Χωρίς κοινή απόφαση και με μικρή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις επιστρέφει η ελληνική αποστολή, έπειτα από τον νέο γύρο διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες.

Χωρίς κοινή απόφαση και με μικρή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις επιστρέφει η ελληνική αποστολή, έπειτα από τον νέο γύρο διαβουλεύσεων στις ΒρυξέλλεςΟι συνομιλίες διήρκεσαν αρκετές ώρες και ολοκληρώθηκαν στη 01.30 μετά τα μεσάνυχτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και τελική συμφωνία δεν υπήρξε, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έγραψε στο Τwitter πως έχει επιτευχθεί «καλή πρόοδος», με τις συζητήσεις να συνεχίζονται και σήμερα.

Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς η ελληνική αποστολή επιστρέφει στην Αθήνα.

Την Τρίτη Ευρωπαίος αξιωματούχος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως η παράταση των διαπραγματεύσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία. Όπως είπε, τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως σήμερα θα μπορούσαν να επανεξεταστούν, εάν οι δείκτες της οικονομίας επιδεινωθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κατάσταση της οικονομίας θα είναι τέτοια, που όλες οι παράμετροι βάσει των οποίων ελήφθησαν οι αποφάσεις θα πρέπει να επανεξεταστούν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος. Ερωτηθείς τι θα γινόταν, εάν η κυβέρνηση μάζευε χρήματα, έτσι ώστε να μη χρειαστεί την εκταμίευση από το κλείσιμο της αξιολόγησης για να καταβάλει τις πληρωμές σχεδόν 7 δις του Ιουλίου, απάντησε πως κάτι τέτοιο «θα ήταν καταστροφικό για την οικονομική, φορολογική, καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη».

Πολιτικό και όχι τεχνικό το πρόβλημα

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η μη άρση του αδιεξόδου οφείλεται περισσότερο σε πολιτικούς παρά σε τεχνικούς λόγους.

Πηγή της Ε.Ε. δήλωσε πως «οι θεσμοί μπορούν να ολοκληρώσουν την τεχνική συγγραφή της συμφωνίας εξαιρετικά γρήγορα, όμως οι πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν είναι που δημιουργούν όλη τη δυσκολία».

Στη χθεσινή συνάντηση η ελληνική πλευρά προσήλθε στον χώρο της συνεδρίασης με τις ίδιες εισηγήσεις που είχε αποστείλει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μέσω επιστολής την περασμένη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Οικονομικών είχε προτείνει τη μείωση της προσωπικής διαφοράς κατά 0,7% του ΑΕΠ και ταυτόχρονα το 2019 τη μείωση κατά 0,3% του ΑΕΠ του αφορολόγητου. Κατά την ίδια πρόταση, το 2020 θα μειωθεί περαιτέρω κατά 0,7% του ΑΕΠ το αφορολόγητο. Εναλλακτικά, κι αν οι θεσμοί επιμείνουν στην πλήρη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, η ελληνική πλευρά ζητεί να γίνει σε δύο χρόνια, το 2019 και το 2020.

Στη χθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες μεταξύ των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Έφης Αχτσιόγλου, Γιώργου Χουλιάκη και των Γερούν Ντάισελμπλουμ (Eurogroup), Πιερ Μοσκοβισί (Κομισιόν), Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ), Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM) και εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διαπιστώθηκε πάντως ότι υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος μέχρι τη συμφωνία.

Η εκτίμηση για τις σημερινές διαβουλεύσεις είναι πως και πάλι δεν θα υπάρξει μια τελική συμφωνία και τα βλέμματα πλέον στρέφονται στο επόμενο Eurogroup στη Μάλτα, την προσεχή Παρασκευή. Απώτερος στόχος είναι να υπάρξει τεχνική συμφωνία έως την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου στην Ουάσινγκτον.

Δεδομένη, πάντως, θεωρείται η άρνηση του ΔΝΤ για οποιονδήποτε συμβιβασμό, με την κυβέρνηση να κατηγορεί το Ταμείο ότι θυσιάζει τις διαπραγματεύσεις στον «βωμό σκοπιμοτήτων».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης