Πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη συνάντηση διαβούλευσης μεταξύ υπουργείου Εργασίας και εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΦΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) σχετικά με το μέλλον του οργανισμού μεσολάβησης και διαιτησίας (ΟΜΕΔ) με βάση το προσχέδιο που η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει ήδη δώσει στους κοινωνικούς εταίρους.

Ο γραμματέας του υπουργείου κ. Δασκαλάκης δήλωσε ότι υπήρξαν σημεία σύγκλισης στη συζήτηση αλλά ουσιαστικές αποφάσεις θα παρθούν στη δεύτερη συνάντηση που αναμένεται την επόμενη Τετάρτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, αφού χαρακτήρισε τον ΟΜΕΔ ως ένα εκ των σημαντικότερων θεσμών για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις εξέφρασε ικανοποίηση σημειώνοντας ότι εγκαταλείφθηκαν λογικές που ήθελαν την κατάργηση του οργανισμού.

Ο κ. Παναγόπουλος σημείωσε ότι τα συνδικάτα δεν έχουν αντίρρηση να μπορούν να προσφεύγουν στον ΟΜΕΔ οι εργοδότες, αλλά είναι γνωστό ότι τα συνδικάτα είχαν αντιδράσει έντονα στην πρόθεση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας να ορίσει ως προϋπόθεση για προσφυγή στον ΟΜΕΔ την σύμφωνη γνώμη εργαζομένων και εργοδοτών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Επαγγελματοβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ) κ. Ασημακόπουλος χαρακτήρισε επίσης τον ΟΜΕΔ ως βασικό θεσμό του κοινωνικού διαλόγου και δήλωσε ότι οι επαγγελματοβιοτέχνες έβαλαν πλάτη στην προσπάθεια να μην κατακρημνιστεί ο ΟΜΕΔ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εκπρόσωπος των Εμπόρων (ΕΣΕΕ) κ. Κορκίδης σημείωσε ότι η ΕΣΕΕ ζήτησε να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα να μπορούν να προσφύγουν στον οργανισμό και οι δύο πλευρές. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και τα αποτελέσματα θα εμφανιστούν μετά τη συνάντηση της ερχόμενης Τετάρτης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης