκτικός να ισχύσει ως κριτήριο του ποιος έχει δικαίωμα να ψηφίσει, το να έχει, π.χ., ΑΦΜ στην Ελλάδα, πρόταση που έχει διατυπώσει το ΚΚΕ. «Για το Κίνημα Αλλαγής αυτό δεν είναι θα είναι πρόβλημα», ανέφερε αρμόδια πηγή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης