Την απόφαση, να συνεχίσει το έργο της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Το έργο, σύμφωνα με τον κ. Γερουλάνο, θα προχωρήσει με μικρής κλίμακας απαλλοτριώσεις για την ανάδειξη τμημάτων από την Ακαδημίας Πλάτωνος έως το κέντρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι απαλλοτριώσεις θα γίνουν γύρω από το αρχαιολογικό άλσος, όπου «θα δημιουργηθούν χώροι πρασίνου με αξίες και συμβολισμούς», όπως διευκρίνισε ο υπουργός Πολιτισμού.

Στην περιοχή πρόκειται να ανεγερθεί το Μουσείο Αθηνών, το οποίο θα φιλοξενεί 130.000 ευρήματα, καθώς «στόχος είναι να αναδειχθεί η Ακαδημία Πλάτωνος ως το πρώτο πανεπιστήμιο του κόσμου», όπως τόνισε ο κ. Γερουλάνος.

«Προτεραιότητα» χαρακτήρισε το έργο της Ενοποίησης και ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής Μαγνησίας, Κώστας Καρτάλης, τονίζοντας ότι ως το 2004 είχαν επενδυθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα 110 εκ. ευρώ, ενώ από το 2004 έως το 2009 επενδύθηκαν 12 εκ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Δ. Σιούφας -με αφορμή τη δήλωση του κ. Γερουλάνου ότι δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ για σχεδιασμό προγράμματος για τον Πολιτισμό- ανέφερε «ως οφειλή προς την αλήθεια» ότι δεν υπήρξε Τομεακό Πρόγραμμα – καθώς η εμπειρία και του ιδίου, ως υπουργού Ανάπτυξης, έδειξε ότι δεν ήταν απολύτως απαραίτητο – αλλά ο Πολιτισμός είναι ενταγμένος στα Περιφερειακά προγράμματα του ΕΣΠΑ.

«Ρωτήστε τον κ. Λιάπη και τον γραμματέα του», απάντησε ο υπουργός Πολιτισμού, προσθέτοντας πως δεν θεωρείται σχεδιασμός το ότι ο Πολιτισμός δεν είχε κεντρικό πρόγραμμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης