«Δεν υπάρχει παζάρι για νέο μνημόνιο στην Ελλάδα», διεμήνυσε ο Μάριο Ντράγκι, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Κύρτσου, επεσήμανε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, σε επίπεδο δημοσιονομικών μέτρων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Εμείς κάνουμε την πολιτική μας με βάση την εντολή που έχουμε και οι κυβερνήσεις τη δική τους», υπογράμμισε ο Μάριο Ντράγκι, προσθέτοντας ότι «η νομισματική πολιτική δεν είναι υποκατάστατο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ότι η εφαρμογή τους εξαρτάται από τις κυβερνήσεις». 

«Σημαντική η πρόοδος της Ελλάδας»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ υποστήριξε ότι τόσο ο Οργανισμός, όσο και οι διεθνείς αγορές αναγνωρίζουν τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα.

Επιπλέον, τόνισε ότι οι αγορές βασίζονται στην προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και όλα όσα προβλέπονται από το τρέχον πρόγραμμα, κάτι το οποίο θα πρέπει να πράξουν και οι υπόλοιπες χώρες.

«Η οικονομική ανάκαμψη χάνει την προοπτική της»
 
Όσον αφορά την ευρωζώνη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε την άποψη ότι «η οικονομική ανάκαμψη χάνει τη δυναμική της».

«Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ έχει σταματήσει στο δεύτερο τρίμηνο και οι προοπτικές για την οικονομία είναι ασθενέστερες από ό,τι αναμενόταν, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η υψηλή ανεργία, οι γεωπολιτικές εντάσεις και η ανεπάρκεια των μεταρρυθμίσεων περιορίζουν την οικονομική ανάκαμψη», υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε την ανάγκη προσήλωσης στις μεταρρυθμίσεις, στη ζώνη του ευρώ, τονίζοντας ότι «η οικονομική κρίση θα τελειώσει μόνο αν εφαρμοστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές», προσθέτοντας ότι «ο κίνδυνος μη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων μπορεί να επιβαρύνει το κλίμα των επενδύσεων».

«Η κρίση θα τελειώσει μόνο όταν θα αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη στην οικονομία, όταν οι επιχειρήσεις θα ξαναρχίσουν να αναλαμβάνουν κινδύνους, να επενδύουν και να δημιουργούν θέσεις εργασίας. Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της νομισματικής πολιτικής, αλλά κυρίως από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσουν την ευρωζώνη πιο αξιόπιστη», κατέληξε.

Επιμέλεια: Μανώλης Φουσκολαγουδάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης